Pöytyäläisen viljelijäperheen arki muuttui odottamattomalla tavalla, kun Simo-sonni ilmaantui tilalle: "Nykyään Eero-mieheni halailee sitä jo"

0:31
Simo-sonni on muuntautunut arasta altavastaajasta sosiaaliseksi seuraeläjäksi.

Pöytyäläinen Niina Manninen ja hänen miehensä Eero Toikka kokivat viime kesänä elämänsä yllätyksen, kun heidän maatilalleen ilmaantui odottamatta sonni. Lopulta Simo-nimellä tunnettu sonni jäi asustamaan tilalle pidemmäksikin aikaa.

Kesäkuun alussa pariskunnan tilalle ilmaantunut sonni laitettiin hevosten kanssa samaan aitaukseen, ettei se sotkisi viljoja.

– Ajattelin heti, että jes, tänne on tullut sonni. Jos se menee hevosen kanssa, niin siitä vaan. Meillä ei ollut alkuunkaan mitään meininkiä diskata sitä, Niina Manninen muistelee.

Sonnin omistaja oli samaa mieltä

Manninen huomauttaa, että sonnin omistajan mielipidettä oli kuitenkin myös kuultava. Omistaja oli hänen mukaansa jo alusta lähtien erittäin yhteistyöhaluinen.

– Hän oli sitä mieltä, että on helppoa, jos Simo on meidän hevostemme kanssa. Silloin sitä ei tarvitsisi hätäteurastaa pellon laitaan. Siirsimme hevoset isommalle laitumelle, jossa on tilaa väistää. Meillä oli kesällä siellä neljä hevosta ja sonni.

Yhteiselo ei kuitenkaan alkanut täysin mutkattomasti. Takaa-ajoa ja nokittelua tapahtui puolin ja toisin, sillä hevosetkaan eivät olleet ikinä aiemmin nähneet nautaeläintä.

Kaiken lisäksi aitauksessa vallitsi tiukka arvojärjestys, ja Simo-sonni oli alkuun hyvin arka.

– Nykyään Eero-mieheni halailee sitä jo, Niina naurahtaa.

"Voi olla, että saamme sille jatkoaikaa"

Tällä hetkellä on mahdollista, että Simo-sonni on menossa teuraaksi. Varmaa tietoa asiasta ei ole, mutta Niinan mukaan sonnin omistaja on väläytellyt asiaa.

– Emme ole varmoja. Jos se on kiltti ja kiva, voi olla, että saamme sille jatkoaikaa. Sarvellinen elukka voi häijynä olla hengenvaarallinen, Niina kertoo.

Ei ole kuitenkaan kahta sanaakaan siitä, etteikö Simo olisi näillä tietämillä tervetullut asukas tilalla myös jatkossakin.

– Ihan hyvin Simo voisi olla täällä talvenkin. Meillä on hevosia varten pihatto, jossa se voisi olla hevosten kanssa. Sillä ei olisi mitään hätää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja