Porvoossa koettiin tänä keväänä koronaihme – mutta kaupungin kassa kaipaa nyt toista ihmettä, muuten "ollaan pahassa liemessä"

3:26

Porvoo on ollut viime viikkoina otsikoissa muun muassa koulunsa koronatartunnan takia, mutta on kaupungissa koettu myös positiivinen ihme koronan tiimoilta: Ei yhtäkään tartuntaa kaupungin vanhainkodeissa. Kaupungin taloutta koronaepidemia on kuitenkin runnellut niin pahoin, että pian tarvitaan uutta ihmettä.

– Nykyinen sopeuttamistarve on jollakin tavalla selvitettävissä, mutta jos sieltä toinen aalto tulee, niin ilman valtion lisäapua ollaan kyllä pahassa liemessä, kertoo MTV Uutisille Henrik Rainio, Porvoon kaupungin rahoitusjohtaja.

– Kaupunki voi velkaantua jonkun verran lisää. Se ei ole ratkaisu, mutta sillä voidaan tasoittaa vuosien vaihtelua, Rainio jatkaa.

Näillä näkymin kaupungin kassaan iskee 15–20 miljoonan euron lovi. Virkamiesten leikkausluonnos onkin pitkä. Asiakasmaksujen korottamista, koululaisten pehmeän leivän muuttaminen näkkileiväksi sekä ehkä ne kurjimmat, lomautukset.

– Jos henkilöstömenot ovat 40 prosenttia kaupungin menoista, vaikea on löytää säästöjä ilman että niitä henkilöstöpuolelta tulisi yhtään, Rainio puolustelee.

Soittoa yli 70-vuotiaille

Koulutartunnoista huolimatta Porvoon terveysviranomaisia ei tuleva kesä huoleta, ennemminkin syksy.

– Varaudutaan koko ajan syksyyn, opimme koko ajan uutta pandemiasta, miten se käyttäytyy, mitä kannattaa tehdä ja mitä ei, kertoo Jeff Westerlund, tartuntataudeista vastaava lääkäri Porvoon terveyskeskuksesta.

Porvoon sosiaali- ja terveysjohtaja Ann-Sofie Silvennoinen haluaa huomioida syksyllä koronaepidemian aiheuttaman henkisen pahoinvoinnin porvoolaisissa.

– On syrjäytymistä ja yksinäisyyttä. Pitää resursoida muun muassa kouluja.

Tämän lisäksi Silvennoinen kertoo, että Porvoon kaupunki aikoo soittaa kaupungin jokaiselle yli 70-vuotiaalle ja kysyä heidän vointiaan.

Mutta miten porvoolaiset itse suhtautuvat tilanteeseen? Katso videolta!Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja