Presidentti Niinistö tapasi Ruotsin ja Norjan pääministerit – Niinistö uskoo, että Suomi ja Ruotsi ovat Naton jäseniä heinäkuussa

Tasavallan presidentti Niinistö kertoo olevansa valmis allekirjoittamaan Nato-lain niin nopeasti kuin mahdollista 0:48
Tasavallan presidentti Niinistö kertoo olevansa valmis allekirjoittamaan Nato-lain niin nopeasti kuin mahdollista.

Presidentti Sauli Niinistö tapasi tänään Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin ja Norjan pääministerin Jonas Gahr Stören. Kolmikko järjestI yhteisen tiedotustilaisuuden kello 16 Suomen aikaa.

Presidentti Niinistö sanoi tiedotustilaisuudessa, että Suomi ja Ruotsi menevät Natoon käsi kädessä sen osalta mikä meidän käsissämme on. 

Niinistön mukaan Suomi ja Ruotsi ovat tehneet kaiken käsissään olevan. Niinistö sanoi uskovansa, että Suomi ja Ruotsi ovat Naton jäseniä Vilnan Nato-kokouksessa heinäkuussa.

Niinistö toisti myös sitaattinsa sodan alusta: "Maskit ovat pudonneet, näkyy vain sodan kylmät kasvot." Niinistön mukaan sitaatti pitää yhä paikkansa.

Tapaamiseen osallistuvat myös kaikkien kolmen maan ulko- ja puolustusministerit, Suomesta Pekka Haavisto (vihr.) ja Mikko Savola (kesk.).

Kolmen pohjoismaan tapaaminen järjestetään Ruotsin pääministerin kesäasunnolla Harpsundissa.

Keskustelujen aiheina ovat maiden keskinäisen yhteistyön lisäksi ajankohtaiset turvallisuuskysymykset ja Ukrainan tukeminen.

Presidentin kanslian mukaan tapaaminen on jatkoa presidentti Niinistön vuonna 2019 Kultarannassa aloittamalle tiivistetylle yhteydenpidolle Suomen, Ruotsin ja Norjan välillä.

Viime päivinä ja viikkoina on keskustelu Suomen ja Ruotsin Natoon liittymisen aikataulusta sekä mahdollisuudesta, että Suomesta tulisi puolustusliiton jäsen jo ennen Ruotsia. Näin kävisi siinä tapauksessa, että Turkki ratifioisi ainakin ensiksi vain Suomen jäsenyyden.

Viikonvaiheessa turkkilaiset ja ruotsalaiset lähteet kuitenkin kertoivat, että Turkki olisi valmis aloittamaan uudestaan keskeytyksissä olleet kolmikantaneuvottelut Ruotsin ja Suomen kanssa. Tämä herätti uudestaan toiveita Suomen ja Ruotsin samanaikaisesta liittymisestä.

Unkarilaisten lähteiden mukaan Unkarin parlamentti olisi aloittamassa jäsenyyksien ratifiointikäsittelyn ensi viikolla. Asiasta voitaisiin äänestää aikaisintaan sitä seuraavalla viikolla, raportoi muun muassa Ruotsin televisio.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on sanonut työskentelevänsä sen puolesta, että Suomi ja Ruotsi olisivat jäseniä Naton heinäkuussa Vilnassa pidettävään huippukokoukseen mennessä. Presidentti Niinistön mukaan jäsenyyden viivästyminen yli huippukokouksen asettaisi koko liittymisprosessin Naton kannalta kyseenalaiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat