MTV:n presidenttitentit: Vanhanen vakuutti pöllöraadin, Kyllösen esitys vaisu – "Rehellisyys on aina hyvästä, mutta vähän keveäksi jää"

MTV Uutisten presidenttitenttien sarja käynnistyi 3:28

MTV:n vaalitentit ovat pyörähtäneet käyntiin, illalla puolen tunnin grillissä nähtiin keskustan Matti Vanhanen ja Vasemmistoliiton Merja Kyllönen. Kuinka he pärjäsivät, sitä ruotii MTV:n oma "pöllöraati".

Raadissa arvioitsijoina toimivat MTV Uutisten toimituspäällikkö Ilkka Ahtiainen, politiikan toimituksen päällikkö Jussi Kärki sekä toimittaja Eeva Lehtimäki. Kolmikko antaa ehdokkaille arvosanansa kahdelta osa-alueelta eli esiintymisestä ja asiaosaamisesta.

Onnistuminen määritellään pöllöillä, joita voi saada yhdestä kuuteen. Alla raatilaisten arviot.

Matti Vanhanen


MTV Uutisten toimituspäällikkö Ilkka Ahtiainen:

Yleisvaikutelma: Maikkarin studiossa näyttäytyi nauravainen Vanhanen. Ehkäpä se olikin paras tapa reagoida tentin haastattelijoiden Vesa Kallionpään ja Antonia Bergin muistuttaessa siitä ikävästä faktasta, että keskustan kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen on gallupeissa keskustan presidenttiehdokasta Matti Vanhasta edellä.

Asiaosaaminen:


Osaamisesta ei Vanhasen kampanja jää kiinni, ja asiat ovat hänen päässään selkeässä järjestyksessä. Haisteli selvästi keskustan maakuntien väen tuntoja vakuuttamalla, että liittovaltiokehitystä ei EU:ssa tule tapahtumaan. Mutta voiko tästä olla niin varma kuin Vanhanen antoi ymmärtää?

Esiintyminen:


Jämäkän oloinen, silti hyväntuulinen ja ilmeikäs, kädetkin mukana. Tätä oli treenattu. Kun Vanhaselta kysyttiin Nato-kansanäänestyksestä, puuduttava Matti astui esiin. Hän sortui pyörittelyyn, jossa ei ollut pysyä mukana. Nokkelaa oli silti kehua Suomen kansaa niin fiksuksi, että siihen eivät Venäjän trollit pysty vaikuttamaan.

Jussi Kärki, politiikan toimituksen päällikkö:

Yleisvaikutelma: Vanhasen nousua hillitsee yhä se, että hän vaikuttaa istuvan presidentin Sauli Niinistön kopiolta. Kun aikoinaan oli Koivistolla Vara-Manu, niin nyt on sitten Niinistöllä Vara-Sale.

Asiaosaaminen:


Voi heitellä haastattelun väliin, että oli päättämässä tästä ja tuosta 2000-luvulla eli asiat edelleen hyppysissä.

Ei lähtenyt populistiksi ja moittimaan Sipilän hallituksen kehitysapuleikkauksia, vaan haki muita ratkaisuja omaan tärkeään vaaliteemaansa, Afrikan ongelmiin.

Selvitti myös omituista lausuntoaan (HS 7.1.) Venäjän toimista Ukrainassa ja Suomen Nato-jäsenyydestä – ja melkein myönsi epäonnistuneensa viestissään.

Esiintyminen:


Rennon hyväntuulinen flunssasta huolimatta. Erityisesti kun sai puhua harrastuksestaan, paikalliskarttojen keräilystä.

Lehmänhermo väisteli kiusalliset kysymykset kunniapuheenjohtaja Väyrysestä ja teki selvää pesäeroa kansallismieliseen eristäytymiseen.

Seitsemän vuotta pääministerinä näkyy yhä itsevarmuutena esiintymisessä.

Toimittaja Eeva Lehtimäki:

Yleisvaikutelma: Jos heti tentin alkuun myöntää, ettei itsellä ole merkittävää eroa istuvan presidentin ulkopoliittisen linjan kanssa, peli on vähän kuin menetetty.

Vanhasen kone pääsi vauhtiin vasta ohjelman lopussa. Vakuutti, etteivät ovelat suomalaiset joudu venäläisten vaikutusyritysten pauloihin, jos maassa järjestettäisiin Nato-kansanäänestys. Suurin tunnereaktio nähtiin kun puhui karttojen keräilyharrastuksestaan.

Asiaosaaminen:


Entisen pääministerin asiaosaamisessa ei ole puutteita, mutta into, tunne ja aito pyrky puuttuvat.

Selkeät kannat kysyttyihin asioihin. Tulevaisuusvisiona, että vuosisadan suurin kysymys on Afrikan tulevaisuus, tämä tuskin innostaa suuria massoja.

Esiintyminen:


Varma ja vakaa kuin japanilainen perheauto. Selkeämpi viestinnässään kuin Niinistö, mutta "asiapentin" karisma ja tyyli ei tule läpi tv-ruudusta kotisohvalle asti, vaikka olikin tasaisen rento Vanhasen skaalalla koko tentin läpi.

Merja Kyllönen


MTV Uutisten toimituspäällikkö Ilkka Ahtiainen:

Yleisvaikutelma: Yllättävän hymyilevän Vanhasen vastapainoksi yllättävän vakava Kyllönen. Hänellä on kaikista ehdokkaista kenties vähiten hävittävää, mihin nähden yleisvaikutelma oli vaisu. Yksi ainoita hymynkareita nähtiin, kun Antonia Berg ja Vesa Kallionpää kyselivät Kyllösen meditointi- ja runoiluharrastuksista.

Asiaosaaminen:


"Ihmisen on mahdollista oppia", Kyllönen kommentoi kysymykseen, osaisiko hän toimia presidenttinä. Rehellisyys on aina hyvästä, mutta vähän keveäksi jää, kun presidenttiehdokas kertoo haluavansa hoitaa kansainvälisiä suhteita "vuoropuhelua painottamalla".

Yksi Kyllösen terävimpiä kommentteja koski maanpuolustustahtoa: eriarvoistumiskehitys on pysäytettävä, jotta kaikki nuoret kokisivat maan puolustamisen arvoiseksi. Tärkeä huomio!

Esiintyminen:


Kainuun murre tuo Kyllösen esiintymiseen miellyttävää kansanomaisuutta. Hän antaa vakaan vaikutelman ja on ulosanniltaan selkeä. Mutta samalla häntä vaivaa tasapaksuus ja flegmaattisuus. Kyllä kokeneen poliitikon kannattaisi välillä haastaa vähän toimittajien kysymyksiäkin.

Jussi Kärki, politiikan toimituksen päällikkö:

Yleisvaikutelma: Enemmän Sipilän hallituksen arvostelua kuin ulko- ja turvallisuuspoliittista linjanvetoa. Prosentin, parin kannatus presidenttigallupeissa on tehnyt tehtävänsä: vasemmisto keskittyy jo eduskuntavaaleihin.

Asiaosaaminen:


Vähäinen ulkopolitiikan kokemus on liikenneministerin ajoilta. Pärjää paremmin, jos pystyy laajentamaan turvallisuuskeskustelua esimerkiksi ilmastonmuutokseen.

Asiat enemmän hanskassa, kun pääsi arvostelemaan työttömien aktiivimallia ja kansalaisten eriarvoistumista.

Esiintyminen:


Missä oli räväkkä Kainuun sanataituri? Aivan kuin meditaation ystävä olisi tullut vaalistudioon lempiharrastuksensa kautta.

Eikä viileydessä mitään pahaa, mutta Kyllösen tavaramerkki rempseys pysyi piilossa. Onneksi pari kertaa lauseet olivat kuin kotimaista runoutta parhaimmillaan: "Ei tarvitse heti iskeä kirveellä pottuvarpaan kynnen alle."

Toimittaja Eeva Lehtimäki:

Yleisvaikutelma: Oli vahvimmillaan puhuessaan eriarvoistumisen vaaroista, jotta vanhat sadan vuoden sisällissodan tapaiset jakolinjat eivät nouse pintaan. Venäjä ei ole Kyllösen mukana uhka Suomella ja vuoropuhelua saisi olla enemmän EU:n pakotteista huolimatta.

Asiaosaaminen:


Ulkopolitiikan osaaminen ei vielä vakuuta. Tiukka ei Nato-jäsenyydelle ja Kyllösen mukaan pienessä piirissä kansalaisten selän takana junaillulle isäntämaasopimukselle.

Oma arvopohja näkyy vahvana ja näissä kohdissa tenttiä Kyllönen on uskottava.

Esiintyminen:


Väläytteli viimein verbaalista puoltaan, mutta esiintyi liian varovaisesti. Kun ei ole mitään menetettävää, voisi antaa persoonansa tulla enemmän läpi. Toisiaan selkeät kannat peittyvät makustelevan maalailun alle.

Varmista oma ehdokkaasi MTV:n vaalikoneesta.

Näin ehdokkaat pärjäsivät kaikille yhteisessä tentissä joulukuun puolivälissä. Katso video:Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja