Tutkinnanjohtaja MTV:lle: Takaa-ajon aikana ammuttiin kymmeniä laukauksia, operaatiota viivytettiin yleisön turvallisuuden nimissä – teon motiivi yhä mysteeri: "Herrat saavat itse kertoa"

Porvoon poliisiampumisesta epäillään 25- ja 30-vuotiaita veljeksiä – MTV Uutisten rikostoimittaja Pekka Lehtinen avaa yksityiskohtia tapahtuneesta 5:22
MTV Uutisten rikostoimittaja Pekka Lehtinen avaa Porvoon ampumisen ja ampumisesta epäiltyjen kiinniottotilanteen taustoja Seitsemän uutisissa.

Poliisitutkinta Porvoon poliisiampumisten ja Tampereen hurjan takaa-ajon tiimoilta käy edelleen kuumana. Tapauksen tutkinnanjohtaja, KRP:n rikoskomisario Kimmo Huhta-aho kertoo, että vielä on mysteeri, miksi miehet saapuivat Ruotsista Suomeen.

– Meillä on tietty käsitys siitä, milloin Suomeen on tultu. Mysteeri on vielä se, että miksi, Huhta-aho kommentoi MTV Uutisille maanantaina.

– Suomeen tultiin huomattavan paljon aikaisemmin, hän sanoo.

Expressen kertoi eilen omiin tietoihinsa nojaten, että epäillyt ampujat matkustivat Suomeen aiemmin tänä keväänä, mutta matkustajatiedoissa ei ole merkintää Ruotsiin paluusta. Miehet kuitenkin matkustivat uudelleen Ruotsista Suomeen 22. elokuuta eli viime torstaina.

"Tapahtumat eskaloituivat nopeasti"

Poikkeuksellinen tilanne sai alkunsa porvoolaisella teollisuusalueella lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, jossa  poliisi joutui hyvin epätavallisen tilanteen kohteeksi.

– Kohteeseen tuli pari henkilöä, ja tapahtumat lähtivät siitä eskaloitumaan hyvin nopeasti. Enempää en halua lausua, koska emme ole kuulleet epäiltyjä. Haluan siis antaa heille autenttisen maaperän asiasta lausumiselle, tutkinnanjohtaja toteaa.

– Poliisi tapasi kaksi henkilöä, jotka käyttäytyivät poikkeavasti. Kaksi epäiltyä tavattiin paikalta, hän suostuu sanomaan.

Huhta-aho kertoi aiemmin, että miehet vaativat ensin poliisia luopumaan aseistaan, jonka jälkeen he ampuivat poliisia kohti. Molemmat poliisit loukkaantuivat tilanteessa. MTV Uutisten tietojen mukaan myös toisen poliisin ampuma-ase vietiin miesten toimesta.

Ruotsalaislehti Expressenin mukaan epäillyt ampujat soittivat itse hätäkeskukseen ja asettivat poliisille ansan. Viranomaislähteet Suomessa eivät ole kuitenkaan kommentoineet tätä.

Hurja takaa-ajo ja ammuskelua

Rikoksista epäillyt jäivät lopulta kiinni Tampereen seudulla kiivaan takaa-ajon jälkeen. Poliisin mukaan "laukauksia on jo hylsyjenkin perusteella ammuttu kaksinumeroinen määrä".

– Koko pakomatkan aikana on ammuttu todella runsaasti. Asia tarkentuu tutkinnan edetessä, mutta kymmenistä laukauksista voidaan puhua, Huhta-aho kertoo.

Miehet ovat nyt kiinni otettuina. Poliisi ei vielä voi kertoa tarkemmin teon taustoista.

– Aikeista, taustoista ja tarkoitusperistä ei pystytä vielä sanomaan. Herrat saavat itse kertoa, Huhta-aho toteaa.

– Aina rikoksissa tehdään outoja ja hämmästyttäviä asioita. Niissä tehdään usein virheitä, jotka paljastuvat silloin, kun jäädään kiinni.

Operaatioaika valittiin yleisön turvallisuus huomioiden

Huhta-ahon mukaan poliisilla oli "hyvin valistunut arvaus" siitä, missä tekijät menivät karkumatkan aikana. "Valistunut arvaus" tuli poliisilähteistä.

– Olimme varustautuneet tilanteeseen. Minulla oli jo eilen kohtuullisen hyvät alkutiedot siitä, mihin resursseja suunnataan. Kysymyksiä oli vielä auki, mutta loppuiltapäivästä asiat alkoivat edetä hyvin nopeaa tahtia, hän kertoo.

– Halusimme suojella yleisön turvallisuutta, ja halusimme odottaa operaation suhteen niin pitkään kuin mahdollista.

Tapaus on Huhta-ahon mukaan hyvin poikkeuksellinen ja julma teko.

– Vaikka maailma on muuttunut, tämä on tässäkin genressä poikkeuksellisen julma teko, tutkinnanjohtaja päättää.

Lue myös:

    Uusimmat