Yritykset maksavat todennäköisemmin palkkioita hallituksen jäsenille, jos hallitukseen kuuluu ulkopuolisia jäseniä

Hallituksen jäsenille maksetaan palkkioita huomattavasti todennäköisimmin yrityksissä, joiden hallituksissa on ulkopuolisia jäseniä. Tieto selviää Kauppakamarien pk-hallitusbarometristä.

Kaikkiaan pk-yrityksistä, eli vähintään kymmenen ja alle 250 työntekijän yrityksistä, joka toinen maksaa hallituksen jäsenille palkkiota. Luku nousee lähes 80 prosenttiin, jos hallituksessa on ulkopuolisia jäseniä.

Yli 40 prosentissa suomalaisista pienten ja keskisuurten yritysten hallituksista toimii ulkopuolisia jäseniä. Kauppakamarin barometrin mukaan yritykset ovat tyytyväisiä ulkopuolisiin jäseniinsä.

Pienissä, 10–49 työntekijän yrityksissä 42 prosentissa on ulkopuolinen jäsen hallituksessa. Keskisuurissa, 50–249 työntekijän yrityksissä vastaava luku on 60 prosenttia.

Suurista yrityksistä ulkopuolisen jäsenen on rekrytoinut kolme neljästä. Mikroyrityksistä ulkopuolisten apuun turvautuu neljännes.

Vaikuttaa palkkioiden suuruuteen

Ulkopuolisten jäsenten kuuluminen yrityksen hallitukseen nostaa hallituksen puheenjohtajan palkkiota selvästi keskisuurissa yrityksissä ja huomattavasti suurissa yrityksissä.

Keskisuurissa, 50–249 työntekijän yrityksissä puheenjohtajan vuosipalkkio oli keskimäärin yli 10  000 euroa, jos sen hallituksessa ei ollut ulkopuolisia jäseniä. Ulkopuolinen jäsen nosti palkkion lähes 17  000 euroon. Suurissa, vähintään 250 työntekijän yrityksissä vastaavat luvut olivat noin 12  000 euroa ja noin 33  000 euroa.

Pienissä yrityksissä ja alle kymmenen työntekijän mikroyrityksissä luvuissa on vain vähäisiä eroja.

Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa pitää Suomen yritysten hallituspalkkioita varsin maltillisina.

–  Keskimääräiset palkkiotiedot osoittavat, että palkkiotaso ei yleensä voi olla este ulkopuolisen osaamisen hankkimiseksi hallitukseen, Linnainmaa sanoo tiedotteessa.

Barometriin vastasi helmikuussa 1  100 yritystä eri puolilta Suomea.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja