Mainos

Presidentti Niinistö: Maailmalla ei tajuta Suomen pakolaistilannetta

MTV:n uudessa Uutisextra-ohjelmassa tänään vieraileva tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoo, että maailmalla ei ole oikeaa käsitystä Suomen turvapaikkatilanteesta. Osa jopa luulee, että pakolaiset tulevat Venäjältä.

– Ei ymmärretä Euroopassa eikä muualla maailmassakaan. Törmäsin New Yorkissa yllättävän usein mielipiteeseen, että kun Saksaan odotetaan tänä vuonna 800 000 turvapaikanhakijaa, on Suomi ottanut 2000–3000 (hakijan) kiintiön.

–Tämä on se käsitys, mutta oikeat luvuthan ovat tällä hetkellä sellaiset, että Saksassa on ollut turvapaikanhakijoita noin 350 000 ja Suomessa lähes 20 000. Ne ovat oikeita lukuja ja suhteellisesti voidaan sanoa, että me olemme ihan samassa tilanteessa Saksan kanssa, muistuttaa tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Kokonaisuus hukassa

Suomesta on levinnyt maailmalle yksittäisiä kielteisiä uutisia pakolaistilanteesta. Mm. Lahden kuvat yhden mielenosoittajan Ku Klux Klan -asusta ylittivät uutiskynnyksen maailmalla. Yhdysvalloissa uutiseen tarttuivat muun muassa arvostetutNew York Times sekä Washington Post.

– Maailmalle on levinnyt enemmän tällaisia yksittäisiä ikäviä tapahtumia, mutta minusta on tärkeä, että me kerromme myös tämän kokonaisuuden ja aion olla itsekin siinä aktiivinen, tein sitä myös New Yorkissa.

Saksan kautta Suomeen tulevaa ketjua ei ymmärretä.

– Tyypillistä oli, että eräs Saksan merkittävässä asemassa oleva henkilö kysyi, että Venäjältäkö ne tulevat. Meidän täytyy nyt vain oikea tieto saada ulos.

Huonoa pr:ää molemmin puolin

Hyvää mainetta eivät ole saaneet myöskään turvapaikanhakijat. Oulussa heille ei kelvannut sama ruoka, jota tarjotaan esimerkiksi päiväkodeissa ja kouluissa.

– Tässä on nyt huonoa pr:ää tullut puolin ja toisin esimerkiksi mielenilmaisuissa. Vielä kerran muistuttaisin, että älkää tehkää itsestänne rikollisia. Kansanryhmää vastaan kiihottaminen on rikos.

MTV Uutisten politiikan toimituksen päällikkö Timo Haapala kysyy uudessa Uutisextra-ohjelmassa myös miten Suomi etenee neuvotteluissa Irakista tulleiden pakolaisten palauttamisen suhteen. Ulkoministeri Timo Soini on sanonut, että neuvottelujen tie on nyt auki.

–Se näyttää olleen auki aika pitkään. Olisi hyvä jos tällainen palauttamissopimus saataisi aikaan. Sellainen kun Ruotsillakin on. Se ei kuitenkaan ole mikään suuri ratkaisu tässä asiassa. Ainakin Ruotsissa on tainnut käydä niin, että vaikka turvapaikkaa ei ole myönnetty, niin siitä huolimatta ei palautuskaan ole toiminut.

MTV:n uusi ajankohtaisohjelma Uutisextra alkaa tänään MTV3:lla Seitsemän uutisten jälkeen. Ensimmäisen vieraan eli presidentti Niinistön haastattelu katsottavissa myös Katsomossa jo ennen TV-esitystä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.