Vaalit

Näin äänet jakautuvat – tästä pääset kuntavaalien tulospalveluun!

Vaalitulospalveluun

Eeva Lehtimäen kommentti: Epävarmuus kuntavaalien ympärillä jatkuu – oikeuskanslerin ulostulo yllätti puolueet

Virkamiehet haluaisivat siirtää kuntavaalit – kansliapäällikkö kertoo, miksi esitys tyrmättiin 3:16
Virkamiehet haluaisivat siirtää kuntavaalit – kansliapäällikkö kertoo, miksi esitys tyrmättiin.

Epävarmuus huhtikuun kuntavaalien ympärillä otti tänään uusia kierroksia oikeuskansleri Tuomas Pöystin STT:lle antaman haastattelun vuoksi. Oikeuskansleri ei tainnut juridisten pohdintojensa keskellä arvata, millaisen poliittisen mylläkän sai aikaiseksi, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Oikeuskanslerin mukaan kuntavaalien järjestämisen ajankohtaa ja mahdollista siirtämistä on pohdittava huolellisesti vielä tämän kuun aikana, koska ratkaisut pitäisi tehdä ajoissa.

Oikeuskansleri sanoo varautuvansa ottamaan asiaan kantaa vasta siinä vaiheessa, jos ja kun esitys vaalien siirtämisestä tulee valtioneuvoston päätettäväksi.

Pöysti löi lisää löylyä kiukaalle myös sanomalla, että periaatteellisella tasolla vaalien siirtämiselle voi olla myös perusteita.

Tähän asti kaikki eduskuntapuolueiden puheenjohtajat ja myös puoluesihteerit ovat eri yhteyksissä vakuuttaneet, että vaalit järjestetään ajallaan. Samoin on viestinyt oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp).

Ulostulot ovat olleet täysin yksimielisiä.

Samaan aikaan oikeusministeriön virkamiehet esittivät yllättäen helmikuun alussa vaaleista vastaaville puoluesihteereille vaalien siirtämistä koronatilanteen vuoksi. Kansliapäällikkö Pekka Timosen mukaan esitys perustui kokonaisarvioon.

Vuosi aikaa hoitaa homma

Mikään ei ollut siis aikaisemmin antanut viitettä siihen, että ministeriössä ei uskottaisi vaalien järjestämiseen ajallaan. 

Tämä on tiettävästi tyrmistyttänyt puoluesihteereitä. Ehdotus tuli ns. puskista, MTV:n Uutisille kerrotaan.

Syitä on useita.

Suomen koronatilanne ei ole toistaiseksi lähelläkään sulkuvaihetta eli kolmostasoa, jossa esimerkiksi ihmisten liikkumista voitaisiin rajoittaa.

Toiseksi virkamiehillä ja järjestelmällä on ollut vuosi aikaa miettiä erilaisia tapoja, joilla vaalit voidaan hoitaa ajallaan ja turvallisesti koronasta huolimatta.

Tuskin kenelläkään elämää ja uutisia seuranneelle tulee yllätyksenä, että vaalit ovat huhtikussa ja maassa on silloin vielä koronavirusta. Tahtotilaa puuttuu ja puolueissa ihmetellään, mitä oikeasti on virkamiesten nihkeyden taustalla.

Kuntien vaalivirkailijoille on lähetty viime viikolla oikeusministeriön ja THL:n ohjeet vaalien terveysturvallisesta järjestämisestä.

Ohjeet ovat siis olemassa, mutta asiat eivät välttämättä etene kunnissa, jos vaalien yllä leijuu epävarmuus. 

Toki koronatilanne voi muuttua nopeasti, mutta juuri nyt tautitilanne on vakaa. Ei hyvä mutta ei katastrofaalinen.

Turvallisuuskysymykset saadaan varmasti ratkaistua. Drive-in -äänestykset tai äänestysteltat ulkona ovat keinovalikoimassa. Myös ennakkoäänestämällä voi valita vähemmän ruuhkaisen ajankohdan äänelleen. Vain tollo paukkaa äänestysjonoon ilman maskia. 

Ongelmia voi tulla niissä tapauksissa, että miten hoidetaan ja taataan äänestysoikeus esimerkiksi eristyksissä oleville. 

Puolueissa ei haluta hallinnollisia valituksia, jotka loisivat varjon vaalien ylle.

Asialla on kiire 

Ehdokasasettelu päättyy 8.3. Ennakkoäänestyksen pitäisi alkaa 7. huhtikuuta. Kuntavaalit ovat kahden kuukauden päästä.

Aikaa vatulointiin ei siis ole. Puoluesihteerit kokoontuvat vielä tällä viikolla keskustelemaan vaalitilanteesta. Samaan pöytään halutaan myös oikeusministeriön kansliapäällikkö Timonen, vaalijohtaja Arto Jääskeläinen sekä oikeuskansleri Pöysti.

Yhdysvalloissa meillä on esimerkki hyvässä ja pahassa. Koronasta ja kireästä yhteiskunnallisesta tilanteesta huolimatta presidentinvaalit järjestettiin rehellisesti.

Epäselvyys vaalien ympärillä voi puolestaan tuoda esiin sen pahan. Alkaa keskustelu vaalien varastamisesta, spekulaatiot siitä mikä puolue hyötyisi vaalien siirtämisestä syksyyn.

Äänestysprosentti saattaa laskea koronan vuoksi, jos osa äänestysikäisistä jää kotiin tartuntapelon vuoksi. Siksi turvallisuus äänestyspaikoilla ei ole vähäpätöinen asia.

Vaalien siirtoon haetaan kaikkien puolueiden yhteinen näkemys, mutta viime kädessä päätöksen tekee hallitus.

Asiaan pitää saada nyt selkeys nopeasti. Puolueet ja ehdokkaat tekevät vaalityötä jo täysillä.

Vaalit ovat demokratian kulmakivi. Niitä ei pidä lähteä siirtämään kevein perustein.

Demokratian huoltovarmuus kestää myös koronan.

Lue myös:

    Uusimmat