Mainos

Järjestöt: Saudi-Arabien hallinnon on paljastettava kaikki tietonsa toimittaja Khashoggin murhasta – kruununprinssiä epäillään osallisuudesta

Ihmisoikeusjärjestöt vaativat keskiviikkona oikeutta murhatulle sauditoimittajalle Jamal Khashoggille. Hänet tapettiin Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa viime vuoden lokakuussa.

Esimerkiksi Human Rights Watch -järjestön mukaan saudihallinto on jarruttanut surman tutkintaa. Järjestö kirjoittaa tiedotteessaan, että Saudi-Arabia on kieltäytynyt tekemästä yhteistyötä YK:n edustajien kanssa.

– Kruununprinssin [Muhammad bin Salmanin] ja hänen hallituksensa tulisi järjestää läpinäkyvyyttä käynnissä olevaan oikeudenkäyntiin ja paljastaa kaikki, mitä he tietävät Khashoggin murhan suunnittelusta, toteutuksesta ja jälkimainingeista, järjestön Lähi-idän johtaja Sarah Leah Whitson sanoi.

Todisteet riittävät kansainväliseen tutkintaan

Saudi-Arabiasta kriittisesti kirjoittanut Khashoggi murhattiin julmasti viime syksynä Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa.

Muun muassa YK on todennut, että prinssin kytköksistä Khashoggin murhaan on uskottavia todisteita ja todisteet riittävät siihen, että tapauksesta tulisi aloittaa kansainvälinen tutkinta.

Myös Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n arvion mukaan kruununprinssi Salman voisi olla murhan tilaaja. Salman on kiistänyt väitteet.

Saudi-Arabia on järjestäen toistanut, että murhan toteutti saudiagenttien ryhmä, joka ei toiminut kruununprinssin käskystä. Yhdysvaltalaiskanavalle asiaa kommentoinut Salman luonnehti murhaa hallinnon työntekijöiden tekemäksi virheeksi.

Khashoggin murhasta kiinni otettuna on noin kaksikymmentä epäiltyä. Heistä ainakin viittä uhkaa kuolemantuomio. Toimittajan ruumista ei ole löydetty.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja