Mainos

Presidentti Niinistö kommentoi Rovaniemen pettymykseksi jäänyttä kokousta MTV:lle – asetelmat eivät muuttuneet huippukokouksen osalta: "Olen ilmoittanut kaikissa yhteyksissä, että Suomi on valmis järjestämään"

7:31
MTV Uutiset Live: Niinistö kommentoi neuvosotn kokousta.

Rovaniemen arktinen ulkoministerikokous oli pettymys. Kokouksesta ei saatu aikaiseksi yhteistä julistusta syvistä ristiriidoista johtuen. Tämä oli historian ensimmäinen kerta, kun julistusta ei saatu aikaan.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi kokousta MTV Uutisille. Niinistö harmitteli myös sitä, ettei yhteistä julistusta saatu aikaiseksi.

Presidentti nosti kuitenkin esiin positiivisia puolia, kuten sen, että kaikkien jäsenmaiden ulkoministerit olivat paikalla.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo nosti esiin ajatuksen, että pohjoisessa on käynnissä suurvaltojen strateginen kilpailu monella alalla. Niinistön mielestä Pompeon esitys oli hyvin mielenkiintoinen.

– Hän kyseenalaisti arktisen neuvoston vanhan periaatteen, ettei turvallisuuskysymyksistä keskustella. Olemme jo varautuneet siihen, että avataan uusi väylä ja se olisi ollut tämä huippukokous.

Niinistö muistuttaa, että arktinen neuvosto ja arktinen huippukokous ovat täysin eri asia. Arktisen neuvoston toiminta ei tule lamaantumaan suurvaltapoliittisista kysymyksistä, niin kauan kuin näin menetellään.

– Neuvosto voi rauhassa jatkaa työtään. Huippukokouksessa voidaan käydä rankemmat ottelut.

Niinistön mukaan kovan luokan turvallisuuskysymykset eivät syrjäytä ilmastokysymyksiä, kunhan ne osataan pitää erillään. Tähän on pyrittykin taktisesti sillä, että neuvosto ja huippukokous olisivat eri asioita.

– Suomelle ja muillekin pienille jäsenmaille on tärkeää se, että jos keskusteluja ei käydä meidän kuullen, ne käydään kahden tai kolmen kesken. Aina on parempi, että pienetkin ovat mukana.

Huippukokous mahdollinen

Niinistö aikoo edelleen painottaa keskustelujen tärkeyttä.

Ulkoministeriön kokous ei Niinistön mukaan muuttanut asetelmia arktisen huippukokouksen toteutumisen puolesta.

– Idea on heitetty ja siihen on suhtauduttu vakavasti. Jos kävisi niin, että suurten maiden välit tästä putsaantuisivat, niin saattaisipa hyvinkin tulla kysymykseen. Minä olen ilmoittanut kaikissa yhteyksissä, että Suomi on edelleen hyvin valmis järjestämään tällaisen. Se ei ole kiinni siitä, kuka on arktisen neuvoston puheenjohtaja.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja hänen hallintonsa suhtautuvat ilmastokysymyksiin Niinistön mukaan nihkeästi.

– Sitä ei ole ollut vaikea havaita. Hän kyllä ymmärsi täysin mustan hiilen ongelman.

Niinistön mukaan on myös merkkejä siitä, että arktisella alueella on sotilaallista toimintaa enemmän, mutta sotilaallista rakennetta ei juurikaan havaittavissa.

– Jos geopolitiikka äityy, niin kyllä kaikki maailmankolkat kiinnostavat.


 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja