Pöllöraati tyrmää kuntavaalien siirtämisen – "Ihan pellepuhetta"

8:42
Eduskuntapuolueet eivät ole enää yksimielisiä kuntavaalien järjestämisestä – mitä ajattelee Pöllöraati?

Kotimaan hankala koronavirustilanne on herättänyt kysymyksen siitä, voidaanko huhtikuun kuntavaaleja järjestää suunnitellusti.

Hallituksen eilisessä tiedotustilaisuudessa oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoi kutsuvansa puoluesihteerit lähipäivinä koolle uudesta tilanteesta johtuen.

– Tapaamisessa tullaan keskustelemaan, mitä uusi tilanne merkitse kuntavaaleille.

Politiikan toimittaja Jari Korkin mukaan selkeä päätös vaaleista pitäisi tehdä nopeasti.

– Pääministeri on nyt kahtena viikonloppuna peräkkäin sanonut, että on hyvä, ettei kuntavaaleja ole siirretty. Jos niitä nyt aiotaan siirtää, niin olisi kohtuullista, että se päätös tehtäisiin mahdollisimman pian. Sattumoisin eilen aamulla tuli mediakutsu, että Marin avaa puolueensa vaalikampanjan Turussa ensi viikon lauantaina.

Takarajaksi on asetettu maaliskuun alkupuoli, jolloin on ehdokashakemusten viimeinen jättöpäivä.

– Kyllähän tämä jostain kertoo. Eivät ne puoluesihteerit ihan huvikseen kokousta, MTV Uutisten politiikan toimittaja Alec Neihum kuvailee.

Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Pettersson pitää vaalien siirtämistä epätodennäköisenä.

– Nyt ihan vakavasti puhuen ei me ruveta mitään vaaleja siirtämään. Kuinka monet vaalit on käyty korona-aikana maailmalla paikoissa, joissa koronatilanne on ollut paljon pahempi ja demokratia paljon heikompi kuin meillä?

– Ihan pellepuhetta, Pettersson summaa.

Korkin mukaan vaalikeskustelussa korostuu alueiden erilaiset epidemiatilanteet.

– Jos te nyt haluatte ne Helsingin vaalit siirtää niin siirtäkää, mutta miksi ihmeessä niin pitäisi tehdä jossain muualla Suomessa.

Onko varautuminen onnistunut?

Siirtopuheesta pitäisi Petterssonin mukaan siirtyä kohti turvallisuutta käsitteleviä kysymyksiä.

– Voisimmeko me esimerkiksi jatkaa ennakkoäänestysaikaa kahdesta viikosta kolmeen viikkoon tai jotakin tällaista? Mistä me saamme tarpeeksi vaalitoimitsijoita? Tällaisia ihan konkreettisia asioita, joita pitäisi pian ratkaista.

Kysymyksiä pyöriteltiin jo viime syksynä oikeusministeriössä. Neihumin mukaan ministeriön suuntaan kohdistunut kritiikki on ollut oikeutettua.

– On nähty jo hyvin pitkään, että nämä vaalit pitää järjestää tällaisessa hyvin poikkeuksellisessa tilanteessa. Ei tule sellaista vaikutelmaa, että varautuminen olisi mennyt ihan sataprosenttisesti putkeen. 

Mitä mieltä Pöllöraati oli hallituksen antamasta puhuttelusta THL:lle? Katso videolta toimittajien kommentit

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja