Valtionyhtiöiden hallituspalkkiot yhä jäässä – taustalla toissa vuoden kohu

Vuoden 2015 korotusesityksistä noussut kohu on jäädyttänyt valtionyhtiöiden Neste Oilin ja Fortumin hallituspalkkiot.

Yhtiöt eivät nostaneet hallituspalkkioita viime vuonna, eivätkä osakkeenomistajien nimitystoimikunnat esitä korotuksia huhtikuun alussa kokoontuville yhtiökokouksille.

Vuonna 2015 yhtiöiden nimitystoimikunnat esittivät hallituspalkkioihin korotuksia, mutta silloinen omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) torppasi esitykset.

Fortumin hallituksen puheenjohtajan palkkio olisi noussut 90 000 euroon 75 000 eurosta ja hallituksen jäsenten palkkio 5 000 eurolla 45 000 euroon. Neste Oilin hallituksen puheenjohtajan palkkio olisi noussut 84 000 euroon 66 000 eurosta ja hallituksen jäsenten palkkio 6 600 eurolla 42 000 euroon.   

Valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston johtava virkamies ylijohtaja Eero Heliövaara haluaisi yhä nostaa yhtiöiden hallituspalkkioita lähemmäksi muiden suurten yhtiöiden tasoa.  

– Se on ihan poliittinen kysymys, valtionyhtiöissä on todella vaikea saada läpi tällaisia muutoksia. Nyt kilpailukykysopimus ja oikeudenmukaisuus ovat olleet poliittisen paineen taustalla, Heliövaara sanoo.

Palkkiot isojen yhtiöiden alaluokkaa

Valtioneuvoston kanslia kieltäytyi antamasta STT:lle Nesteen ja Fortumin selvityksiä hallituspalkkioista tammikuussa 2015.

Viime vuoden elokuussa korkein hallinto-oikeus kumosi kanslian päätöksen olla luovuttamatta asiakirjoja.

Hay Groupin tuolloin tekemän selvityksen mukaan Neste Oilin hallitusjäsenten vuosipalkkiot olivat 11–15 prosenttia alle vastaavan vaativuusluokan vuosipalkkioiden mediaanin eli keskiluvun. Vertailu oli tehty vuoden 2014 yhtiökokousten jälkeen.

Korn Ferry Hay Groupin pohjoismaisesta palkitsemisesta vastaava johtaja Juhani Ruuskanen sanoo, että ero on kasvanut, koska osa muista suurista pörssiyhtiöistä on nostanut hallituspalkkioitaan. Hänen mukaansa kahdessa vuodessa suurten, yli 2,5–3 miljardin liikevaihtoa pyörittävien yritysten hallitusten puheenjohtajien palkkiot ovat nousseet keskimäärin 15–20 prosenttia. Puheenjohtajien ja muiden hallitusjäsenten palkkiot eriytyvät suurissa yhtiöissä, sillä varapuheenjohtajilla ja muilla jäsenillä nousu on ollut puolet tuosta luvusta.

Alexander Incentives Oy:n vertailun mukaan Neste Oilin ja Fortumin hallitusten palkkiot ovat nyt suurten yhtiöiden eli Helsingin pörssin 28 yrityksen large cap -listan alinta kastia. Kun huomioon otetaan kaikki hallituksen puheenjohtajalle maksettavat palkkiot, Neste Oilin ja Fortumin palkkiot ovat kolmen alhaisimman joukossa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja