Simo-sonni hämmästytti laitumen reunalla – pallolla leikkivä eläin elää nyt onnellisia aikoja, ja välttyi teurastukselta: "Ei siitä voinut enää luopua"

Viisivuotias Simo-sonni leikkii pallon kanssa! 1:26
Katso videolta, kuinka Simo-sonni leikkii pallon kanssa!

Simo-sonni olisi nyt teuraana, ellei sattuma olisi puuttunut peliin.

Elettiin vuotta 2019, kun Simon sonnikaveri lähti lihoiksi. Simo ei kuitenkaan suostunut yksinäisyyteen, vaan pakeni omistajansa aitauksesta.

Viikon karkureissun jälkeen sonni päätyi Varsinais-Suomen Pöytyän Ylänteellä asuvan pariskunta Niina Mannisen ja Eero Toikan hevosaitauksen viereen.

– Simo oli karannut viikkoa tai kahta aiemmin kotitilaltaan. Sitten se ilmestyi hevoslaitumen viereen. Silloin se oli vielä aika hoikkakin ja kauhean arka. Minä pelkäsin yhtä paljon Simoa kuin Simo minua, Niina Manninen kertoo MTV Uutisille.

Sonnia yritettiin lähestyä, mutta se pakeni paikalta metsään ja suolle.

– Eero oli kiinnostunut enemmän sonnista ja hän alkoi touhuamaan sen kanssa. Simo ei pelännyt hevosta, joten Eero meni hevosen kanssa Simon lähelle. Mutta sitten se aina juoksi metsään, kun meni lähemmäs, Manninen muistelee.

Nautti aitauksessa hevosseurasta

Monen yrityksen jälkeen sonni saatiin kuitenkin aidatulle alueelle hevosten kanssa.

Sonnin omistajan kanssa sovittiin, että sonni saa viettää kesän hevosten aitauksessa, kun se siellä tuntui viihtyvän.

– Ensimmäisenä päivänä hevoset menivät edellä ja Simo laukkasi perässä. Ajateltiin ettei touhu nyt näytä hyvältä. Seuraavana päivänä Simo sitten laukkasi edellä ja meidän johtajahevosemme Arttu laukkasi perässä. Päivä päivältä laitumella oli kaikki paremmin, eivätkä hevoset ja Simo enää juosseet siellä, Manninen kertaa.

Aluksi ei ollut puhettakaan, että Simoa voisi silittää. Päivä päivältä sonni kuitenkin uskaltautui lähemmäs.

Lopulta se uskaltautui ruokittavaksi niin, että isäntä asetti ruokavadin sonnin leuan alle.

– Simosta tuli joka päivä kesympi, Manninen toteaa.

"Ei siitä voinut enää luopua"

Pariskunta kiintyi sonniin, eikä sen lihoiksi laittamista voinut enää harkita syksyn tullen, kun omistaja alkoi kysellä sonnin perään. He päättivätkin ostaa Simo-sonnin itselleen.

– Ei siitä voinut enää luopua. Se rupesi kaiken lisäksi tulemaan niin tuttavalliseksi, että sitä pystyi silittelemään. Minä pystyin pistämään oman painoni sen selkään, eikä se ollut moksiskaan siitä, tilan isäntä, Eero Toikka kertoo.

– Kerran Simo tuli niin lähelle aitaa silloin marraskuussa 2019, että sain koskettua sitä. Sitä se pelästy tosi paljon, mutta samalla kun se tajusi, että olin koskenut sitä, se tuli uudestaan siihen. Ja sehän tykkäsikin rapsutuksista.

Leikkisä tapaus

Erikoisen sonnitarinasta tekee myös se, että Simo on kesyyntynyt poikkeuksellisessa iässä.

– Onhan näitä kesyjä sonneja muitakin, mutta niiden kesytys on aloitettu vasikasta asti. Simo on kuitenkin täyskasvuisena kesytetty, ja ennen sitä se oli liikkunut metsässä. Kuinka se sitten rupesi kesyksi? Toikka hämmästelee.

Nykyisin Simo asustelee pariskunnan hevosten kanssa. Sonnia kuvaillaan vilkkaaksi ja meneväksi eläimeksi, joka tottelee myös puhetta. Simo painaa noin 800 kiloa.

– Leikkisä kaveri se on. Ei se tahallaan mitään pahaa tekisi, mutta nykyään se on niin painava, että saa hiukan katsoa, mitä se touhuaa, Toikka kertoo.

– Miten 800-kiloinen elukka voi olla niin ketterä? Se tekee ihan uskomattomia liikkeitä. Meidän hevosaidat ovat matalalla, noin metrin korkeudella, ja se hyppää aivan kevyesti metristä yli, Manninen puolestaan toteaa.

Uusi leikki tänä kesänä

Simo on tänä kesänä innostunut sille annetusta pallosta.

– Me pelaamme sen kanssa palloa, Manninen kertoo.

Eläin on pallosta täysin riemastunut.

– Ei siihen arvaa mennä viittä metriä lähemmäs, kun pallon kanssa touhuaa, Toikka kertoo.

– Simo yrittää ottaa palloa sarviin ja sen jälkeen vierittää sen selän kautta maahan. Kerran pallo meni sarvesta selkää pitkin, ja sitten putosi takapuolelta maahan. Tämän jälkeen se vielä potkaisi sitä, Manninen nauraa.

Elokuussa Simo täytti viisi vuotta.

Eero Toikka tietää kertoa, että sonnit teurastetaan yleensä kahden vuoden iässä. Lehmä voi kasvaa jopa 20-vuotiaaksi, joten Simo-sonnilla voi olla vielä monta ”ylivuotta” edessä.

Julkkissonni

Simosta on tullut myös paikallinen julkkis. Simosta on kirjoitettu monessa mediassa. MTV Uutiset kertoi Simosta ensimmäisen kerran vuonna 2019.

– Kun käydään kaupassa niin kyllä aina kysytään, mitä Simolle kuuluu, Manninen nauraa.

Katso yllä olevalta videolta, kuinka Simo-sonni leikkii pallon kanssa!

Lue myös:

    Uusimmat