Bidenin ja Trumpin väittely meni rumaksi mutapainiksi – näin väittely eteni hetki hetkeltä

8:13
Katso videolta MTV:n kirjeenvaihtajan ja vaalitoimittajan analyysi illan kohtaamisesta!

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ja entinen varapresidentti Joe Biden ottivat yhteen ensimmäisessä tv-väittelyssä. Tässä jutussa voit seurata, kuinka väittely eteni.

Yhdysvaltojen presidentinvaalien välihuipennus on käsillä. Republikaanipuolueen Donald Trump ja demokraattipuolueen Joe Biden kohtasivat väittelylavalla koronapandemian keskellä.

Väittely järjestettiin Case Westernin yliopistossa Clevelandissa. Puolitoista tuntia kestävässä väittelyssä oli kaikkiaan kuusi aihetta: molempien ehdokkaiden aikaansaannokset politiikassa, korkein oikeus, koronapandemia, talous, rotu ja väkivalta kaupungeissa sekä vaalien rehellisyys.

Väittely alkoi kello 04.00 Suomen aikaa, ja sen moderoi Fox Newsin toimittaja Chris Wallace.

Trumpin ja Bidenin vaaliväittelystä tuli riitaisa näytös – katso CNN:n kooste alla olevalta videolta.

1:43

Väittelyä seurattiin tekstimuodossa:

5.44: Aikamoinen show! Biden pärjäsi hyvin, ja hän oli selkeästi valmistautunut Donald Trumpin likaisimpiinkin hyökkäyksiin. Myös Donald Trump pärjäsi omalla tavallaan taitavasti. Presidentti pystyi kääntämään hankalat kysymykset ovelasti muihin aiheisiin.

Selkeää voittajaa on vaikea nostaa esiin. Häviäjä on ehkä kuitenkin tavallinen amerikkalainen katsoja. Päällepuhumista oli niin paljon, että ehdokkaiden puheista oli vaikea saada selvää.

Ensikommenteissa esimerkiksi amerikkalaisen uutiskanavan CNN:n ankkuri Jake Tapper kutsui väittelyä häväistykseksi.

Tekstiseuranta on nyt päättynyt. Kiitos seurasta!

Aiheesta lisää myöhemmin tänään verkossa, Uutisaamussa kello 6.45 ja kello 9:n jälkeen MTV Uutiset Livessä.

5.39: Väittely loppuu nyt.

5.38: Wallace sanoo, että vaalien voittaja voi vaali-illan sijaan selvitä viikkojen tai kuukausien päästä. Wallace kysyy, aikovatko ehdokkaat ehkäistä levottomuuksia ja olla julistautumatta voittajaksi epäselvissä tilanteissa.

Trump sitoutuu tähän, mutta kehottaa kannattajiaan menemään vaalipaikoille ja olemaan tarkkana. Presidentti syyttää demokraatteja huijareiksi.

Biden sitoutuu myös Wallacen ehdotukseen. Lisäksi Biden vakuuttaa, että postiäänestys on täysin luotettava keino äänestää.

5.34: Trump väittää vaaleja epärehellisiksi. Chris Wallace tarttuu aiheeseen ja kysyy, mitä Trump aikoo tehdä postiäänille.

Trump ei vastaa suoraan kysymykseen, vaan sanoo, että kyseessä on valtava huijaus. Biden väittää, ettei Trump uskalla antaa postiääniä laskettavaksi.

5.31: – Vallanvaihtoa ei tapahtunut vuoden 2016 vaalien jälkeen, Trump väittää.

Hän vetoaa virkarikossyytteeseen ja siihen sokkiin, joka Trumpin vaalivoittoa seurasi. Tämä ei pidä paikkaansa, mutta Trump saa taitavasta käännettyä Bidenin heittämän valokeilan omiin pointteihinsa.

5.29: Vielä puhutaan vaalien rehellisyydestä. Unohtui ihan tämän kaaoksen keskellä.

Biden kehottaa kaikkia amerikkalaisia äänestämään. Biden sanoo hyväksyvänsä vaalituloksen, riippumatta siitä voittaako vai häviääkö hän vaalit.

5.28: Biden sanoo, ettei hän tue demokraattipuolueen vasemmistosiiven ajamaa Green New Dealia, vaan hänen omaa suunnitelmaansa.

– Peli on nyt pelattu, Trump sanoo. Näin hän yrittää lyödä kiilaa puolueen sisälle.

5.23: Biden lupaa ympäristöystävällistä infrastruktuuria, kuten satoja sähköautojen latausasemia. Lisäksi Biden lupaa vihreän teollisuuden työpaikkoja.

En tiedä johtuuko tämä aiheesta, vai alkavatko ehdokkaat väsyä, mutta ympäristöstä puhuttaessa ehdokkaat eivät ole keskeyttäneet toisiaan.

5.21: Nyt Wallace tenttaa Trumpia tämän löysistä ympäristötoimista. Trump vastailee vakuuttavasti siitä, miksi hän on presidenttinä kumonnut Obaman hallinnon ympäristölakeja muun muassa energian ja polttoaineiden suhteen.

– Ero päästöissä on hyvin pieni, ja autot ovat turvallisempia, Trump sanoo.

5.18: Wallace kysyy vielä ilmastonmuutoksesta, joka ei alun perin ollut asialistalla. Trump sanoo, että hän haluaa kristallinkirkkaan veden ja ilman, mutta ei tuhota taloutta.

Trump sanoo, että ihminen on osallinen ilmastonmuutokseen, kun Wallace kysyy sitä suoraan.

5.16: Biden sanoo, että presidentti Trumpin aikana Amerikasta on tullut aiempaa heikompi, sairaampi. ja jakautuneempi Biden syyttää Trumpia Vladimir Putinin puudeliksi.

Biden yrittää hyökätä Trumpin loukkaavia veteraanikommentteja vastaan, mutta Trump kääntää keskustelun Joe Bidenin poikaan.

5.13: Viimeiseksi käsitellään kummankin ehdokkaan saavutuksia. Trump sanoo, että hänen hallintonsa on historian paras. Trump listaa hallituksensa saavutuksia viimeisen neljän vuoden ajalta. Presidentti vetoaa armeijan tukeen ja saavutuksiinsa tuomarinimityksissä.

5.11: Wallace pyytää Trumpia irtisanoutumaan valkoisesta ylivallasta. Trump ei tee sitä, vaan nostaa esiin vasemmiston väkivallan, jota on nähty kesän levottomuuksissa. Osio päättyy sekavuuteen.

5.09: Wallace kysyy, miksei Biden ole ottanut aktiivisempaa roolia levottomuuksien hoitamisessa. Biden sanoo, että osavaltioiden johtajat osaavat hoitaa asian, mikäli heille annetaan tilaa.

Trumpin mukaan Biden on kyvytön hoitamaan kaupunkien väkivaltaongelmaa.

5.07: Nyt puhutaan poliisista. Trump syyttää Bidenia siitä, että hän haluaa viedä poliisilta rahat. Biden kiistää tämän. Biden sanoo, ettei todellakaan halua viedä poliisilta rahoja.

5.02: Trumpilta kysytään, miksi hän lopetti poliisien tasa-arvokoulutuksen. Trumpin mukaan koulutus oli itsessään rasistinen.

Biden syyttää Trumpia rasistiksi.

4.58: Trump ottaa esiin vuoden 1994 rikosuudistuksen, jota Biden oli aikanaan tekemässä. Tuo uudistus kohteli Yhdysvaltojen mustaa vähemmistöä huonosti, ja esimerkiksi entinen presidentti Bill Clinton on katunut sitä.

Trump sanoo hoitaneensa kesän mielenosoitukset hyvin suurissa kaupungeissa. Trump sanoo olevansa lain ja järjestyksen presidentti.

4.56: Biden nostaa omassa puheenvuorossaan esiin Charlottesvillen tapahtumat vuodelta 2017, jolloin Donald Trumpin nähtiin puolustaneen uusnatseja. Lisäksi hän mainitsee kesän tapahtumat, jolloin Trump hajotti rauhanomaisen mielenosoituksen päästäkseen Valkoisen talon viereiseen kirkkoon.

4.54: Wallace ottaa aikalisän ja vetoaa molempiin ehdokkaisiin, jotta väittelyä voitaisiin käydä hyvässä järjestyksessä. Sitten aletaan puhua amerikkalaisen yhteiskunnan rotua koskevista tasa-arvo-ongelmista

4.52: Trump vetää mukaan Joe Bidenin pojan ja syyttää tätä väärinkäytöksistä. Biden sanoo, ettei hän halua vetää perheitä mukaan tähän väittelyyn.

4.50: Biden sanoo, että Trump möhli taloudessa jo ennen koronakriisiä. Väite ei ihan suoraan pidä paikkaansa, sillä Yhdysvalloissa vallitsi käytännössä täystyöllisyys ennen koronapandemiaa.

4.48: Wallace sanoo, että Barack Obaman viimeisenä kolmena vuotena luotiin puolitoista miljoonaa työpaikkaa enemmän kuin Trumpin ensimmäisenä kolmena vuotena.

Trump ohittaa huomion ja sanoo, että Biden olisi katastrofaalinen presidentti.

4.45:  – Olet historian huonoin presidentti, Biden sanoo.

Biden vain mainitsee 750 dollarin yksityiskohdan ja lupaa kumota Trumpin kauden veroleikkaukset.

4.44: Trumpilta kysytään The New York Timesin verojutusta, jonka mukaan Trump maksoi vain 750 dollaria veroja vuosina 2016 ja 2017. Trump sanoo maksaneensa noina vuosina miljoonia dollareita tuloveroja.

Trump sanoo julkaisevansa verotietonsa heti, kun hänen auditointinsa on valmis. Hän on sanonut samaa neljän vuoden ajan.

4.42: – Taloutta ei voi korjata, ennen kuin terveys on taattu, sanoo Joe Biden. 

Bidenin mukaan Trumpin koronapolitiikka on hyödyttänyt enemmän rikkaita kuin tavallisia amerikkalaisia.

4.40: Omassa puheenvuorossaan Trump sanoo, että Yhdysvaltojen koronan kurittama talous kasvaa kohisten. Trump tuntuu olevansa vahvoilla puhuessaan taloudesta.

4.38: Seuraavaksi puhutaan taloudesta.

4.37: Trumpia haastetaan siitä, miksi hän pitää kampanjatilaisuuksia koronapandemian keskellä. Trump sanoo, että ihmiset haluavat tulla, eikä mitään ongelmia ole ollut.

Biden syyttää Trumpia vastuuttomaksi. Trump sanoo, että Biden tekisi samoin, jos kukaan edes haluaisi tulla hänen kampanjatilaisuuksiinsa. 

4.33: Nyt mennään henkilökohtaisuuksiin.

– Sinussa ei ole mitään fiksua, Donald Trump sanoo.

Kyseessä oli illan ensimmäinen hyökkäys Joe Bidenin henkisiä kykyjä kohtaan. Trumpin kampanjassa on sanottu, ettei Biden ole henkisesti kykenevä presidentiksi.

4.30:  – Kaikki on valmista koronarokotetta varten, Trump sanoo.

Biden vastaa Trumpille, ettei presidentin sanomisiin ole aiemminkaan voinut luottaa. Biden muistuttaa siitä, että aiemmin presidentti kannatti valkaisuaineen käyttöä koronan hoidossa. Trump vastaa olleensa sarkastinen.

4.28: Väittely on todellista mutapainia ainakin näin aluksi. Päällekkäin puhumista, naureskelua ja syyttelyä molemmilta puolilta. Ehdokkaiden kannoista on vaikea saada selvää, mutta ainakin tätä on viihdyttävää seurata.

4.26: Joe Biden tylyttää Donald Trumpia siitä, ettei presidentti ole toiminut koronapandemian hoidossa. Biden siteeraa muun muassa toimittaja Bob Woodwardin nauhoja ja sanoo, että presidentti tiesi tilanteen vakavuuden, muttei toiminut ajoissa.

Trump syyttää Kiinaa siitä, että se antoi koronaviruksen levitä. Hän myös muistuttaa, ettei Kiinan ja Venäjän koronalukuihin voi luottaa, joten niihin Yhdysvaltoja ei voi vertailla.

Trump sanoo, että koronarokote on tulossa viikkojen sisällä, ja että koronakuolemat ovat laskussa. Molemmat väitteet ovat vähintäänkin kiistanalaisia.

4.22: Joe Bidenia haastetaan siitä, että demokraatit haluavat lisätä korkeimman tuomareiden paikkamäärää. Bidenin vastaus jää hieman epämääräiseksi. AIka loppuu, ja siirrytään seuraavaan aiheeseen, joka on koronakriisi.

4.20:  Biden sanoo, ettei Donald Trumpilla ole suunnitelmaa terveydenhuollon suhteen. Trump kiistää tämän, ja lupaa tehdä suuria asioita.

4.18: – Kaikki tietävät, että Donald Trump on valehtelija, Joe Biden sanoo. 

Keskustelu ei meinaa edetä, sillä Trump puhuu päälle jatkuvasti. Chris Wallace pyytää presidenttiä antamaan Bidenin puhua loppuun.

4.16: Moderaattori haastaa Donald Trumpia terveydenhuollosta. Trump lupasi vuonna 2016 terveydenhuolto-uudistuksen, mutta uudistusta ei ole kuulunut.

Trump lupaa tehdä lääkkeistä "halpoja kuin vesi". 

4.14: – Terveydenhuollon lisäksi vaaleissa äänestetään aborttioikeudesta, Joe Biden sanoo.

Trump kiistää tämän. Yleisesti on ajateltu, että Trumpin nimittämä tuomari Amy Coney Barrett vastustaa aborttia.

4.12: Keskustelu meni terveydenhuoltoon. Perusasetelma on se, että Trump sanoo demokraattien haluavan sosialistisen järjestelmän. Biden taas puolustaa nykyjärjestelmää.

4.10: Biden huomauttaa, että vaalien ennakkoäänestys on jo alkanut. Hän vetoaa siihen, että kansan on saatava päättää.

Biden uhkailee sillä, että Trumpin nimittämä tuomari Amy Coney Barrett saattaa olla ratkaiseva ääni, joka lopettaa Obaman hallinnon luoman terveydenhuoltolain.

4.08: Aloitetaan korkeimman oikeuden tuomarinimityksestä. Trump kehuu ehdokastaan maasta taivaisiin, kuten odotettua. Trump huomauttaa, että demokraatit tekisivät nimityksen samalla tavalla kuin republikaanit nyt.

4.06: Väittelyssä ei kätellä aluksi, eikä yleisön salissa suvaita välihuutoja tai -taputuksia.

4..05: Chris Wallace toivottaa yleisön ja ehdokkaat tervetulleiksi.

4.01: Nyt väittely alkaa

3.52: Kohta mennään!

3.42: Molemmilla ehdokkailla on omat ongelmansa tässä väittelyssä.

Joe Bidenilla on takanaan vankka kokemus, mutta demokraattien esivaaleissa hänen suorituksensa olivat epätasaisia. Toisaalta Trumpin kampanja on haukkunut Bidenin kyvyt niin huonoiksi, että keskinkertainenkin suoritus voidaan nähdä onnistumisena.

Bidenilta todennäköisesti kysytään asioista, jotka jakavat ihmisiä demokraattien sisällä. Esimerkiksi poliisin rahoitus ja korkeimman oikeuden tuomarien lukumäärän lisääminen voivat olla aiheita, joihin Biden joutuu vastaamaan kieli keskellä suuta.

Donald Trumpin suurin vihollinen on hän itse. Aiemmin tänä syksynä Trump pärjäsi erittäin heikosti televisiokanava ABC:n järjestämässä keskustelutilaisuudessa. Trump ei hallitse politiikan yksityiskohtia, eikä pysty siis perustelemaan kantojaan kovinkaan uskottavasti.

Toisaalta Trumpilla on mieletön karsima, ja hän on maagisen hyvä esiintyjä. Usein hän saa epätoivoisenkin väittelytilanteen näyttämään kannattajiensa silmissä edes tasapeliltä.

Kello 3.33: Väittely ei vielä ole edes alkanut, mutta Donald Trump on jo julistautunut voittajaksi. The Washington Post kertoo, että Trumpin kampanja lähetti kannattajille jo viestin, jossa hän kertoi osoittaneensa taistelevansa amerikkalaisten puolesta.

Tällaiset kömmähdykset ovat lehden mukaan hyvin yleisiä. Joe Bidenin kampanja mokasi esivaalien aikana ja lähetti etukäteen valmistellun voittoviestin 8 tuntia ennen väittelyn alkua.

Kello 3.30: Hyvää huomenta! Seurassanne tätä väittelyä koostaa toimittaja Tuomo Hyttinen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja