Presidentti Niinistö: Nato-ratifiointi mahdollista viivästyä eduskuntavaalien yli – Suomessa korkea aika havahtua myös sisäiseen turvallisuuteen

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan on mahdollista, että Suomen Nato-ratifiointi viivästyy kevään eduskuntavaalien yli. Niinistö on kuitenkin luottavainen siihen, että jäsenyys toteutuu vuoden 2023 kuluessa. 

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö muistutti Ylellä pitämässään uudenvuodenpuheessa, että Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka on historiallisen käänteen edessä.

Mitä vuosi sitten saatoimme vasta aavistella, toteutui jo keväällä. Haimme Nato-jäsenyyttä nopean mutta perusteellisen käsittelyn jälkeen.

– Nyt olemme tilanteessa, jossa kahden maan ratifiointi yhä puuttuu. On mahdollista, että viivästys jatkuu kevään eduskuntavaaliemme yli. Tämäkin mahdollisuus oli esillä jo viime kevään keskusteluissa.

– On tietysti istuvan eduskunnan käsissä, halutaanko esitys liittymisestä omalta osaltamme ratkaista jo ennen vaaleja, Niinistö totesi puheessaan. 

Niinistön mukaan on joka tapauksessa syytä uskoa, että jäsenyytemme toteutuu alkaneen vuoden kuluessa.

– Silloin päättyy sotilaallisen liittoutumattomuuden aikakautemme.

Korkea aika havahtua sisäiseen turvallisuuteen

Niinistön mukaan nyt on korkea aika havahtua myös maan sisäiseen turvallisuuteen. Ulkoisiin uhkiin Suomi on varautunut hyvin.

– Ulkoisiin uhkiin varautumisessa Suomella on ehkä sittenkin muita vähemmän korjattavaa ja anteeksipyydettävää. Valmiutemme ja suorituskykymme on vähintään kokoomme suhteutettuna Euroopan parhaimmistoa. Tämä työ jatkuu.

– On kuitenkin korkea aika havahtua myös sisäiseen turvallisuuteen. Suomi on avoin ja suvaitseva, olemme siinä ajattelussa hiipineet Pohjolan, ehkä maailmankin kärkeen. Siinä on paljon hyvää. Mutta olla suvaitsevaisin, siinäkin piilee sudenkuoppaa.

Valoi uskoa kansalaisiin

Niinistö valoi puheessaan luottamusta kansalaisiin, että selviämme kaikista meitä viime vuonna kohdanneista huolista.

Sähkön hinta on moninkertaistunut ja elinkustannukset ja korot nousevat. Eikä pandemiakaan ole päästänyt meitä vielä otteestaan.

– Olemme selvinneet omista sodistamme, mittavasta energiakriisistä ja laman kausista. Nykyistä kovempienkin koettelemusten jälkeen olemme aina rakentaneet entistä parempaa. Varmasti selviämme myös tästä.

Lue myös:

    Uusimmat