Polttoaineen hinta nousi jälleen – hintasota entistä kiivaampaa

Polttoaineiden hinnat ovat nousseet vuodenvaihteessa.

Öljyalan keskusliiton arvion mukaan moottoribensiinin hinta nousi veronkiristyksen myötä vajaat kolme senttiä litralta ja dieselpolttoaineen hinta runsaat kolme senttiä litralta.

Polttoaine.net-hintaseurantasivuston epävirallisen tilaston mukaan 95-bensiinin keskihinta oli vuoden ensimmäisenä arkipäivänä (2.1.) 1,619 euroa ja dieselin 1,526 euroa litralta, mikä tukee liiton arviota.

Veronkorotus merkitsee bensiiniautolla ajavalle autoilijalle arvonlisäveroineen keskimäärin noin 33 euron lisäkustannusta vuodessa. Luku perustuu oletukseen, että autolla ajetaan noin 17 000 kilometriä vuodessa ja auton keskikulutus on 7 litraa/100 kilometriä.

Dieselkäyttöisellä autolla ajavalle veronkorotus merkitsee arviolta noin 55 euron vuotuista lisäkustannusta arvonlisävero mukaan laskien. Arvio on laskettu oletuksella, että auton keskikulutus on 6,5 litraa/100 kilometriä ja sillä ajetaan noin 25 000 kilometriä vuodessa.

Lähde: Öljyalan Keskusliitto

Hinnannousun taustalla on hallitusneuvotteluissa vuonna 2011 tehty päätös polttonesteiden verotason nostamisesta kahdessa vaiheessa yhteensä kymmenen prosenttia. Ensimmäinen korotus oli vuoden 2012 alussa.

– Suomessa jaeltavissa polttoaineissa on erilaisia biokomponentteja, ja näiden polttoaineiden verot nousevat vähemmän. Verotuksessa on lähdetty hakemaan ympäristöohjaavuutta, kertoo Öljyalan Keskusliiton toimitusjohtaja Helena Vänskä.

Hinnat ajan hermoilla

Vänskä toteaa, että nyt tulleiden korotusten jälkeen näköpiirissä ei ole hintoja nostavia tekijöitä.

– Hinnat seuraavat varovaista talouden kehitystä, joten valtavaa nousubuumia ei ole odotettavissa, ellei öljypuolella tapahdu jotain yllättävää.

Moni on arkihavaintona huomannut, että polttoaineiden hinnoissa on merkittäviä eroja vaikkapa vastakkaisilla puolilla tietä olevilla asemilla.

– Nopea tiedonsiirto ja reagointi ovat osa paikallistakin kilpailua. Kun hinnat voivat muuttua päivänkin aikana, se on merkki siitä, että markkinatalous toimii.

Silloin tällöin kansalaiset soittelevat Öljyalan keskusliittoonkin kysellen , voisiko liitto rauhoittaa tilannetta määräämällä tietyn hinnan.

– Ei se ole meiltä mahdollista eikä toivottavaakaan. Nopeasti muuttuvat hinnat ovat myös kuluttajan etu, Vänskä sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat