Mainos

Pommi-iskun tekijä ehkä turvakameran kuvassa

Yhdysvaltalainen diplomaatti kertoi Tansaniassa, että turvakamera on saattanut kuvata Dar-es-Salaamin lähetystön pommi-iskun tekijän. Pommi-iskujen tutkijat joutuvat kuitenkin tarkistamaan tuhansien silminnäkijöiden kuvaukset tapahtumista päästäkseen lopulliseen totuuteen asiassa.

Perjantaina tehdyissä autopommi-iskuissa kuoli noin 200 ihmistä ja loukkaantui arviolta 5 000. Nairobin iskun uhreja on tähän mennessä varmistettu 176. Pelastusryhmät jatkoivat eilen pommi-iskun uhrien etsintää raunioista. Kirkonkellot löivät eri puolilla Keniaa uhrien muistoksi. Kirkoissa rukoiltiin parinkymmenen Nairobin sairaaloissa yhä kriittisessä tilassa olevien uhrien puolesta. Sairaaloissa on yhä hoidettavana yli 500 räjähdyksessä loukkaantunutta.

Dar-es-Salaamin pommi-iskun kuolonuhrien määrä nousi lauantaina 10:een, ja loukkaantuneita on yli 70.

Loukkaantuneita Saksaan

Yhdysvaltain armeijan kuljetuskone vei eilen 15 Nairobin pommi-iskussa vakavasti loukkaantunutta Saksaan hoidettaviksi. Loukkaantuneista 10 oli amerikkalaisia ja viisi kenialaisia. Loukkaantuneet siirrettiin välittömästi Ramsteinin lentotukikohdasta läheiseen amerikkalaiseen sotilassairaalaan hoidettaviksi.

Useiden tiedotusvälineiden saamien viestien mukaan pommi-iskun takana on aiemmin tuntematon islamilainen ryhmä nimeltä Islamilaisten pyhättöjen vapautusarmeija. Ryhmä ei ole kuitenkaan esittänyt mitään todisteita väitteensä tueksi. Yhdysvaltalaiset viranomaiset ovat pysytelleet hiljaa omasta epäiltyjen listastaan. Asiantuntijoiden arvion mukaan Saudi-Arabiassa syntynyt fundamentalisti Osama bin Laden on kuitenkin listan kärkipäässä.

Yhdysvaltalaisen ABC-televisioaseman toimittaja haastatteli aiemmin tänä vuonna bin Ladenia tämän nykyisessä piilopaikassa Afganistanissa, missä Taliban-liike suojelee häntä. Haastattelussa bin Laden uhkasi yhdysvaltalaisia kohteita ja siviilejä lähikuukausina tapahtuvilla hyökkäyksillä. Taliban on kuitenkin kiistänyt, että bin Ladenilla olisi mitään tekemistä pommi-iskujen kanssa.

Albanian arabeja kuulustellaan

Albaniassa asuvia arabeja aiotaan kuulustella Yhdysvaltain lähetystöihin tehtyjen pommi-iskujen takia, ilmoitti maan sisäministeriö eilen. Kenian Nairobiin ja Tansanian Dar-es-Salaamiin perjantaina tehdyt iskut tapahtuivat vain päivä sen jälkeen, kun egyptiläinen muslimiryhmittymä Jihad uhkasi kostotoimilla Yhdysvaltoja. Järjestö epäili maan osallistuneen jäsentensä karkottamiseen muun muassa Albaniasta takaisin Egyptiin.

Albania luovutti neljä ryhmän jäsentä, mukaan lukien sen 35-vuotiaan johtajan, joka on tuomittu Egyptin korkeimmassa oikeudessa kuolemaan fundamentalistisen propagandan levittämisestä. Albanian sisäministeriön mukaan turvatoimia on tiukennettu Tiranassa sijaitsevassa Yhdysvaltain lähetystössä, ja myös Albaniaan saapuvat ulkomaalaiset aiotaan tarkastaa turvallisuuden takaamiseksi.

Tuntemattomana pysyttelevän poliisilähteen mukaan maasta on viime vuotisten levottomuuksien jälkeen tullut kansainvälisten järjestöjen suosima piilopaikka.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.