Mainos

Pöllöraati arvioi MTV:n vaalitentin: Niinistöön pätee vanha viisaus pienestä vasarasta – Väyrynen esitteli nopeita hoksottimiaan

MTV:n viimeisissä vaalitenteissä nähtiin tänään tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja valitsijayhdistyksen ehdokas Paavo Väyrynen. MTV:n oma pöllöraati ruotii, miten ehdokkaat suoriutuivat.

Raadissa arvioitsijoina toimivat MTV Uutisten toimituspäällikkö Ilkka Ahtiainen, politiikan toimituksen päällikkö Jussi Kärki sekä toimittaja Eeva Lehtimäki. Kolmikko antaa ehdokkaille arvosanansa kahdelta osa-alueelta eli esiintymisestä ja asiaosaamisesta.

Onnistuminen määritellään pöllöillä, joita voi saada yhdestä kuuteen. Alla raatilaisten arviot.

22:33


2:00

Sauli Niinistö

Yleisvaikutelma: 

Ei säväyttänyt eikä mokannut, eli otti varman päälle ja oli vähän valju. Se on oletettavasti oikea taktiikka nykyisessä gallupjohdossa, mutta tentin katsojaa se ei palkitse.

Asiaosaaminen:

Tietenkin Niinistö hallitsee asiat kuuden vuoden presidenttikokemuksella. Oma kanta asioihin pitäisi kuitenkin kyetä myös ilmaisemaan selvästi. Jos monet turvallisuuspolitiikan asiantuntijat ovat sitä mieltä, että Ruotsin Nato-jäsenyys jättäisi Suomen vaaralliseen asemaan, on istuvalta presidentiltä hieman laimeaa todeta, että Ruotsin jäsenyys vaikuttaisi ”jossain määrin”.

Esiintyminen:

Onko Niinistön esiintymiseen ilmaantunut samanlaista kangistumista kuin kuuden vuoden takaisten vaalien toisella kierroksella? Terävä ja sarkasmia taiten käyttävä Niinistö pilkahteli tässä vaalitentissä vain satunnaisesti. ”Presidentin kabinetti ei ole mikään kauhukabinetti”, hän kommentoi kysymykseen, uskaltaako kukaan neuvonantajista olla hänen kanssaan eri mieltä.

Yleisvaikutelma: 

Sauli Niinistöllä ei ole vaalitenteissä ja ylipäätänsä kampanjansa loppusuoralla kuin hävittävää. Vääjäämättä hänen koreat kannatuslukunsa sulavat lähelle 50 prosentin rajaa. Se tuo varovaisuutta puheisiin, mikä näkyi tässäkin tentissä.

Asiaosaaminen:

Niinistö on Suomessa parhaiten informoitu henkilö ulko- ja turvallisuuspolitiikassa, mutta hänen on vaikea sanoa kaikkea ääneen. Vanha viisaus on, että presidentin työkalupakista ei löydy riittävän pientä vasaraa, jotta se ei kuulostaisi moukarilta. Tämä näkyi kiemurteluna, kun kysyttiin, mitä Suomi tekisi Ruotsin hakiessa Nato-jäsenyyttä. Katsojat eivät saaneet uutta tietoa eri vaihtoehdoista, mikä on sääli, sillä Ruotsissa Nato-keskustelu lämpenee.

Esiintyminen:

Kalkkiviivoilla ei saisi lipsua, mutta Niinistö heitti viime viikolla Kuopion torilla "Toista kierrosta ei tule". Tänään kuultiin, että se oli huulenheittoa ja ei saa olla niin tosikko. Lopputentin Niinistö vetikin sitten tosikkomaisesti.

Ensimmäisten yhteistenttien rentous ja hyväntuulisuus ei nyt loistanut läsnäolollaan. Tuntuu että Niinistöllä on jo aamukampa taskussa – 11 piikkiä jäljellä.

Yleisvaikutelma: 

Perussuoritus ehdokas Niinistöltä. Suhde entiseen puolueeseen ja syy jatkohaluihin tuntuivat olevan vaikeita kysymyksiä vastata. Niinistön suurin puute on filosofinen puheenparsi, erityisesti EU:n yhteisen puolustuksen eduista oli vaikea saada tolkkua.

Asiaosaaminen:

Kuuden vuoden linnakomennuksen jälkeen ulko- ja turvallisuuspolitiikan kiemurat ovat tuttuja. Kiinnostavasti Niinistö ei pitänyt Ruotsin mahdollista Nato-jäsenyyttä automaattina myös Suomen hakemukselle. Kuulija ei pääse kiinni siihen, miksi EU:n yhteinen puolustus olisi Suomelle parempi turvallisuustae kuin nykymeno tai Nato-jäsenyys.

Esiintyminen:

Niinistön viestimisestä kulmakarvoilla voisi tehdä akateemisen tutkimuksen, usein eloisampaa kuin ajoittain mutkikas tapa fundeerata asioita. Niinistö sanoo sietävänsä kritiikkiä hyvin. Veti tentin alun leppoisasti jutustellen.

Paavo Väyrynen

22:32


2:01

Yleisvaikutelma: 

Väyrysellä on nopeat hoksottimet. Maikkarin kyselyn mukaan 54 prosenttia suomalaisista ei voisi kuvitella äänestävänsä häntä. Väyrynen tähän: ”Melkein toinen puoli voisi äänestää”.

Asiaosaaminen:

Väyrynen hallitsee politiikan kiemurat ja tuntee historian. Teki voimallista pesäeroa Huhtasaareen, mikä on tässä vaiheessa pakko, sillä mielipidetiedustelujen mukaan hän kamppailee samoista äänestäjistä tämän kanssa. Katsojaa jää silti vaivaamaan, ovatko Väyrysen vaaliteemat sittenkin ennemmin taktikointia kuin vakaumuksellista politiikkaa.

Esiintyminen:

On parantanut kampanjoinnin alkuvaiheen tenteistä. Hänen argumentaationsa on vahvaa, ja hänellä on kyky luistella hankalistakin tilanteista ulos. Nyt tätä kykyä tarvittiin, kun toimittajat Juha Kaija ja Jaakko Loikkanen tivasivat, hyväksyykö Väyrynen myös rasistit tukijoikseen. Kukin katsoja päättäköön itse, onnistuiko tällä kertaa.

Yleisvaikutelma: 

Paavo Väyrynen on neljättä kertaa presidenttiehdokkaana, tällä kertaa heittämässä kapuloita kepun rattaisiin ja ärsyttämässä Niinistöä. Vanha levy päällä, mutta ainahan joku diggaa nostalgiaa ja 70-lukuakin. Välillä fiilis kuin ostos-tv:ssä: "Aina kun muki vilahtaa tv-ruudussa, niin kauppa vilkastuu", mukikauppias myhäili.

Asiaosaaminen:

Väyrynen tietää asiat, ainakin omasta mielestään. Tentin helmiä toimittajalta: "presidentti ei saisi puuttua EU-politiikkaan – paitsi jos presidenttinä on Väyrynen". Jännä havainto: Väyrynen hermostui Niinistön puheisiin EU-puolustusyhteistyöstä omien sanojensa mukaan vasta viime kesänä, vaikka herrat väittelivät aiheesta myös edellisissä presidentinvaaleissa.

Esiintyminen:

Poissa ovat kuuden vuoden takainen leppoisuus ja itseironia, tilalla enemmän känkkäränkkää. Jos ei tule Väyrysestä presidenttiä, niin tulisi ainakin hyvä vakiovieras naapurikanava Ylen mediakriittiseen ohjelmaan Pressiklubiin.

Yleisvaikutelma: 

Paavo Väyrysen usko vaalien toiseen kierrokseen ja nimenomaan hänen ja Niinistön titaanien taistoon on horjumaton, sanoivat inhokkigallupit mitä tahansa. Väyrystä tuntuu ajavan vaalitaistoon lähinnä vain Niinistön arvostelu. Tällä kertaa onneksi vanhojen kaivelu jäi sivuun.

Asiaosaaminen:

Kokenut Väyrynen osaa asiat, mutta tämän illan Venäjä-väitteet olivat paksua tavaraa. Väyrysen mukaan Venäjä ei ole lisännyt jännitystä Itämerellä. Ehdokkaan mielestä Nato-jäsenyyden kannattajat myös paisuttelevat kaikkea Venäjää liittyvää. Väyrynen myönsi, että kaikki tuki kelpaa kannattajien taustoista riippumatta.

Esiintyminen:

Väyrysen esiintyminen on eheää ja selkeää Paavon omassa minäuniversumissa. Plussaa, ettei mukeja tai kirjoja tällä kertaa kaupiteltu. Lopussa myönsi, ettei ole sosiaalinen persoona ja muitakin voisi joskus kuunnella.

Varmista oma ehdokkaasi MTV:n vaalikoneesta.

Näin ehdokkaat pärjäsivät kaikille yhteisessä tentissä joulukuun puolivälissä. Katso video:

1:32:20

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.