Mainos

Potilaan lääkkeiden vaihtaminen ja varastaminen äärimmäisen harvinaista

2:06

Potilaan lääkkeiden vaihtaminen toisiin ja niiden varastaminen omaan käyttöön on erittäin harvinaista, kertoo terveydenhuollon valvonnan ryhmäpäällikkö Helena Mönttinen sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastosta Valvirasta.

– Silloin tällöin saamme ilmoituksia tapauksista, joissa hoitaja on ottanut potilaille tarkoitettuja lääkkeitä omaan käyttöönsä, mutta toisiin lääkkeisiin vaihtaminen on todella harvinaista. En muista kuulleeni vastaavasta tapauksesta, Mönttinen kertoo STT:lle.

Hoitajaa syytetään Keski-Pohjanmaan käräjäoikeudessa kolmivuotiaan saattohoidossa olleen lapsen kipulääkityksen varastamisesta. Syyttäjän mukaan hoitaja vaihtoi vajaat kaksi vuotta sitten lapsen morfiinin ja unilääkkeet veteen ja allergialääkkeeseen ja käytti huumaavat lääkkeet itse.

Mönttinen korostaa, että potilaille tarkoitettujen lääkkeiden ottaminen omaan käyttöön ei ole missään tapauksessa hyväksyttävää ja että lääkekulutuksen seuranta on erittäin tärkeätä niin sairaaloissa kuin kotihoidossakin. Hänen mukaansa toimintayksiköillä tulee olla ohjeet sen varalle.

Syytteessä olevalta hoitajalta Valvira otti viime vuoden alkupuolella pois oikeudet harjoittaa kätilön ja sairaanhoitajan ammattia ensin väliaikaisesti ja sen jälkeen toistaiseksi.

Lakimies Henna Wiiala-Keskisen mukaan hoitaja oli työskennellyt aiemmin muun muassa Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.