Presidentti Niinistö Ahvenanmaan asemasta: Vakaampi kuin kenties koskaan

Presidentti Sauli Niinistö puhui laajasti ulko- ja turvallisuuspolitiikasta vaalikauden avajaisissa eduskunnassa.

Suomen Nato-jäsenyys vahvistetiin viime viikon tiistaina. Niinistö totesi, että Nato-jäsenyys tuo paitsi turvaa myös velvollisuuksia.

– Nato-jäsenyys edellyttää meiltä kaikilta uutta ajattelua, uusia toimintatapojakin. On opittava ymmärtämään liittolaisia ja liittolaisuutta. Viime viikkoina on moneen kertaan toistettu, ettemme ole enää yksin. Yhdessäolo tuo mukanaan turvaa. Se tuo myös vastuuta ja velvollisuuksia, sanoi Niinistö.

Niinistön mukaan liittolaisuus edellyttää Suomelta uutta lainsäädäntöä ja sitoutumista Naton keskeisiin periaatteisiin. Hän korostaa, että eduskunnan valiokuntien pitäminen ajan tasalla on erittäin tärkeää ja toivoi poliittisen yhteisymmärryksen jatkuvan.

– Jäsenyyden käytännön vaikutukset tulevat varsin pian uuden eduskunnan pöydälle. Tämä osuu kaiken lisäksi ajallisesti yhteen sen kanssa, että neuvottelut kahdenvälisestä puolustusyhteistyösopimuksesta Yhdysvaltain kanssa ovat käynnissä, sanoo Niinistö.

Ahvenanmaan asema nousi esille

Niinistö otti kantaa myös esiin nousseeseen keskusteluun Ahvenanmaan asemasta. Ahvenanmaa on autonominen, demilitarisoitu ja osa Suomea.

Niinistö sanoo, että Ahvenanmaan asema on ehkä vakaampi kuin koskaan, koska vihamielinen teko sitä vastaan olisi sodanjulistus Natolle. Presidentti Niinistön mukaan on selvää, että Naton yhteisessä puolustussuunnittelussa maakunnan tilanne on erityisen huomion kohteena.

Ahvenanmaan demilitarisointia valvoo vanhan sopimuksen mukaisesti Venäjän konsulaatti.

– Olemme aina pitäneet monenkeskisten kansainvälisten sopimusten sitovuutta pienen maan elinehtona. Siitä on hyvä pitää kiinni. Muuttuneet olot ja vauhdilla kehittynyt sotilasteknologia saattavat kuitenkin vaikuttaa voimassa olevien sopimusten ajantasaiseen soveltamiseen, sanoo Niinistö.

Niinistö toivoi, että valmiuslain uudistaminen etenee tällä vaalikaudella joutuisasti.

"Kerrytämme kohtuutonta velkaa jälkeläisillemme"

Presidentti Sauli Niinistö sanoi, että sekä suoraan että välillisesti Suomeen vaikuttavaa valtataistelua käydään parhaillaan kaikilla mantereilla.

– Suomen etu ei ole omilla toimillaan kärjistää tuota valtataistelua tai syventää blokkeihin jakautumista, totesi Niinistö.

Niinistö muistutti kansanedustajia vastuusta tuleville sukupolville.

– Sama lainalaisuus koskee niin ilmastonmuutosta, luontokatoa kuin talouttakin. Kerrytämme kohtuutonta velkaa jälkeläisillemme. Pitkän aikavälin vaikutusten aikaansaaminen ei ole myöhempien aikojen asia. Työtä on tehtävä juuri nyt, jotta pääsemme pois kestämättömiltä urilta.

Lue myös:

    Uusimmat