Mainos

Merkel ja Sipilä avasivat ovensa pakolaisille

Saksan liittokansleri on toivottanut pakolaiset tervetulleeksi. Niin teki myös pääministeri Juha Sipilä - omaan kotiinsa. Tänään nämä kaksi kohtasivat.

Suomella ja Saksalla ei ole ongelmia, ainoastaan yhteinen projekti. Näin voisi sanoa Sipilän ja Merkelin tapaamisen jälkeen. Tiedotustilaisuudessa molemmat olivat huolissaan erityisesti pakolaistilanteesta. MTV:n kysymykseen mitä liittokansleri Merkel sanoisi niille suomalaisille, jotka pelkäävät koko pakolaistilannetta, vastasi Merkel seuraavasti.

-Pitää ensinnäkin ottaa huomioon syy, miksi pakolaiseksi lähdetään. Koko pakolaistilanne on nyt sekaisin, mutta me selviämme tästä. Sanon aina, että me pystymme tähän. Tarvitsemme kuitenkin jonkinlaista järjestystä mm. maiden rajoilla. Ja sitä ei pystytä tekemään yksin. Kreika ei pärjää ilman Turkin tukea.Pelko ei kuitenkaan ole hyvä neuvonantaja. Globalisaatio on johtanut siihen, että vaikka yhteenotot vaikuttavat olevan kaukana, tulevatkin lähelle ja vaikuttavat elämäämme. Tulevaisuudessa täytyy keskittyä kehitysapuun ja oikeudenmukaiseen elinoloihin myös Euroopan ulkopuolella.

Saksassa enemmistö kannattaa Merkelin myönteistä pakolaispolitiikkaa. Tuoreimman mielipidetiedustelun mukaan 67 % saksalaisista pitää Merkelin toimintaa vähintäänkin tyydyttävää. Kritiikki Saksassa on huomattavasti lievempää kuin muissa EU:ssa, eikä keskustelu ole niin jyrkkää.

Pääministeri Juha Sipilä oli erittäin tyytyväinen tapaamiseen Merkelin kanssa. 

-Monista asioista olemme hyvin samaa mieltä. Olemme molemmat myös huolissaan siitä miten sovitut päätökset saadaan sitten toteutettua. Euroopan rajoilla on nyt paljon ongelmia, mutta se ei voi tarkoittaa, että rajat laitettaisiin kiinni. Turvatarkastuksia pitää kuitenkin lisätä. Mutta kyllä sotaa paossa olevia ihmisiä pitää auttaa, se on selvä asia. 

Kuten useasti aiemminkin Merkel peräänkuulutti moraalia. Ihmisiä pitää auttaa.

-Tästä pakolaistilanteesta opimme sen, että me kaikki olemme toisistamme riippuvaisia.Meidän elämäämme vaikuttaa myös se, jos jossakin muualla tapahtuu kauheuksia. Tätä ei aitoja rakentamalla voi muuttaa. Siitä olen täysin vakuuttunut.

Myös Merkelin korviin oli kantautunut tieto siitä, että Sipilä on antanut tyhjillään olevan kotinsa pakolaisten käyttöön.

-Kyllä sieltä heti tuli Merkelin toimistosta yhteydenotto, sanoo Sipilä MTV:lle.   

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.