Presidentti Halonen: Ahvenanmaan asemaa vahvistettava – paine on suuri

Ahvenanmaalaiset suhtautuvat korkein odotuksin käynnissä olevaan työhön maakunnan itsehallinnon uudistamisesta.

Uudistusta johtava presidentti Tarja Halonen arvioi, että paine Ahvenanmaan aseman vahvistamiseksi on suuri. Halonen arvioi komitean välimietinnön luovutuksen yhteydessä, että on johtanut helpompiakin töitä, mutta vakuutti työn valmistuvan vappuun 2017 mennessä kuten on sovittu.

Ahvenanmaalla ei hänen mukaansa ole vahvaa itsenäisyysliikettä, vaikka yleisesti maakunnan asemaa halutaankin vahvistaa.

– Jos haluaa päästä kulkemaan jäitä pitkin, jää on vielä hyvin ohut, eikä vielä kannata yrittää. Se on kuitenkin vahvistumaan päin, Halonen vertasi.

Ahvenanmaan aseman vahvistaminen voisi käytännössä tarkoittaa rajattua verotusoikeutta tai suoria neuvottelumahdollisuuksia kansainvälisistä sitoumuksista.

Verotuksesta komitea tyytyi toteamaan, että se selvittää, missä verolajeissa verotustoimivaltaa voitaisiin ehkä siirtää osittain Ahvenanmaalle. Selvityksessä on myös, voisivatko Ahvenanmaalla kannetut verot jäädä sinne.

Seitsenkohtaisessa mietintönsä tiivistelmässä komitea nostaa esiin myös, että ahvenanmaalaiset voivat vastakin olla vapautettuja asevelvollisuudesta. Perusteluna on maakunnan demilitarisoitu ja neutralisoitu asema sekä armeijan komentokieli, joka on suomi.

Itsenäisyyden ajaja eri mieltä 

Komiteamietintöön jätettiin yksi eriävä mielipide, jonka jätti Ahvenanmaan itsenäisyyttä ajava maakuntapäivien edustaja Axel Jonsson. Hän olisi odottanut Ahvenanmaan asemaan jo nyt paljon suoraviivaisempia kohennuksia. 

Ahvenanmaalaisilla pitäisi hänen mielestään olla mahdollisuus päättää itse, mitä toimivaltaa valtakunnalta siirtyy maakunnalle. Komitean muut jäsenet edellyttäisivät aina neuvotteluita ja sopimusta valtakunnan kanssa.

Jonsson arvosteli mietinnön luovutustilaisuudessa komiteassa istuvia kansanedustajia, koska he eivät hänestä ole osallistuneet komitean työhön riittävän aktiivisesti. Presidentti Halonen kiisti arvostelun ja muistutti, että edustajilla on paljon velvollisuuksia.

Komitea kokoontuu jälleen loppukeväästä, kun Halonen palaa luentomatkaltaan Harvardin yliopistosta.

 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja