Mainos

Posti tekee tappiota – logistiikasta toivotaan uutta tukijalkaa

Posti Groupin tavoitteena on tehdä logistiikasta seuraavan viiden vuoden aikana yhtiön merkittävä tukijalka.

Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen kertoo STT:lle, että logistiikkayhtiö Veinen oston myötä yhtiö haluaa vahvistaa asemaansa myös lämpösäädeltyjen ruokien ja juomien jakelussa.

Voimakkaiden muutosten kourissa pyörivä Posti julkaisi maanantaina vuoden toisen neljänneksen tappiollisen tuloksen. Yhtiön oikaistu liiketappio oli huhti-kesäkuussa 0,9 miljoonaa euroa, kun tappio vuotta aiemmin oli 6,8 miljoonaa euroa. Voimakkainta lasku oli Postipalveluissa. Postin toiminnassa vuoden toinen neljännes on yleensä heikoin.

– Neljännes meni ihan tyydyttävästi. Suomen ja lähialueiden taloustilanne on heikko. Se vaikuttaa kuluttajakysyntään ja yrittäjäkysyntään sekä sitä kautta meihin, Malinen sanoo.

Kovinta tulosta tehdään vuoden viimeisellä kvartaalilla joulusesongin aikaan.

Uusiin liiketoimintoihin jo rekrytoitu ihmisiä 

Liikevaihto oli tämän vuoden huhti-kesäkuussa noin 386 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli reilut 406 miljoonaa euroa. Vertailukelpoinen liikevaihto puolestaan laski huhti-kesäkuussa 3,1 prosentilla.

Koko alkuvuoden osalta Malinen on tyytyväinen siihen, että vaikka liikevaihto laskee, yhtiön tulos on pysynyt suunnilleen samalla tasolla. Liikevaihdon odotetaan jatkavan laskuaan loppuvuotta kohti.

Posti on vuoden toisen neljänneksen aikana pyrkinyt paikkaamaan kirjevolyymien laskua lisäämällä koteihin suunnattua tarjontaa hoiva-, turvallisuus- ja kiinteistöpalveluissa. Tällaisia palveluita voivat olla esimerkiksi kukkien kastelu ja vartiointikäynnit koteihin.

– Olemme rekrytoineet tehtäviin jo ensimmäiset henkilöt. Vielä puhutaan aika pienistä määristä, lähinnä kymmenistä. Lähdemme siitä, että pystymme käyttämään olemassa olevaa henkilöstöä, kun kirjevolyymit laskevat ja kapasiteettia vapautuu. 

"Postivolyymit puolittuvat tällä vuosikymmenellä" 

Postissa on käyty kuluvana vuotena useita yhteistoimintaneuvotteluita. Kesäkuun aikana yt-neuvottelut aloitettiin Oulun varhaisjakelussa ja Uudenmaan varhaisjakelussa. Oulun varhaisjakelussa henkilöstön vähentämistarve 47 työntekijää ja Uudellamaalla 370 työntekijää.

Malinen ei voi vielä sanoa, kuullaanko yhtiöstä uusia yt-uutisia vielä tämän vuoden aikana.

– Olen kuitenkin todennut jo aikaisemmin, että tällä vuosikymmenellä postivolyymit tulevat puolittumaan. Perinteisessä liiketoiminnassa kokonaishenkilöstömäärä tulee laskemaan, mutta milloin, siihen on pysty tässä vaiheessa ottamaan kantaa, Malinen sanoo

Postin suurimmat tulevaisuuden riskit liittyvät Venäjän epävarmaan tilanteeseen ja Suomen heikkoon talouskasvuun.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.