Torppasiko USA:n Pompeo Arktisen neuvoston yhteisen loppujulistuksen? Soini: "En nimeä enkä syytä ketään – tulos olisi voinut olla paljon huonompikin"

Arktisen neuvoston puheenjohtajamaa on vaihtunut Rovaniemellä, missä Suomi luovutti puheenjohtajuuden Islannille. Vaikka yhteisestä loppujulistuksesta ei kokouksessa päästy sopuun, julkistivat kokoukseen osallistuneet kahdeksan maata aamulla yhteisen lausunnon, jossa linjattiin kokouksen antia ja tulevaisuuden tavoitteita. Suurin erimielisuuden aihe oli ilmasto.

Suomen ja Islannin ulkoministerit Timo Soini ja Guðlaugur Þór Þórðarson pitivät Arktisen neuvoston kokouksen päätteeksi yhteisen tiedotustilaisuuden, jossa puheenjohtajuus vaihtui.  

Tiedotustilaisuudessa Soini sanoi, että osallistujamaiden yhteinen ministerilausunto oli paras tulos, mihin nyt päästiin.

– On oltava realisti, tulos olisi voinut olla paljon huonompikin.

– Tällaisissa kokouksissa päätökset perustuvat konsensukseen ja kaikkien tulee niistä olla yhtä mieltä. Tällä kertaa perinteinen julistus ei ollut mahdollinen, joten päätimme antaa yhteisen lausunnon, josta pääsimme yhteisesti sopuun.

Ulkoministereiltä kysyttiin, oliko syy lausunnon puuttumiseen Yhdysvaltain ulkoministerissä Mike Pompeossa.

– En nimeä enkä syytä ketään, Soini sanoi.

– On selvää, että ilmastokysymykset näyttävät erilaisilta eri näkökulmista ja eri pääkaupungeista eikä niistä tässä kokouksessa saavutettu yhteisymmärrystä.

Soinin mukaan yhteisessä ministeritason julistuksessa oli tärkeää osoittaa, että kahdeksan osallistujamaan ministerit olivat monissa asioissa myös yhtä mieltä. 

– Arktisella alueella tapahtuu paljon ja työ kehittyy eikä kaikkia ongelmia voida ratkaista yhdessä kokouksessa. Tärkeintä oli, että kaikki olivat täällä ja pääsimme eteenpäin, Soini totesi.

Ministereiltä tiedusteltiin myös, onko mahdollista, että neuvoston painopisteet muuttuvat USA:n vaikutuksesta.

– Artktisen alueen merkitys kasvaa kaikessa ja kaikkialla. Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan pitää kiinnittää enemmän huomiota, jotta sotilasvoimat pysyvät sen ulkopuolella. Pitää myös varmistaa, että kaikki toiminta Arktisella alueella tapahtuu kestävän kehityksen ehdoin, Soini vastasi. 

Lue myös:

    Uusimmat