Presidentti MTV:n Uutisextrassa: Malttia pakolaiskeskusteluun – älkää tehkö itsestänne rikollisia

Presidentti Sauli Niinistö MTV Uutisextrassa 1:02

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on huolissaan viime aikojen suomalaisesta kansalaiskeskustelusta. Pakolaisteema on kuumentanut tunteita niin netin keskusteluissa ja kommenteissa kuin muissakin mielenilmauksissa. Niinistö haluaa muistuttaa, että kiihottaminen kansanryhmää vastaan on rikos.

– Kaikille niille, joilla on jotain sanottavaa tai jotain hampaankolossa, haluaisin oikein vakavasti muistuttaa, että miettikää nyt hyvin tarkoin miten te mielipiteenne ilmaisette.

– Jos tunnekuohussa tulee tehtyä jotain sellaista, joka itse asiassa jättää rikoksen leiman, niin sitä saattaa joutua katumaan koko loppuikänsä. Älkää tehkö itsestänne rikollisia, muistuttaa presidentti Sauli Niinistö MTV:n Uutisextrassa.

Paineita EU:n suuntaan

MTV:n politiikan toimituksen päällikön Timo Haapalan haastattelussa presidentti Niinistö sanoo kuitenkin ymmärtävän kansalaisten huolen ja mielenilmaisut.

– Ymmärrän sen, että ihmiset antavat kritiikkiä, mutta mitä kohtaan. Nämä pakolaiset ovat tässä lähinnä objekteja. Jos on tyytymätön, niin sitten pitää varmasti esittää tyytymättömyytensä niille, jotka asioista päättävät tai ovat päättämättä jättäneet. Ja tässä tapauksessa meidän pitäisi luoda paineita Euroopan Unioniin. Se on kaikkein oikein kohde, Kyllä tilanne nyt on niin, että Schengen-sopimuksesta ei nyt ole kuin laventavaa tulkintaa jäljellä, eikä oikeastaan Dublinistakaan.

Maassa maan tavalla

Niinistön mielestä suomalaisissa on ennenkin ollut suurta ja turhaa tunneherkkyyttä.

– Kyllä turhaa tunneherkkyyttä on ollut aiemminkin. Esimerkiksi kun aikanaan puoluejohtaja Jutta Urpilainen meni sanomaan, että maassa maan tavalla. Hän sai valtavasti moitteita siitä niskaansa. Mutta itse asiassa juuri eilen mediassa täällä pitkään olleet maahanmuuttajat itse käyttävät termiä, että maassa maan tavalla. Minusta oli mielenkiintoista tutustua 20 vuotta sitten Jyväskylään muuttaneen irakilaismiehen tarinaan. Hän sanoi, että kotona hän käyttää kieltään ja kulttuuriaan, mutta ulkona hän elää maassa maan tavalla. Kuinka luontevasti ilmaistu asia. 

Suomalaiset arvot edellä

Presidentti Niinistöä on jäänyt myös askarruttamaan kesällä kovasti pinnalla ollut monikulttuurisuus ja sen suhde kotouttamiseen.

– Ei sen rajanvetäminen ole niin vaikeaa. Suomeen tulijan pitää kunnioittaa suomalaisia arvoja kuten demokratiaa, tasa-arvoa, lakia ja järjestystä ja ihmisoikeuksia. Jos näitä kunnioittaa, voi näiden ulkopuolella hyvinkin harrastaa monikulttuurisuutta. Mutta tässä kohdassa meillä on vain yksi kulttuuri, arvokulttuuri.

MTV:n uusi viikoittainen ajankohtaisohjelma Uutisextra alkaa tänään MTV3:lla Seitsemän uutisten jälkeen klo 19.10. Ensimmäisen vieraan eli presidentti Niinistön haastattelu on katsottavissa myös Katsomossa jo ennen TV-esitystä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja