Presidentti Niinistö kommentoi Erdoganin ukaaseja MTV:lle: Tietääkseni Turkki ei ole esittänyt Suomelle uusia vaatimuksia

Turkin Erdoganin vaatimukset kovenevat – presidentti Niinistö MTV:n haastattelussa 3:25
Turkin Erdoganin vaatimukset kovenevat – presidentti Niinistö MTV:n haastattelussa.

Turkki ei ole esittänyt Suomelle uusia vaatimuksia Nato-jäsenyyden ratifioinnin ehdoista, sanoo tasavallan presidentti Sauli Niinistö MTV Uutisten haastattelussa.

Turkkilaismedian mukaan Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan vaati eilen Ruotsia ja Suomea luovuttamaan 130 terroristia ehtona maiden Nato-jäsenyyksien ratioinnille. Asiasta kertoi ruotsalaislehti Expressen.

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön mukaan Suomelle ei kuitenkaan ole esitetty uusia vaatimuksia.

– Mitä Suomeen tulee, tietääkseni meille ei ole esitetty uusia vaatimuksia. 

– Minä en ainakaan ole kuullut tai nähnyt muutosta tilanteeseen. Kollektiivi-ilmaisu "Suomen ja Ruotsin on luovutettava", ei avaa mitään uutta meidän kohdallamme ainakaan, Niinistö sanoo.

Myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kommentoi tänään, että Suomelle ei ole tullut virallista tietoa siitä, että Turkilla olisi vaatimuksia uusien terrorismista epäiltyjen henkilöiden luovuttamisesta.

Aiemmat tapaukset käyty "perusteellisesti" läpi

Turkki on asettanut jo aiemmin sekä Suomelle että Ruotsille useita vaatimuksia ehdoksi maiden Nato-jäsenyyksien ratifioinnille, ja on vaatinut Suomea ja Ruotsia palauttamaan terroristeina pitämiään ihmisiä.

– Näitä vähän samantyyppisiä kommentteja on aina vähän väliä tullut matkan varrella viime vuoden mittaan.

– Kaikki aiemmin käsitellyt tapaukset on Turkin kanssa käyty perusteellisesti läpi, ja on kerrottu meidän tutkineen asiat ja päätyneet omiin ratkaisuihimme, NIinistö sanoo.

"Alkaa näyttää siltä, että on odotettava"

Suomen Nato-jäsenyyden tiellä ovat yhä Turkin ja Unkarin ratifioinnit. Niinistö ennakoi, että Turkin ratfiointi toteutunee kesäkuussa järjestettävien parlamentti- ja presidentinvaalien jälkeen. 

– Ikävä kyllä alkaa näyttää siltä, että on odotettava. Vilnan kokoukseen mennessä noussee paineita entisestään Turkkia kohtaan.

Niinistö kommentoi Nato-prosessia tavattuaan Ruotsin parlamentin puhemiehen Andreas Norlénin Mäntyniemessä.

Niinistön mukaan keskusteluissa ruotsalaisten kanssa esillä olivat Nato-prosessin lisäksi Ukrainan tilanne sekä laajemmin "Ruotsin, Suomen ja läntisen maailman tulevaisuuden näkymät".

Lue myös:

    Uusimmat