Kolme epäiltyä – Pöytyän kotihoito syyteharkintaan

MTV Pöytyällä: Vanhus löytyi kotoaan kuolleena, puoliso virui lattialla – poliisi tutkii, syyllistyikö kotihoito laiminlyöntiin 4:31
MTV Pöytyällä: Vanhus löytyi kotoaan kuolleena, puoliso virui lattialla. Juttu on syyskuulta 2022.

Rikostutkinta sai alkunsa, kun poliisi löysi 87-vuotiaan pöytyäläisnaisen kuolleena ja tämän omaishoitajana toimineen 76-vuotiaan miehen hyvin huonokuntoisena pariskunnan kotoa.

Poliisi epäilee kolmea Pöytyän kunnan kotihoidossa työskennellyttä rikoksista jutussa, joka liittyy iäkkään pöytyäläispariskunnan laiminlyöntiin. Asian esitutkinta on valmistunut ja se siirtyy syyteharkintaan.

Rikostutkinta sai alkunsa, kun poliisi löysi toissa vuoden syyskuussa 87-vuotiaan pöytyäläisnaisen kuolleena kotoaan. Naisen omaishoitajana toiminut 76-vuotias mies löytyi asunnosta hyvin huonokuntoisena.

Pariskunta ei ollut kotihoidon asiakas, mutta kotihoito oli käynyt antamassa heille akuuttia apua miehen pyynnöstä.

– Omaishoitajana toiminut mies ei ollut päässyt kotonaan ylös nojatuolista, jolloin mies oli pyytänyt apua kotihoidosta. Pariskunnan luona avun antaneita hoitajia ei epäillä rikoksesta, vaan rikosepäilyssä kyse on tapahtumista kotihoidon hoitajien käynnin jälkeen, toteaa tiedotteessa tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Valtteri Kemppi Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Poliisin mukaan pariskunnan luona käyneet hoitajat ilmoittivat tilanteesta eteenpäin, mutta pariskunnan avuntarvetta ei tunnistettu siten, että asiassa olisi ryhdytty kiireellisiin toimiin. Pariskunta löytyi asunnosta kymmenen päivää sen jälkeen, kun kotihoidon hoitajat olivat käyneet heidän luonaan.

– Pariskunnan tilannetta ja tarvetta palveluille ei lähdetty selvittämään kiireellisesti. Kyse on sen arvioinnista, olisiko asiaa pitänyt lähteä heti selvittämään silloin käytettävissä olleilla tiedoilla. Seurausten valossa asiaa on tarkasteltava rikosoikeuden näkökulmasta, Kemppi sanoo.

Lainvastaisia kirjaamiskäytäntöjä

Esitutkinnassa tuli poliisin mukaan esiin myös kotihoidossa henkilötietojen kirjaamiseen liittyviä käytäntöjä, jotka ovat poliisin arvion mukaan lainvastaisia. Kotihoidon asiakkaiden potilastietoja on kirjattu säännönmukaisesti kotihoidon toimitiloissa olleeseen ruutuvihkoon.

Tapahtumiin ja kirjaamiseen liittyen poliisin esitutkinnassa selvitettiin myös virassa olevien esihenkilöiden menettelyjä ja työnjohdollisia järjestelyitä.

Asia etenee syyteharkintaan kolmen tapahtuma-aikaan Pöytyän kunnan kotihoidossa työskennelleen henkilön osalta. Poliisin mukaan rikosnimikkeet yhden ihmisen osalta ovat vaaran aiheuttaminen ja kuolemantuottamus. Toisen henkilön osalta nimikkeet ovat vaaran aiheuttaminen ja virkavelvollisuuden rikkominen. Kolmannen henkilön osalta kyse on tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Lue myös:

    Uusimmat