Joe Biden ensimmäisessä lehdistötilaisuudessaan: Pyrin todennäköisesti jatkokaudelle, ei kommentoinut jatkokysymystä Trumpista

Joe Biden ensimmäisessä lehdistötilaisuudessaan: Pyrkii todennäköisesti jatkokaudelle, ei kommentoinut jatkokysymystä Trumpista 4:38
Katso videolta mitä Biden vastasi, kun häneltä kysyttiin mahdollisesta jatkokaudesta.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden piti ensimmäisen lehdistötilaisuutensa tänään kello 19.15 Suomen aikaa.

Katso lehdistötilaisuus videolta. Kirjeenvaihtajamme Mari Karppinen analysoi lehdistötilaisuuden annin Kymmenen uutisissa.

Ei kommentoinut Trumpia

Biden, 78, sanoi tiedotustilaisuudessa todennäköisesti pyrkivänsä myös toiselle kaudelle vuonna 2024. Hänen mukaansa varapresidenttiehdokkaana on tuolloinkin nykyinen varapresidentti Kamala Harris.

– Suunnitelmani on tehdä niin. Odotan tekeväni niin. Uskon kuitenkin kohtaloon, enkä tee tarkkoja suunnitelmia niin pitkäksi ajaksi eteenpäin, Biden sanoi.

Biden ei halunnut ottaa kantaa siihen, odottaako hän vastaehdokkaansa olevan tuolloin ex-presidentti Donald Trump.

Kunnianhimoinen rokotetavoite

Biden lupasi lisäksi tiedotustilaisuudessa, että Yhdysvalloissa saadaan annettua 200 miljoonaa koronarokotusta hänen ensimmäisen sadan virassaolopäivän aikana.

Määrä on kaksi kertaa suurempi kuin Bidenin vaalikampanjassaan lupaama.

– Tiedän, että se on kunnianhimoista, tuplasti se, mikä oli alkuperäinen tavoitteemme. Mikään muu maa ei ole päässyt edes lähelle sitä, mitä me olemme tekemässä, mutta uskon meidän pystyvän siihen, Biden sanoi.

Bidenin mukaan 1 400 dollarin koronatuen on saanut puolestaan jo sata miljoonaa amerikkalaista.

– Todellista rahaa ihmisten taskussa. Se auttaa lähes välittömästi, ja miljoonat muut tulevat saamaan rahansa hyvin pian, Biden lupasi uutiskanava CNN:n mukaan.

Biden puuttui myös Yhdysvaltain etelärajan siirtolaisongelmaan ja sanoi, ettei siinä ole mitään uutta. Bidenin mukaan hänen hallintonsa siirtolaispolitiikka on kuitenkin huomattavasti humaanimpaa kuin edeltäjä Donald Trumpin.

– En anna lasten nääntyä nälkään rajalla, presidentti lupasi.

Pitää joukkojen vetämistä Afganistanista hyvin vaikeana

Bidenin mukaan amerikkalaisjoukkojen vetäminen Afganistanista toukokuun alkuun mennessä tulee olemaan hyvin vaikeaa. 

Bidenin edeltäjän Donald Trumpin mukaan kaikki joukot olisi vedettävä pois toukokuuhun mennessä.

Bidenin mukaan joukkojen vetämisestä sovitaan yhdessä sotilasliitto Naton kanssa, mutta ensi vuonna joukkoja ei enää maassa pitäisi olla.

Lupaa, ettei Kiinasta tule mahtavinta

Biden lupasi, ettei Kiinasta tule hänen presidenttikaudellaan maailman mahtavinta maata.

– Tulen kutsumaan demokraattisten maiden allianssin keskusteleman alueen tulevaisuudesta. Siinä tulemme tekemään selväksi, että Kiinan on toimittava sääntöjen mukaan, Biden sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat