Mainos

Poroshenko Suomeen kriisin jatkuessa: Ukrainan sota kytee yhä, edes joulutaukoa ei pidetty

1:48

Ukrainan ja Suomen presidentit Petro Poroshenko ja Sauli Niinistö keskustelevat tiistaina Suomessa Minskin rauhanprosessista. Tulitaukorikkomukset ovat kuitenkin jatkuneet vuodenvaihteen jälkeen ilman joulutaukoakaan.

– Ensimmäisessä maailmansodassa Saksa ja Ranska pitivät jouluna taistelutauon ja pelasivat hetken jalkapalloa. Itä-Ukrainassa tulitauosta ortodoksien joulun aikaan, 7.tammikuuta, ei ollut tietoakaan, sanoi ETYJ:n Ukrainan-tarkkailijoiden apulaispäällikkö Alexander Hug äskettäin.

–Tulitaukoa rikottiin kaikissa tunnetuissa alueen kriisipesäkkeissä jouluviikolla yli 300 kertaa.

Samanlaista tietoa kertovat myös ukrainalaistarkkailijat. Liveuamap-sivuston mukaan Donetskin kapinalliset jatkoivat tulitusta viimeksi eilen Luhanskin alueella.
Kaikki tämä varjostaa Minskin rauhanprosessia ja tulitaukosopimusta.

Viime viikolla Saksan liittokansleri Angela Merkel, Ranskan presidentti Francois Hollande ja Venäjän presidentti Vladimir Putin neuvottelivat puhelimessa Minskin sopimuksen jatkosta. Merkelin tiedottaja sanoi, että johtajat jatkavat rauhanomaisen ratkaisun etsintää ja tukevat tulitaukoa.

Monien kommentaattorien mukaan Minskin sopimuksen arvo on siinä, että se on olemassa, mutta sen täytäntöönpano ei onnistu Venäjän takia.

On myös arvoitus, mihin suuntaan Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteet nyt kehittyvät.  
– Oletan, että Ukrainan ja Nato-yhteistyötä korostavan Yhdysvaltojen yhteistyö jatkuu, sanoi Ukrainan presidentti Petro Poroshenko Sveitsin talousfoormumissa viime viikolla.

Presidentti Donald Trump oli juuri antanut lehtihaastattelun, jossa hän pitiä Natoa aikansa eläneenä, mutta toisaalta sanoi sotilasliiton tekevän erinomaista työtä. Sen jälkeen Trump astui virkaan, mutta Yhdysvaltojen linjan jatkumisesta tai muuttumisesta ei ole uutta tietoa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.