Presidentti Niinistö huomannut muutoksen Venäjällä: "Mistään repeämästä ei silti voitane puhua"

Presidentti summasi tilannetta Ukrainan sodassa:"Venäjän tavoitteita on vain arvailtava" 12:47
Katso video: Näin presidentti Niinistö summasi Ukrainan sodan muutosta ja sen vaikutusta Venäjällä.

Tasavallan presidentti piti perinteisen puheensa Politiikan toimittajat ry:lle tänään Presidentinlinnassa järjestetyssä tilaisuudessa. Puheessaan Niinistö käsitteli muun muassa Ukrainan sodassa nähtyä käännettä, ja sen vaikutusta yleiseen tunnelmaan Venäjällä.

Ukraina on saavuttanut merkittävän voiton vastahyökkäyksessään viime päivinä Koillis- ja Itä-Ukrainassa.

Myös Niinistö totesi tänään puheessaan tosiasian, että Ukraina on onnistunut etenemään, eikä Venäjä tällä hetkellä kykene välittömiin suuriin vastatoimiin.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että Luhanskin kohdalla aletaan olla tilanteessa paluu alkuruutuun, eli separatistien hallinnassa pitkään olevan alueen rajamailla, Niinistö totesi.

– Mitä tapahtuu etelämmässä Hersonin alueella, se on vielä epäselvää tai ainakaan selkeää ratkaisua siellä ei vielä ole.

Sodan tilannetta on muutosten jälkeen vaikea määritellä, toteaa Niinistö.

– Venäjän tavoitteita on vain arvailtava.

Keskustelu Venäjällä muuttunut

Moni on nähnyt tapahtumissa käännekohdan sodan kulussa, ja Venäjä on joutunut itsekin myöntämään ensi kertaa tappion taistelussa.

Tappion myöntäminen on merkittävä muutos Kremlin viestinnässä, sillä Venäjä ei koskaan myöntänyt tappiota esimerkiksi Kiovan liepeiltä vetäytyessään, muistuttaa ISW.

Venäjän takaiskut ovat nousseet yleiseen keskusteluun Venäjälläkin valtiontelevisiossa jatkuvasti järjestettävissä sotakeskusteluissa. Niissä on alkanut kuulua entistä kriittisempiä äänenpainoja.

Myös Niinistö on pistänyt merkille muutoksen keskustelussa Venäjällä.

– Mielenkiintoista on se, että keskustelu Venäjän sisällä näyttää olevan nyt avoimempaa. Siihen osallistuu ihmisiä, jotka eivät tähän asti ole kritiikkiä esittäneet, ja se on näkynyt julkisuudessa.

Syytä yltiöoptimismiin, esimerkiksi yleisen mielipiteen kääntymisestä Kremliä vastaan, ei silti vielä ole.

– Mistään repeämästä venäläisessä sisäisessä tunnelmassa ei silti voitane puhua.

Lue myös:

    Uusimmat