Poliisilla "tietoa ja käsityksiä" Porvoon poliisiampumisten motiivista – Tutkinnanjohtaja: "Yhden käden sormet eivät riitä laskemaan murhan yritysten määrää"

Poliisi on edistynyt Porvoon poliisiampumisten tutkinnassa. Rikoskomisario Kimmo Huhta-aho keskusrikospoliisista kertoi MTV:n Rikospaikka-ohjelman haastattelussa, että poliisi ei ampunut operaation aikana laukaustakaan, vaikka poliiseja kohti ammuttiin kymmeniä kertoja.

Huhta-aho kertoo, että tapahtumat etenivät elokuun 25. päivä Koneistajantiellä Porvoossa hyvin nopeasti ja kestivät lopulta vain muutamia minuutteja.

Poliisipartio oli houkuteltu teollisuusalueelle ilmoituksella omaisuusrikoksesta, ja poliisien saapuessa heitä kohti ammuttiin. Kaksi poliisia loukkaantui.

– Valvontakameroiden ja muun aineiston perusteella meillä on tosi hyvä käsitys siitä, mitä teollisuusalueella tapahtui. En kuitenkaan ota kantaa siihen, tallentuiko itse teko kameralle.

"Ihan ainutlaatuinen ja maailmanluokan suoritus"

Välikohtauksen jälkeen käynnistyi suuri poliisioperaatio, joka päättyi rajuun takaa-ajoon Tampereen seudulla. Teosta epäillyt otettiin lopulta kiinni Ikaalisissa.

Huhta-ahon mukaan Porvoossa ja Pirkanmaalla poliisia kohti ammuttiin yhteensä kymmeniä laukauksia. Poliisi ei kuitenkaan ampunut laukaustakaan.

– Onhan tämä lajissaan ihan ainutlaatuinen ja maailmanluokan suoritus. Mielestäni puheet väkivaltakoneistosta ovat vähän liioiteltuja, sanoo Huhta-aho.

Veljesten aika Suomessa "hengailua"

Kahdesta murhan yrityksestä epäiltynä vangittiin ruotsalaiset veljekset Raymond Anthony Granholm ja Richard Nicholas Granholm. Kaksikko oli saapunut Suomeen pari kuukautta aiemmin.

Tutkinnanjohtaja kuvailee veljesten aikaa Suomesssa hengailuksi, eikä heidän tekemisistään tuolta ajalta ole toistaiseksi löytynyt selitystä ampumisille.

Työ on kuitenkin kesken, ja tutkinnan alussa on keskitytty Porvoon ja Pirkanmaan ampumistilanteiden selvittämiseen. 

Se voidaan tässä vaiheessa varmuudella sanoa, että paikalla Porvoossa ei ollut muita rikoksesta epäiltyjä kuin ruotsalaisveljekset. Huhta-aho ei kuitenkaan ota kantaa siihen, onko poliisilla tiedossa muita tapaukseen liittyviä "mielenkiintoisia henkilöitä".

Epäiltyjä murhan yrityksiä enemmän

Tällä hetkellä veljeksiä epäillään kahdesta murhan yrityksestä, mutta Huhta-aho arvioi määrän nousevan viiteen tai korkeintaan kymmeneen.

– Tuskin yhden käden sormet tulevat riittämään, kun puhutaan murhan yrityksistä ja asianomistajista.

Mielenkiintoisin kysymys Porvoon ampumistapauksessa liittyy motiiviin. Miksi veljekset hyökkäsivät poliiseja vastaan ja miten suunnitelmallinen teko oli?

Kimmo Huhta-aho muotoilee asian niin, että heillä on motiivista tietoa ja käsityksiä. Tutkinta on kuitenkin vielä liian kesken asian tuomiseksi julkisuuteen. Hän ei myöskään paljasta, miten epäiltyjen kuulustelut ovat sujuneet.

Rikospaikka tänään kello 22.35 MTV3-kanavalla.

Lue myös:

    Uusimmat