MTV:n presidenttitentit: Haavisto vakuutti osaamisellaan, Haatainen sortui selittelyyn – "Momentum jäi käyttämättä"

MTV:n presidenttitentit: Haavisto vakuutti, Haatainen sortui selittelyyn 3:47

MTV:n vaalitentit ovat pyörähtäneet käyntiin, tänään illalla puolen tunnin grillissä nähtiin SDP:n Tuula Haatainen ja vihreiden Pekka Haavisto. Kuinka he pärjäsivät, sitä ruotii MTV:n oma "pöllöraati".

Raadissa arvioitsijoina toimivat MTV Uutisten toimituspäällikkö Ilkka Ahtiainen, politiikan toimituksen päällikkö Jussi Kärki sekä toimittaja Eeva Lehtimäki. Kolmikko antaa ehdokkaille arvosanansa kahdelta osa-alueelta eli esiintymisestä ja asiaosaamisesta.

Onnistuminen määritellään pöllöillä, joita voi saada yhdestä kuuteen. Alla raatilaisten arviot.

Pekka Haavisto



Yleisvaikutelma: 

Näin huolestunutta Haavistoa ei kyllä ole ennen nähty. Uhkia ja ankeutta näkyy joka puolella: Venäjän trollit, kaasuputki, suomettuminen, väestöräjähdys. Vaikutti aivan siltä kuin Haavisto olisi jo ollut kuusi vuotta presidenttinä ja kantanut valtiomiehen raskasta taakkaa vaikeina aikoina.

Asiaosaaminen:


Faktat ovat hallussa, ja omaa uskallusta ja näkemystäkin Haavistolla on. Se tuli ilmi kritiikissä, jota hän osoitti Suomen energiapolitiikkaa kohtaan sekä tietenkin Nato-kansanäänestyksen vastustamisessa. Haastattelijat Jaakko Loikkanen ja Juha Kaija puristivat Haavistolta ehdottoman ja lopullisen ein kansanäänestykselle. Ehdottomuus tällaisessa asiassa ei ole kovin valtiomiesmäistä eikä kaukonäköistä.

Esiintyminen:


Jähmeä alussa, pirteä lopussa, siksi kolme eikä vain kaksi pöllöä. Näytti rentoutuvan sinä hetkenä, kun pääsi kertomaan kuplavolkkariharrastuksestaan. Haavisto mainitsi kysyttäessä heikkoudekseen kärsimättömyyden. Luvalla sanoen se tuntui falskilta. Haavisto on päin vastoin antanut itsestään poikkeuksellisen kärsivällisen kuvan, sitä paitsi hän on toiminut vaativissa oloissa rauhanvälittäjänä.


Yleisvaikutelma: 

Haaviston on vaikea toistaa kuuden vuoden takaista ilmiötä ja ihmettä, mutta Niinistön ykköshaastaja uskoo vielä "tammikuun humahdukseen".

Pitää silti kysyä, ovatko nämä vain välivaalit Haavistolle –  ja onko kuuden vuoden päästä se oikea tilipäivä.

Asiaosaaminen:


Haavisto ryhtyi yhtäkkiä karsastamaan Nato-kansanäänestystä ja nyt kuultiin, että ulkomaiset tutkijat saivat hänen päänsä kääntymään. Tästä syntyy hieman horjahteleva mielikuva.

Moni tai ainakin muutama tv-katsoja tai ainakin pari kuuli samalla uuden sanan "botti". Tämä tarkoittaa esimerkiksi twitterissä nimimerkin takaa esimerkiksi Venäjä-mielistä vaikuttamista.

Esiintyminen:

Alahuulessa havaittavissa pientä värinää, kun joutui epämukavuusalueelle selittelemään entisen omistajaohjausministerin päätöstä myydä Fortumin sähköverkot.

Lopussa esiintyi jo pirteämmin koko Suomen kiertäjänä ja kannustajana. On nähty kainuut ja lapit ja oulut.


Yleisvaikutelma: 

Haavisto oli jättänyt pehmeän humanistirauhanvälittäjän narikkaan. Vihreiden ehdokas vetää eroa muihin vastustamalla kansanäänestystä Nato-jäsenyydestä, koska näkee ulkovaltojen vaikuttamisyritykset merkittävänä uhkana.

Mieleen jäi tokaisu, että Moskovan takaovea yritetään taas käyttää mm. energiayhteistyössä.

Asiaosaaminen:


Ulko- ja turvallisuuspolitiikka sekä kansainväliset kysymykset ovat Haavistolla hanskassa. Ehdotus kansainvälisestä väestösopimuksesta sekä moite Suomen liian tiukasta maahanmuuttajien palautuslinjasta puhuttelevat varmasti kaupunkilaista ja liberaalia kannattajakuntaa, mutta eivät herätä suurta intoa suurissa äänestäjämassoissa. Muisti aamupäivän tentin innoittamana kehua myös Pohjois-Suomen hyvää meininkiä.

Esiintyminen:


Pitkä ura ja kokemus näkyvät selkeinä ja uskottavina vastauksina. Yllättävänkin totinen esiintyminen, mutta samalla vakavampi ote toi haastajan tarvitsemaa ärhäkkyyttä.

Kiusaantui kun toimittajat tenttasivat ministeriajasta ja sähköverkkojen myynnistä Carunalle.

Tuula Haatainen



Yleisvaikutelma: 

Ei suostunut kertomaan, mihin kannatusprosenttiin olisi tyytyväinen vaaleissa, vaan ilmoitti tavoitteekseen toisen kierroksen. Se ei näytä mitenkään mahdolliselta, joten Pöllöraati voi auttaa Haataista: Haataisen kannattaisi olla tyytyväinen 7 prosentin kannatukseen, sillä se olisi yli sen, mihin ulkopolitiikan raskassarjalainen, Sdp:n edellinen ehdokas Paavo Lipponen ylsi kuusi vuotta sitten.

Asiaosaaminen:


Haatainen koetti taklata itselleen hankalan kysymyksen ulkopoliittisesta osaamisestaan sanomalla, ettei erottele sisä- ja ulkopolitiikkaa ja että kaikki on arvojohtamista. Tämä on pelkkää sanahelinää eikä siis vakuuta. Miksei Haatainen paljon suurempaan ääneen kehunut kokemustaan johtamisesta, sillä sitä hänellä totta vie on mm. kahden ministeriyden verran? Ja myöntänyt samalla suoraan, että ulko- ja puolustuspoliittinen kokemus on ohutta.

Esiintyminen:


Tuula Haatainenkin osaa näköjään kivahtaa. Tämä erikoisuus nähtiin, kun Juha Kaija ja Jaakko Loikkanen huomauttivat, ettei Haataisella ole kokemusta eduskunnan ulkoasiain- tai puolustusvaliokunnasta. Pieni kivahdus ei muuten ole mitenkään huono asia, sillä suomalaiset poliitikot ylipäätään näyttävät liian harvoin olevansa tavallisia ihmisiä, joilla on tunteet.  Oli hieman hämmentävää, ettei Haatainen pystynyt haastattelun sanaparileikissä kiteyttämään muutamaan sanaan ajatustaan vuodesta 1918, vaan käytti siihen 4-5 epäselvää virkettä.


Yleisvaikutelma: 

Työväentalon hätävara on kasvanut pituutta kampanjan edetessä ja tuonut turvallisuuspolitiikkaan uudenlaisia puheenaiheita. Tällä kertaa ei kuitenkaan paljon uutta tullut eikä oikein vanhaakaan. 

Asiaosaaminen:

 

Yritti tuoda esiin johtamiskokemustaan ja kansainvälistä osaamistaan, mutta se ei tullut nyt kovin vakuuttavasti. Haatainen on soten vahva asiantuntija, mutta sote ei valitettavasti ole turvallisuuspolitiikkaa vaikka toisinkin on näissä vaaleissa väitetty. 

Esiintyminen:

 

Vähän pitkäsanaiseksi meni, kun joutui ensin selittelemään heikkoja kannatuslukujaan. Ei toipunut juontajakaksikon ensimmäisistä iskuista, eikä päässyt luennoimaan lempiteemoistaan yhteiskunnan eriarvoistumisesta ja seksuaalisen häirinnän kitkemisestä.

​​​​​​​

Yleisvaikutelma:

Pitkän linjan demaripoliitikko on vahvimmillaan puhuessaan eduskuntavaaliteemoista, kuten eriarvoistumisesta ja nuorten syrjäytymisestä, mutta tänään ei saanut teemaan uutta otetta. Haataiselle tarjottiin lautasella mahdollisuutta haastaa hallituksen politiikka, mutta momentum jäi käyttämättä. Ehdokas yritti urheasti puolustaa SDP:n kimurantteja ehdokaskuvioita, joissa käteen jäi kestoehdokas Haatainen.

Asiaosaaminen:


Haatainen ei pystynyt avaamaan uskottavasti ulkopoliittista kokemustaan. Joutui selittelysuohon naisten asevelvollisuuden kanssa. Feministiltä yllättävä veto, että synnytys ja kova voimankäyttö ovat pääesteitä naisten asevelvollisuudelle. Mutta armeijaa kyllä tarvitaan, kun ”paha saa vallan”.

Esiintyminen:


Yksittäistentti sopii Haataiselle paremmin. Ongelmana se, että ei meinaa päästä asiaan, vastaukset jäävät usein yleiselle tasolle. Särmä ja säihke, se jokin, johon äänestäjä haluaa samaistua ja tarttua, puuttuu.


Varmista oma ehdokkaasi MTV:n vaalikoneesta.

Näin ehdokkaat pärjäsivät kaikille yhteisessä tentissä joulukuun puolivälissä. Katso video:


Lue myös:

    Uusimmat