Porschen valmistus loppuu Suomessa

Autonvalmistaja Porsche lopettaa toimintansa Suomessa vuonna 2012.

Asiasta kertoo Porscheja Suomessa valmistava Valmet Automotive.

Porschen ja suomalaisen Valmet Automotiven yhteistyö alkoi Uudessakaupungissa syyskuussa 1997. Tehtaalla työskentelee 790 henkilöä.

Uudessakaupungissa valmistetaan Boxter- ja Cayman -malleja.

Valmet Automotive kertoi jo toukokuussa, että Uudenkaupungin tehdas aikoo lomauttaa väkeä syksyllä heikon kysynnän vuoksi.

Valmetin toimitusjohtaja Ilpo Korhosen mukaan tehtaalla on muutama vuosi aikaa uusia valmistussopimus ja täten jatkaa tehtaan tuotantoa.

- Tuotantomme laatu on maailmanlaajuisesti tunnettua, mikä varmistaa asemiamme eri autonvalmistajien kanssa käytävissä neuvotteluissa. Valitettavasti tämä ei nyt vastannut Porschen tulevia tarpeita, Korhonen kertoo.

-Tietysti nyt harmittaa. Mutta meillä on kaksi-kolme vuotta aikaa solmia uusi sopimus, ja olen hyvin luottavainen tulevaisuuden suhteen.

Korhonen kertoo, että meneillään on neuvotteluja mahdollisista tulevista sopimuksista. Neuvottelukumppaneita hän ei nimeä.

Myös työntekijöiden pääluottamusmies Juhani Viholainen uskoo autojen tekemisen jatkuvan Porschen jälkeen.

- Ei tämä mukava tilanne ole. Mutta aikaahan on, ja kovasti toivomme, että uusi sopimus syntyy. Itse luotan siihen, että ratkaisu löytyy.

Viholainen kertoo, että työntekijät eivät suunnittele työnseisauksia tai muita mielenilmauksia.

- Ei meillä ole mitään Uudenkaupungin tehdasta vastaan, tilanne ei ole sen syy.

Tehtaalla koottu yli 200 000 Porschea

Nykyinen sopimus on allekirjoitettu vuonna 2004. Porsche ei nyt hyväksynyt Valmet Automotiven uutta tarjousta, vaan tekee sopimuksen itävaltalaisen Magna Steyrin kanssa.

- Työllisyystilanne on hyvä, ja uskon sen jatkuvan Porschen sopimuskauden loppuun, Korhonen sanoo.

Kausivaihtelun takia lomautuksia on edelleen luvassa. Syksyllä väkeä lomautetaan 10-50 päiväksi, koska avomallien kysyntä laimenee syksyisin. Korhosen mukaan tehtaalla pitäisi olla täystyöllisyys jälleen loppuvuodesta.

Porschen maahantuojan hinnastossa Boxsterin halvin malli maksaa 69900 euroa ja Caymanin lähtöhinta on 75900 euroa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat