Presidentti Halonen: Joskus tuntuu, että Ukrainan kautta elämme talvisotaa uudelleen

Venäjän aloittama sota Ukrainassa oli mielten päällä myös Linnan juhlissa.

Presidentti Tarja Halonen oli kiinnittänyt huomiota siihen, että tänään kirkossa piispakin oli yhdistänyt Ukrainan tapahtumat Suomen itsenäisyyteen ja taisteluihin sen puolesta.

– Joskus tuntuu, että Ukrainan kautta me elämme talvisotaa uudelleen. Nyt tietysti helpottuneina sen puolesta, että rauhassa kuitenkin. Suomalaiset on sellaisia käytännön ihmisiä, Halonen sanoi.

Halosen mukaan Linnan keskusteluissa on ollut paljon esillä Suomen Nato-jäsenyyshakemus, joka tehtiin Venäjän hyökkäyssodan vuoksi.

– Jos sitä (hakemuksen tekemistä) vertaa häihin, voi sanoa, että kyllä ne häät ovat tärkeät, mutta keskustelu näyttää siirtyneen siihen, millainen avioliitto on tulossa. Siihen kannattaa kiinnittää huomiota, miten me asettaudumme Naton sisällä.

Tunnelma juhlissa on kuitenkin vaikuttanut lämpimältä.

– Minusta tuntuu, että ihmiset ovat tavattoman onnellisia siitä, että he ovat päässeet tänne.

Uutinen jatkuu videon jälkeen.

Presidentti Sauli Niinistö itsenäisyyspäivän erikoishaastattelussa: Suomalaiset ovat toisistaan huolehtiva kansa 4:30
Presidentti Sauli Niinistö itsenäisyyspäivän erikoishaastattelussa: Suomalaiset ovat toisistaan huolehtiva kansa.

"Itsenäisyys on aina sellainen asia, jota kannattaa juhlia"

Myös perussuomalaisten kansanedustaja Ritva "Kike" Elomaasta vaikuttaa siltä, että juhlia on todella odotettu koronapandemian aiheuttaman tauon jälkeen.

– Ihmisten pitää päästä kunnioittamaan tätä itsenäisyyspäivää. Sotiemme veteraanit, kotirintama ja itsenäisyyden säilyttäminen ovat tärkein asia: että olemme saaneet pitää kotimme ja synnyinmaamme itsenäisenä, Elomaa sanoo.

Hän uskoo, että Ukrainan sota on tehnyt asian ihmisille entistäkin läheisemmäksi ja tärkeämmäksi.

– Nyt huomataan, mitkä olivat ne valtavat uhraukset, joita meidän naisemme ja miehemme tekivät. Nyt ukrainalaisia täytyy auttaa tässä tilanteessa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo tuumii ihmisten arvostavan itsenäisyyttä enemmän kuin pitkään aikaan.

–  Me näemme Ukrainan tapahtumat ja osaamme arvostaa sitä, että meidän itsenäisyyttämme on aikanaan puolustettu. Näemme sen hirvittävän taistelun, johon ukrainalaiset joutuvat. Samalla olemme iloisia ja tyytyväisiä siitä, että olemme pystyneet tekemään Nato-ratkaisun. Isänmaallisuus on mielestäni aika vahvaa tällä hetkellä, Orpo sanoo.

Ukrainan ottaa esille myös keskustalainen elinkeinoministeri Mika Lintilä.

–  Itsenäisyys on aina sellainen asia, jota kannattaa juhlia, ja se vain korostuu näinä päivinä. Se on varmaan se suurin asia, mitä on.

Haastattelussa pääministeri Sanna Marin 4:26
Haastattelussa pääministeri Sanna Marin.

Lue myös:

    Uusimmat