20-vuotias opiskelija murhattiin raa'asti taksiinsa Lahdessa, elinkautisen saanut murhaaja on jo vapaa: "Oli kamalaa kertoa äidille, että hänen ainoa poikansa oli kuollut henkirikoksen uhrina"

0:40
20-vuotias opiskelijapoika murhattiin raa'asti kuljettamaansa taksiin Lahdessa.

Lokakuussa 2001 Lahdessa tapahtui raaka henkirikos, jonka uhriksi joutui 20-vuotias helsinkiläismies. Vaikka tapauksesta on kulunut 17 vuotta, ei jutun tutkinnanjohtaja, nyt jo eläkkeellä oleva Helsingin poliisin entinen rikosylikomisario Juha Rautaheimo ole unohtanut sitä.

– Pidän Lahden taksisurmaa edelleen urani vaikeimpana juttuna, vaikka ehdin vuosien aikana olla mukana noin 200-300 henkirikosjutussa tutkijana, tutkinnanjohtajana tai muussa roolissa, hän sanoo.

Ampuja otti taksin lennosta

Lahden taksisurman tutkinta sai alkunsa, kun Helsingin poliisille tehtiin aamulla 18. lokakuuta 2001 katoamisilmoitus nuoresta taksinkuljettajasta, joka oli hävinnyt autonsa kanssa edellisenä yönä työvuoronsa aikana.

– Viimeinen tieto oli, että nuori mies oli saanut kyydin Helsingistä Lahteen.

Parikymppinen mies oli ottanut kyytiinsä miehen Alppilasta Viipurinkadulta 17. lokakuuta 2001 kello 22.43.

Muutamaa minuuttia myöhemmin kuljettaja oli ilmoittanut radiolla taksiyhtiönsä keskukseen olevansa matkalla Lahden tuntumaan.

Uhri löytyi ammuttuna

Auto oli poliisin mukaan ajettu melkoisella varmuudella lähes suoraan Lahteen. Kello 23.30 autosta oli havainto Orimattilan vaiheilta.

Katoamisilmoituksen jälkeen poliisi käynnisti heti nuoren miehen ja auton etsinnät. Etsintään osallistui poliisien lisäksi paikalliset taksit ja helikopteri.

Tilataksityyppinen auto löydettiin Päijät-Hämeen keskussairaalan kupeesta Lahdesta Sykekadulta 18. päivän iltana.

Nuori kuljettaja löytyi autosta ammuttuna. Tekijästä ei ollut mitään tietoa.

– Se oli silmitön ampumistapaus, nuoresta miehestä löytyi 38 luodinreikää. Juttu oli vaikea, koska ei tiedetty milloin miestä oli ammuttu ja missä. Oliko murhaaja lähtenyt kyytiin Helsingistä vai Lahdesta ja oliko kyydissä ollut useampia ihmisiä, Rautaheimo muistelee.

Päivä uhrin löytymisen jälkeen poliisi antoi julkisuuteen kuvan vastaavanlaisesta tilataksista, koska poliisi toivoi ihmisiltä havaintoja auton liikkeistä.

Työläs tutkinta

Poliisin tutkimuksissa selvisi, että nuori mies oli ammuttu useilla laukauksilla. Surma-ase oli tsekkiläinen 9 mm:n CZ-pistooli. Ase oli kateissa, mutta sen malli saatiin selville vertailututkimuksilla.

Poliisi arveli tekijällä olevan aiempaa rikoshistoriaa, mutta esitutkinnan edetessä ilmeni, että niin ei ole.

– Meillä meni neljä kuukautta, kun teimme ympärivuorokautisesti töitä jutun parissa. Usko loppui monta kertaa. Jutussa otettiin pitkälti yli 200 rikosnäytettä, joita tutkittiin laboratoriossa. Päätä lyötiin seinään joka kerta.

Tilataksi oli putsattu perusteellisesti eikä epäillyn sormenjälkiä löytynyt. Ratkaisevaa tutkinnassa oli kuitenkin se, että poliisi pystyi selvittämään surma-aseen mallin.

– Se oli viimeinen oljenkorsi. Tulimme julkisuuteen aseen kanssa ja kerroimme, että ryhdymme keräämään ja koeampumaan näitä aseita. Se oli aikamoinen savotta, koska kyse oli Suomen yleisimmästä aseesta ja yleisimmästä luodista, Rautaheimo kertoo.

Aseen etsintä laajeni Helsinkiin

Poliisi kävi ensin läpi kaikki Lahden alueen vastaavat aseet.

– Koeammuimme pitkälti yli toista sataa asetta.

Oikeaa asetta ei kuitenkaan löytynyt Lahdesta. Seuraavana poliisi päätti ryhtyä tutkimaan vastaavanlaisia aseita Helsingistä. Niitä löytyi satoja.

– Aloitimme aseenkeräyksen Kalliosta, läheltä paikkaa, mistä taksikyyti oli alkanut, ja se kerrottiin julkisuuteen.

Pian tämän jälkeen poliisille tehtiin katoamisilmoitus tuntemattomasta miehestä.

– Kävi ilmi, että hän on lahtelainen kaveri, joka oli muuttanut aiemmin Helsinkiin ja hänellä on luvallinen ase. Kuinka ollakaan mies oli hävinnyt, Rautaheimo muistaa.

Hävitti aseen ja pakeni maasta

Tuntemattoman miehen katoaminen herätti poliisin epäilykset. Lopulta hänet löydettiin Thaimaasta ja selvisi, että hän oli Lahden taksimurhaaja.

Mies oli ajanut tammikuussa 2002 ensin autolla Ruotsin kautta Saksaan, josta hän osti lennon Bangkokiin. Pian tämän jälkeen poliisi otti miehen kiinni. 

Mies lennätettiin maaliskuussa 2002 Suomeen. Sen jälkeen löytyi myös hänen käyttämänsä surma-ase.

– Hän oli hävittänyt aseen osina mereen Vuosaaressa.

Ampui useita kertoja

Poliisi yllättyi siitä, että henkirikoksen tekijällä ei ollut aiempaa rikoshistoriaa.

– Taksisurma oli hänen ensimmäinen rikoksensa, Rautaheimo sanoo.

Tekijä oli ampunut nuorta kuljettajaa 14 kertaa. 13 laukausta ammuttiin autossa sisällä. Neljästoista oli lähilaukaus takaraivoon niin, että ampuja oli auton ulkopuolella. Uhri oli täysin puolustuskyvytön.

Oikeuslääkärin mukaan nuori mies kuoli muutamassa minuutissa.

26-vuotias muurari tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa vuonna 2003 murhasta elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Mies valitti tuomiosta, mutta Helsingin hovioikeus piti tuomion ennallaan.

Mielentilatutkimuksen mukaan mies oli täydessä ymmärryksessä teon tehdessään.

Meni töistä baariin

Ampuja oli ollut tekopäivänä töissä, ja mennyt sieltä Helsingin Hämeentielle baariin. Drinkin juotuaan hän oli tavannut tuntemattoman miehen, jolta hän osti amfetamiinia. Sitä oli otettu sierainten kautta nuuskaamalla ravintolan vessassa.

– Sen jälkeen on muistikatko, mies kertoi oikeudessa.

Mies oli aiemmin kokeillut huumeita vain muutaman kerran eikä koskaan ennen amfetamiinia.

Baarista mies meni kotiinsa, haki sieltä aseen ja otti Viipurinkadulta lennosta tilataksin Lahteen.

– Nukuin varmaan suuren osan taksimatkasta. Havahduin keskellä metsää kun kuljettaja herätteli. Ihmettelin missä olen. Olin suutuspäissäni. Minun olisi pitänyt olla kotona nukkumassa. Halusin ehdottomasti ulos taksista. Jotain sanaharkkaa siinä oli, mies kertoi oikeudessa.

– Tuliko riitaa kyytimaksusta? syyttäjä kysyi.

– En tiedä. Halusin ulos taksista. Seuraava muistikuvani on, että olen ulkona autosta ja kuljettajalla on reikä päässä. Ase kuumotti kädessä, kun tajusin mitä on tullut tehtyä.

Ei erityistä syytä

Ampumisen jälkeen mies ajoi auton sekavassa tilassa pois paikalta. Taksi jäi pikkutielle Lahteen.

Syytetyn mukaan hänellä ei ollut mitään erityistä syytä yölliselle taksimatkalle. Kyse ei ollut ryöstöstä, vaikka hän oli vienyt surmatun kuljettajan kassan ja lompakon. Jossain vaiheessa hän heitti ne auton ikkunasta.

Lahdesta mies palasi bussilla takaisin Helsinkiin.

– Oletettavasti nukuin koko matkan Helsinkiin. Seuraavana päivänä menin työmaalle töihin. Tapahtumat ja muistikuvat täydentyivät, kun luin tapauksesta lehdistä, hän sanoi.

"Rengas tuntui kiristyvän"

Tammikuussa 2002 mies kuuli uutisista, että poliisi ryhtyy keräämään surma-aseen tyyppisiä pistooleita. Siinä vaiheessa mies hajotti aseen ja heitti sen mereen. Seuraavana päivänä hän lähti maasta.

– Siinä hätkähdin ja rengas tuntui kiristyvän, kun jäisin kohta kiinni. En voinut uskoa sitä mitä on tullut tehtyä, mies selitti oikeudessa.

Mies päätti paeta ja hän ajoi Ruotsin kautta Saksaan. Sieltä hän lensi Thaimaahan.

– Siellä mietin, mitä oli tullut tehtyä. Olin sitä mieltä, että asia pitää selvittää. Pian poliisi otti minut kiinni ja kuukauden kuluttua suomalaiset poliisit hakivat minut.

Hovioikeus vapautti vankilasta

Lahden taksimurhaaja on nyt jo vapautunut vankilasta, sillä Helsingin hovioikeus päästi hänet vapaaksi syyskuussa 2015.

Rikosseuraamuslaitos ei puoltanut miehen laskemista ehdonalaiseen vapauteen, koska miehellä oli järjestysrikkomuksia rangaistusta suorittaessaan.

Hovioikeus päätti kuitenkin laskea miehen ehdonalaiseen vapauteen. Sitä ennen hänet määrättiin valvottuun koevapauteen.

Suruviestin vieminen oli vaikeaa

Jutun tutkinnanjohtajan mukaan Lahden taksimurha oli monella tapaa erittäin traaginen.

– Nuori opiskelijapoika teki välillä hanttihommia taksissa ja sitten hän joutui murhatuksi erityisen raa'alla tavalla. Tuntematon mies ampui hänet yhtäkkiä.

– Erityisen traagiseksi tapauksen teki se, että taksinkuljettajan äiti oli jäänyt vain pari vuotta aiemmin leskeksi ja murhattu poika oli hänen ainoa lapsensa. Oli kamalaa kertoa äidille, että hänen ainoa poikansa oli kuollut henkirikoksen uhrina, Rautaheimo muistelee.

Kuolinviestiä viedessään poliisilla ei ollut edes vielä tietoa surmaajasta.

– Olimme tuolloin äidin asunnolla aika pitkään, koska meidän piti saada häneltä myös paljon taustatietoa. Nämä tilanteet ovat omaisten kannalta hirveitä. Mutta poliisin on pakko saada tietoa, jotta tutkinta pääsee käyntiin, Rautaheimo kertoo.

Tekijää autetaan enemmän

Oikeus määräsi tekijän maksamaan uhrin äidille henkisestä kärsimyksestä 16 000 euroa ja hautauskulut.

Äidille ainoan ja erittäin läheisen lapsen menetys oli äärimmäisen kova paikka. Hän joutui rikoksen aiheuttaman syvän masennuksen vuoksi pitkäksi aikaa sairauslomalle. Äiti ei toipunut menetyksestään koskaan.

Rautaheimon mukaan henkirikosten uhrien omaisten asema on Suomessa nykyään onneksi parempi kuin Lahden taksimurhan aikaan ja sitä ennen.

– Nyt tarjolla on erilaista apua. 1970-90-luvuilla apua ei ollut tarjolla ollenkaan. Mutta edelleenkin rikoksen uhri ja uhrin omainen jää paljon vähemmälle kuin rikoksentekijä. Tekijälle löytyy huomattavasti enemmän tukea.

Videolla eläkkeellä oleva rikosylikomisario Juha Rautaheimo nimeää virkauraltaan viisi unohtumatonta väkivaltarikosta. Yksi näistä tapauksista on Lahden taksimurha. 

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja