Porilaisen Tomin drone-videolle tallentui huikea luonnonilmiö – meteorologi kertoo, miten korkea pölypyörre syntyy

Porilainen Tomi törmäsi dronellaan erikoiseen trombia muistuttavaan luonnonilmiöön – meteorologi Miina Manninen kertoo, minkälainen ilmiö on kyseessä 2:06
Katso yllä olevalta videolta Gladin kuvaama mahtava pölypyörre! Videolla myös meteorologi Miina Manninen kertoo, mitä eroa on trombeilla ja pyörremyrskyillä.

Porilainen Tomi Glad kuvasi eilen mielenkiintoisen luonnonilmiön, kun hänen kuvauskopterinsa videolle tallentui korkea pölypyörre Euran Paneliassa.

MTV Uutisten meteorologi Miina Manninen kertoo, että pölypyörteet eivät ole kovin harvinaisia, mutta yleensä niitä ei näe.

– Tuo pölypyörre sattui olemaan pellon yllä, jolloin nostaa nousi pölyä ja pyörre tuli näkyväksi.

Katso yllä olevalta videolta Gladin kuvaama mahtava pölypyörre! Videolla myös meteorologi Miina Manninen kertoo, mitä eroa on trombeilla ja pyörremyrskyillä.

Mannisen mukaan pölypyörteet ovat tyypillisesti halkaisijaltaan muutamasta metristä kymmeneen metriin, ja ne kestävät noin minuutin ajan. Pisimmilläänkin noin kahden minuutin ajan.

– Pölypyörteen syntymekanismi on vähän saman tyyppinen kuin trombissa, eli siinä aurinko lämmittää maan pintaa, josta lähtee nousuvirtauksia ja sitten tulee sopivasti tuulenpyörrettä.

Manninen kertoo, että pölypyörteet ovat heikompia ja lyhytikäisempiä ilmiöitä kuin trombit. Lisäksi trombeihin liittyy aina ukkos- tai sadepilvi.

Eurassa on ennenkin kuvattu mahtavia pölypyörteitä. MTV Uutiset kertoi viime toukokuussa, kuinka euralainen Marjut Niemi ikuisti myös pölypyörteen.

Lue myös:

    Uusimmat