Mainos

Presidentti Niinistö pakolaisista MTV:lle: "Hallitsemattomuus pysäytettävä"

Hallitsematon muuttoliike ja pakolaistilanne aiheuttavat ristiriitoja Euroopan maiden sisällä.

– Hallitsemattomuus täytyy pysäyttää, mutta hädässä olevia on autettava. Ratkaisun on pakko löytyä, sanoo tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Yhdentoista maan presidentit ovat parhaillaan koolla Saksassa. Arraiolos-nimisiä epävirallisia tapaamisia on järjestetty jo vuodesta 2003.

– Keskusteluissa haettiin yhteistä eurooppalaisuutta, joka valitettavasti on kriisien myötä ollut vähän vaikeasti havaittavissa, sanoo Niinistö.

Uskonto ei ole ongelma

Eurooppaan pyrkivistä pakolaisista suurin osa tulee muslimimaista, islamin uskonnosta. Eurooppalaiset arvot puolestaan nojautuvat pitkälti kristinuskoon. Tämä ei Niinistön mukaan luo ristiriitaa.

– Minusta se ei ole automaattinen syy ristiriitaan. Jokaisen täytyy ymmärtää nimenomaan uskon asioissa toisen vakaumus. Kyllä sillä on maailmassa pitkälle selvitty ja onhan meillä Suomessa nytkin muslimeja ja mm. vanha tataariyhteiskunta, meillä on juutalaisia ja myöskin kristillisen yhteisön sisällä sekä ortotokseja että luterilaisia, eikä siinä nyt pahempaa ristiriitaa ole ollut.

Ratkaisu on löydyttävä

Pakolaisten suuri määrä aiheuttaa tällä hetkellä haasteita Euroopan yhtenäisyydelle.

– Niin kuin on nähty Euroopan Unionin sisällä, on erilaisia reaktiota ja toimenpiteitä. Tietysti kaiken tämän takana on se, että tämä on nyt ollut vähän hallitsematonta ollut. Tässä voi olla vähän jälkiviisaskin, koska Välimerellä on nähty runsasta liikettä jo vuosia. Kreikan ja Italian kohdalla tietty pato on murtunut ja sieltä sitten tullaan Eurooppaan, Niinistö sanoo.

– Uskon, että keskiviikkona neuvoston kokouksessa ollaan tiukoilla hakemassa sitä keinoa, jolla saataisiin toisaalta tämä hallitsemattomuus pysäytettyä, mutta toisaalta hallitusti auttettua niitä, jotka ovat hädässä ja erityisesti suurimmassa hädässä. Ratkaisun on pakko löytyä. 

Suomen pakolaiskiintiö pieni

Presidentti Niinistö toisti viime viikon kantansa, että Suomi pystyisi hallitusti hoidettuna nostamaan pakolaiskiintiötä.

–Ensin on ehdottomasti saatava tämä hallitsematon muuttoliike jotenkin hallintaan ja sen jälkeen olisi huomattavasti helpompi puhua jatkosta. Esimerkiksi meidän kiintiömme on kovin pienimuotoinen ja jos tilanne on hallinnassa, niin kyllä meillä silloin on mahdollisuus ottaa enemmänkin pakolaisia. Uskon myös, että moni suomalainen ajattelee samalla tavalla, sanoo Niinistö MTV:n haastattelussa Wartburgissa Saksassa.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.