Porvoon poliisiampujat astuvat tänään oikeuden eteen – veljekset kiistävät kaikki syytteet murhan yrityksistä eivätkä halua puhua teostaan oikeudessakaan

Porvoon poliisiampumisten oikeudenkäynnin pääkäsittely alkaa tänään Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Nyt myös ampumisista syytetyt ruotsalaisveljekset astuvat oikeuden eteen. Viime viikon valmisteluistuntoon he eivät osallistuneet.

MTV Uutiset seuraa paikan päällä oikeudenkäyntiä. Oikeus kokoontuu Porvooseen, mutta media seuraa istuntoa videoyhteyden välityksellä Hyvinkäältä koronatilanteen takia.

Richard Nicholas Granholmia, 31, ja Raymond Anthony Granholmia, 26, syytetään 13 murhan yrityksestä, törkeästä ryöstöstä, törkeän ryöstön valmistelusta, panttivangin ottamisesta, virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, kahdeksasta vaaran aiheuttamisesta, ampuma-aserikoksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Veljekset kiistävät murhan yritykset. Heidän mukaansa heidän tarkoituksensa ei ollut tappaa poliiseja, joita kohti he ampuivat. Osan syytteistä – kuten törkeän ryöstön ja vaaran aiheuttamiset – veljekset kuitenkin ovat myöntäneet.

Huijasivat poliisin teollisuusalueelle

Rikokset tapahtuivat viime vuoden elokuussa Porvoossa ja Pirkanmaalla.

Syytteiden mukaan veljekset soittivat hätäkeskukseen kaksi huijaussoittoa, joista jälkimmäisellä he saivat poliisipartion saapumaan porvoolaiselle teollisuusalueelle 25. elokuuta 2019 aamuyöllä.

Ammuttuaan ensin poliiseja Porvoossa teollisuusalueella, miehet pakenivat vajaan vuorokauden ajan. Pirkanmaalla he ampuivat seuraavana iltana poliisiautoja kohti ja myös sivulliset joutuivat vaaraan.

Lopulta heidät saatiin kiinni Ikaalisissa rajun takaa-ajon päätteeksi.

Motiivi ei ole selvinnyt

Koko esitutkinnan ajan ruotsalaisveljekset ovat olleet vaitonaisia kuulusteluissa. Poliisi teki kuitenkin runsaasti myös muita kuulusteluja.

Tiettävästi miehet eivät halua myöskään tulla kuulluksi oikeudessa, joten lisävalaistusta tapahtumiin ja heidän tekoonsa ei tulla saamaan heidän suustaan myöskään oikeudenkäynnin aikana.

Syyttäjän mukaan miehet halusivat aseita ja he myös aikoivat tappaa poliiseja. Tämän tarkempaa motiivia tai syytä teolle ei ole saatu.

Veljekset vastustavat mielentilatutkimusta

Syyttäjä vaatii veljeksille 13 vuoden vankeusrangaistusta, joka määrättäisiin yhdistelmärangaistuksena eli vankeutena ja sitä seuraavana vuoden mittaisena valvonta-aikana.

Sen takia syyttäjä pyytää myös veljesten määräämistä mielentilatutkimukseen ja vaarallisuusarvioon, joka on ehtona yhdistelmärangaistuksen määräämiselle. Vastauksissaan käräjäoikeudelle veljekset vastustavat tutkimusta ja yhdistelmärangaistusta.

Oikeudessa kuullaan tänään syyttäjän tarkempi kuvailu tapahtumien kulusta ja lisäksi ryhdytään käymään läpi kirjallisia todisteita. Oikeudenkäyntiin on varattu neljä päivää, joista viimeinen istuntopäivä on ensi viikolla.

Lue myös:

    Uusimmat