Mainos

Pörssiyhtiön toimitusjohtaja tienaa keskimäärin 408000 euroa vuodessa – ja bonukset päälle

Suomalaisten pörssiyhtiöiden toimitusjohtajilleen maksamien palkkioiden kokonaissumma vaihtelee merkittävästi yhtiöiden välillä. Keskuskauppakamarin selvityksestä ilmenee, että kiinteän palkan merkitys on vähentymässä ja varsinkin isoissa yhtiöissä tulossidonnaiset palkkiot muodostavat jo suuremman osuuden kokonaispalkkioista. 

Pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien vuotuinen kiinteä palkka oli vuonna 2016 keskimäärin 408000 euroa. Yhtiökohtaiset erot olivat suuria palkkatason vaihdellessa 78000 eurosta 1,14 miljoonaan euroon.  

Suurissa pörssiyhtiöissä bonukset olivat keskimäärin 339000 euroa eli kuusi prosenttia edellisvuotta vähemmän. Keskisuurissa muutaman yhtiön maksama runsas tulospalkkio nostaa keskiarvoa edellisvuodesta 17 prosentilla 132000 euroon. Pienissä pörssiyhtiöissä selvästi alle puolelle toimitusjohtajista maksetaan bonusta. 

– Yhtiön kokoluokka vaikuttaa merkittävästi palkitsemisen rakenteeseen ja tasoon. Lisäkannustimien merkitys korostuu erityisesti suurissa yhtiöissä, kun taas pienissä palkitseminen keskittyy kiinteään palkkaan. Toisaalta lisäkannustimille ei pienissä yhtiöissä ole aina tarvettakaan, jos yhtiön toimitusjohtaja omistaa johtamansa yhtiön osakkeita riittävässä määrin, sanoo Keskuskauppakamarin lakimies Antti Turunen

Keskuskauppakamari selvitti lisäksi, miten suomalaisten pörssiyhtiöiden hallituspaikat kasautuvat. Selvityksen mukaan pörssiyhtiöiden 768 hallituspaikkaa jakaantuu 660 eri henkilölle - 172 naiselle ja 488 miehelle. Keskimäärin samalla henkilöllä on siis 1,2 hallituspaikkaa suomalaisissa pörssiyhtiöissä. 

Kansainvälisesti vertaillen luku on erittäin pieni. Luku on kuitenkin noussut viime vuodesta, jolloin hallituspaikkoja oli jäsenellä keskimäärin 1,1. Esimerkiksi Yhdysvaltain S&P 500 -yhtiöissä hallituksen jäsenillä on keskimäärin 2,1 hallituspaikkaa. 

Tänä vuonna naisten osuus hallitusjäsenistä nousi jälleen. Nyt naisilla on 27 prosenttia kaikkien pörssiyhtiöiden hallituspaikoista ja 33 prosenttia suurissa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.