Porvoossa leikkipuistossa 3-vuotiaan tyttärensä puukottanut isä antoi oikeudessa kylmäävän vastauksen – ei tehnyt mielestään väärin surmatessaan lapsensa: "Ainoa asia, jossa toimin väärin, oli viedä lapsi Karibialle"

Porvoon leikkipuistosurman käsittely 4:37

Helsingin hovioikeus on tänään jatkanut Porvoon leikkipuistosurman käsittelyä. Henkirikos tapahtui marraskuussa 2017 Porvoossa Lyseon leikkipuistossa, kun ranskalaissyntyinen Nicolas Cherchel puukotti kolmevuotiaan tyttärensä. Lapsi kuoli vammoihinsa matkalla sairaalaan.

Mies tuomittiin käräjäoikeudessa murhasta elinkautiseen vankeuteen, mutta hän vaatii hovioikeudessa murhasyytteen hylkäämistä.

Cherchelin puolustuksen mukaan teko ei ollut erityisen raaka tai julma eikä mies suunnitellut tyttärensä tappamista etukäteen. Puolustus vetoaa myös miehen psyykkiseen tilaan ja olosuhteisiin, kuten avoeroon ja sitä seuranneeseen asunnottomuuteen.

Ei nähnyt vikaa omassa toiminnassaan

Cherchelin kuulemiseen hovioikeudessa oli varattu runsaat kaksi tuntia, mutta hän puhui niin pitkästi ja polveilevasti, että kuuleminen venyi. Kuuleminen vei aikaa myös siksi, että Cherchel vastasi ranskaksi ja hänen puheensa tulkattiin oikeudessa.

Hovioikeudessa kävi ilmi, että Cherchel ei kadu tekemäänsä henkirikosta eikä hän näe vikaa omissa toimissaan.

Kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavisto tiedusteli Chercheliltä, onko hän toiminut oman näkemyksensä mukaan koskaan väärin. Cherchel vastasi kierrellen ja puhui kaikesta muusta.

– Olen yrittänyt toimia oikein, hän vastasi.

Cherchel kertoi siitä, että hän näki parisuhteessa ongelmia jo paljon ennen lapsen äitiä. Cherchelin mukaan ensimmäiset ongelmat suhteeseen tulivat jo vuonna 2009, kun nainen kertoi isälleen seurustelevansa ulkomaalaisen miehen kanssa.

– Naisen isä alkoi heti vaikuttaa aikuisen tyttärensä elämään. Sanoin, että meille tulisi vaikeuksia, koska olemme eri kulttuureista. Hänen isänsä oli rasisti, Cherchel sanoi.

Syyttäjä joutui keskeyttämään Chercelin useasti, koska tämä ei vastannut kysymyksiin. Haavisto vaati Chercheliltä uudestaan vastausta siihen, oliko hän omasta mielestään toiminut koskaan väärin.

– Sanoisin, että ainoa asia, jossa olen toiminut väärin, on se, että vein tyttäreni tapaamaan sukulaisiani Karibialle. Tämä on asia, jota tulen aina kantamaan mukanani, enkä välitä mitä muut siitä ajattelevat.

Cherchel ei maininnut sanallakaan henkirikosta tässä yhteydessä.

Otti mukaansa veitsen muuttaessa

Cherchelin kuulemisessa sivuttiin vain lyhyesti kolmevuotiaan tytön puukotusta, joka tapahtui 13. marraskuuta 2017 Porvoossa.

Miehen avustaja, asianajaja Matti Kauppi pyysi Chercheliä kertomaan surmapäivästä, mutta varsinaisesta teosta Cherchel ei puhunut mitään.

Cherchel kertoi vain siitä, kuinka hän oli pakannut veitsen mukaansa asunnosta, jossa hän oli asunut jonkin aikaa alivuokralaisena.

– Henkilö, jonka luona asuin, sanoi, että saan ottaa asunnosta mukaan tavaroita. Siellä oli huonekaluja ja keittiötarvikkeita, varmaan noin 15 veitseä. Otin mukaani veitsen ja keittiötarvikkeita, joita tiesin, että tulisin tarvitsemaan seuraavassa asunnossa, Cherchel kertoi.

Varsinaisesta puukotuksesta Cherchel ei oman kertomansa mukaan muistanut mitään. Isä kertoi vieneensä lapsensa leikkipuistoon leikkimään.

– Minulla on 20 minuutin muistikatko, josta en muista mitään. Muistan tunteneeni kipua, muistan kun poliisi oli päälläni. En tiedä missä vaiheessa olen siirtynyt poliisiautoon, en muista missä vaiheessa laukkuni on otettu pois. En muista tästä tilanteesta yhtään mitään, Cherchel kertoi.

Seuraavat muistikuvat miehellä on sellistä.

– Muistan sanoneeni itselleni, että toivottavasti kaikki voivat hyvin. En voinut itse hyvin, vaan voin huonosti.

Muita suunnitelmia

Puolustus vaatii hovioikeudessa murhasyytteen kumoamista. Puolustuksen mukaan teko ei ollut etukäteen suunniteltu.

Cherchel toikin omassa kuulemisessaan esiin sitä, että hän oli vielä henkirikosta edeltävänä yönä yhteydessä useisiin ihmisiin, erityisesti naiseen, jonka kanssa hän oli aloittamassa suhdetta.

Cherchel sanoi luvanneensa olla naisen kanssa yhteydessä marraskuun 13. päivän iltana. Tällä puolustus pyrkii osoittamaan, että Cherchel ei suunnitellut etukäteen henkirikosta, koska hänellä oli muita suunnitelmia surmapäivälle.

Kiisti olleensa väkivaltainen

Chercheliä syytetään murhan lisäksi myös muun muassa pahoinpitelystä ja lapsikaappauksesta, koska hän vei kolmevuotiaan tyttärensä luvatta ja salaa äidiltä Karibialle kesällä 2017.

Pahoinpitelysyytteen mukaan Cherchel pahoinpiteli lapsensa äidin tammikuussa 2017. Tämän hän kiisti.

Ennen väitettyä pahoinpitelyä Cherchel oli pyytänyt naiselta allekirjoitusta lapsen passiin, jotta isä ja tytär voisivat matkustaa Karibialle. Nainen kieltäytyi siitä.

– Aloin ärsyyntymään, koska en missään vaiheessa pyytänyt häneltä paljoa. Tästä syystä kiihdyin ja löin nyrkillä pöytään, Cherchel kertoi.

Naisen mukaan mies pahoinpiteli häntä, kun hän makasi sängyllä. Mies kertoi asiasta täysin eri tavalla.

– Aloin ottaa hänestä kiinni, romanttisesti. Sen jälkeen kiihtymys alkoi saada minussa vallan ja otin kiinni hänen jaloistaan. Joka tapauksessa minulla ei ole minkäänlaista muistikuvaa siitä, että olisin ollut häntä kohtaan väkivaltainen sillä tavalla, että olisin aiheuttanut hänelle mustelmia tai mitään muita vammoja, Cherchel sanoi.

Nainen kertoi täysin toisella tavalla

Hovioikeudessa paikalla oleva lapsen äiti pyöritteli päätään ja silmiään kuunnellessaan ex-avopuolisonsa puheita.

Nainen kertoi eilen omassa kuulemisessaan pahoinpitelytilanteesta vuonna 2017 täysin eri tavalla kuin Cherchel.

Naisen mukaan Cherchel alkoi käyttäytyä uhkaavasti sen jälkeen, kun tämä sai häätöilmoituksen. Mies myös vaati naista allekirjoittamaan lapsen passihakemuksen. Kun nainen ei suostunut siihen, mies alkoi naisen mukaan repiä häntä käsistä ja jaloista.

– Hänen koko ruumiinsa oli minun päälläni. Yritin päästä irti, mutta hän väänsi käsiäni. Potkaisin niin kovaa kuin pystyin, jolloin hän kaatui, nainen kertoi eilen hovioikeudessa.

Naisen mukaan pahoinpitelytilanne päättyi vasta, kun naapuri tuli soittamaan ovikelloa kuultuaan asunnosta kamppailun ääniä.

Nainen pääsi pakenemaan tilanteesta ja hän meni vanhempiensa luo, jotka asuivat lähistöllä.

– Kerroin vanhemmilleni, että kotona oli tapahtunut väkivaltaa enkä voinut olla siellä. Keräsin minun ja tyttäreni tavarat kotoa ja tiesin, että ainoa mahdollisuuteni oli mennä turvakotiin.

Nainen olikin lapsensa kanssa useita kertoja turvakodissa. Cherchel ei sitä hyväksynyt.

Karibialle sukua tapaamaan

Cherchel kertoi myös Karibian matkasta lapsen kanssa kesällä 2017 täysin eri tavalla kuin lapsen äiti. Isä vei lapsen luvatta Karibialle kesäkuussa 2017. Isän mukaan lapsi voi matkalla hyvin ja piti tiiviisti yhteyttä äitiinsä Suomessa.

Lapsen äiti kertoi eilen, että hän ei saanut puhua lapsensa kanssa puhelimessa matkan aikana, koska isän mukaan se olisi sekoittanut lasta. Äiti näki lapsensa kolmen viikon erossaolon jälkeen, kun hän matkusti Karibialle hakemaan tyttöä.

Äidin mukaan lapsi oli laihtunut reilusti. Isä kiistää tämän.

– Voin vakuuttaa, että lapsi oli hyvävointinen ja hän sai ruokaa tarpeeksi. Tytöllä oli hyvä olla minun kanssani, isä kertoi.

Isän mukaan matkan tarkoitus oli se, että tytär tapaisi miehen puoleista sukua ja isovanhempansa. Matkan aikana lapsi oli isän mukaan erossa fyysisesti äidistään 24 päivää.

Lapsi ja äiti palasivat Karibialta Suomeen 16. heinäkuuta. Cherchel palasi Suomeen pari viikkoa myöhemmin.

Vain vajaa puoli vuotta myöhemmin isä surmasi tyttärensä.

Lue myös:

    Uusimmat