MTV:n presidenttitentit: Huhtasaaren kärkkäys puhutti pöllöraatia, Torvalds vaikutti väsähtäneeltä – "Vaalikampanjat ovat olleet pitkiä ja se tuntuu"

3:55

MTV:n vaalitentit ovat jo kääntymässä loppusuoralle, tänään illalla puolen tunnin grillissä nähtiin perussuomalaisten Laura Huhtasaari ja RKP:n Nils Torvalds. Kuinka he pärjäsivät, sitä ruotii MTV:n oma "pöllöraati".

Raadissa arvioitsijoina toimivat MTV Uutisten toimituspäällikkö Ilkka Ahtiainen, politiikan toimituksen päällikkö Jussi Kärki sekä toimittaja Eeva Lehtimäki. Kolmikko antaa ehdokkaille arvosanansa kahdelta osa-alueelta eli esiintymisestä ja asiaosaamisesta.

Onnistuminen määritellään pöllöillä, joita voi saada yhdestä kuuteen. Alla raatilaisten arviot.

23:00

Katsomo-video ei ole saatavilla

Laura Huhtasaari


Yleisvaikutelma: 

Ensimmäisellä puoliskolla yltiökireä Huhtasaari, mutta tyyli muuttui jälkimmäisellä puoliskolla, jolloin nähtiin tutumman oloinen Huhtasaari. Muistuttiko joku mainoskatkon aikana, että kannattaa hymyilläkin välillä?

Asiaosaaminen:


Huhtasaaren asiaosaamista on vaikea arvioida, koska hän on niin monessa asiassa yksinkertaisesti valtavirtaa vastaan: EU-kriittinen, kriittinen vallanjaolle nyky-Suomessa, maahanmuuttokriittinen. Ei silti helpolla jää kiinni suoranaisesta tietämättömyydestä, realismin puutteesta kylläkin.

Esiintyminen:


Turhan poukkoileva. Huhtasaarta on melko helppo horjuttaa keskeyttämällä hänet, jolloin hän katkaisee oman lauseensa, eikä saa sanotuksi asiaansa loppuun. Plussan puolelle on kuitenkin laskettava johdonmukaisuus. Sitä hän osoittaa pitäessään kiinni näkemyksistä, joilla voisi teoriassa saada noin 15 prosentin kannatuksen vaaleissa.


Yleisvaikutelma:

Laura Huhtasaari näytti tentissä kiihkeytensä; siinä oli puoli tunti täyttä tunnetta.

On suuri kysymysmerkki, muuttuuko ehdokkaan vauhti ja ihmisten kiinnostus hän kohtaan vielä ääniksi. Jännä yksityiskohta on, että Huhtasaari on ollut esimerkiksi MTV:n vaalikoneessa suositelluin ehdokas.

Asiaosaaminen:


Liikkui heikoilla jäillä, kun julisti presidentin hoitavan kaikenlaista hammashuollosta 90-luvun pankkikriisin totuuskomission perustamiseen.

Vertaili ohutta ulkopolitiikan kokemustaan Sauli Niinistöön tämän pyrkiessä presidentiksi kuusi vuotta sitten. Vertaus on kuin suoraan perussuomalaisten työmiehen Matti Putkosen käsikirjasta.

Esiintyminen:


Tiukat kysymykset saivat Huhtasaaren ilmeen välillä kiristymään - tuttu hymy löytyi vasta ajoittain tentin loppupuolella. Haastoi tiukasti myös toimittajia puolustaessaan näkemyksiään, mikä on aina virkistävää. Välillä ääni nousi ja käsi heilui vähän liikaakin.


Yleisvaikutelma:

Perussuomalaisten ehdokasta Laura Huhtasaarta ei voi syyttää ainakaan itsevarmuuden puutteesta. Studiossa ehta populisti vetosi myyttisen torikansan mielipiteisiin ja turvautui kiilusilmäisiin iskulauseisiin. ”Piikki kiinni pakolaisilta ja piikki auki vanhusten hampaille”. Huhtasaaresta kuullaan vielä. Nämä vaalit ovat vain välietappi.

Asiaosaaminen:


Huhtasaari oli tuonut studioon mukanaan muistiinpanoja turvaksi. Kokemattoman ehdokkaan heikoin kohta on ulkopoliittinen osaaminen ja uskottavuus, pelkkä rukousaamiaistelu ei riitä. Tentin aikana kuultiin klassikkolause: ”presidentin työtä tehdään presidentin työssä”. Ovela veto epäillä pahinta kilpailijaa Paavo Väyrystä myöhäisherännäiseksi EU- ja maahanmuuttokriitikkona.

Esiintyminen:


Mitä kiperämmäksi tilanne muuttuu, sitä kovemmaksi Huhtasaaren volyymi nousee. Puhuttelee varmasti omia tukijoitaan ehdottomuudellaan. Joskus kannattaisi miettiä vastausta hetki, koska faktat ja presidentin todelliset valtaoikeudet saavat kyytiä ja asioihin tarjotaan yksinkertaistettuja ratkaisuja. Haastoi toimittajia vaatimuksellaan pankkikriisin totuuskomissiosta.

22:22

Katsomo-video ei ole saatavilla

Nils Torvalds


Yleisvaikutelma:

Torvalds on hyytynyt sitten ensimmäisten tenttien. Tässä tentissä haki koko puolituntisen kunnollista rytmiä vastauksiinsa. Ilmeisesti ehdokkaiden yhteistentit sopivat hänelle paremmin.

Asiaosaaminen:


Osaa kiinnostavalla tavalla selittää Venäjän käyttäytymistä kansainvälisen politiikan kentillä. Lukeneisuus, elämänkokemus ja kokemukset toimittajana näkyvät. Referoi Saksan hallitustunnustelujen yhteenvetopaperia. Jaksaa siis perehtyä asioihin, se on presidentillinen ominaisuus!

Esiintyminen:


Nariseva puhe häiritsee. Tarvitsisi kipeästi one-linereita puheenparteensa. Nyt on välillä vaikea saada kiinni, mikä on sanoman ydin. Esitti kovan arvion Trumpista: ”Ei kaikki muumit laaksossa.” Tällaisen arvion voi esittää vain ehdokas, joka on varma siitä, ettei tule valituksi.


Yleisvaikutelma:

Entisenä toimittajana Nils Torvalds on sanavalmiudellaan ollut presidenttitenttien piristys. Hyvät esiintymiset ovat tuoneet sieltä täältä yksittäisiä kannattajia, mutta Torvaldsilla näyttää olevan mahdoton urakka yltää RKP:n normivaalien vakiolukemiin noin 4,6 prosenttiin.

Asiaosaaminen:


Nils Torvaldsilla on käynyt näissä vaaleissa hyvä natotuuri. Ensin hän kiilasi presidenttitenttien valokeilaan Naton kannattajana ja nyt loppukirissä hän saa vetoapua Ruotsista, jossa lämpenevä Nato-keskustelu hönkii jo suomalaistenkin päälle. Tuntee myös Venäjän metkut pitkältä ajalta, joten hänen kauhuskenaarioitaan itänaapurista kuuntelee hieman totisemmalla ilmeellä.

Esiintyminen:


Yleensä rento, nyt rentous vaikutti jo väsähtämiseltä. Vaalikampanjat ovat olleet pitkiä ja se tuntuu ja näkyy ehdokkaiden jaloissa. Torvalds on tunnettu värikkäistä sukistaan, tällä kertaa jalassa pyöräilysukat.


Yleisvaikutelma:

Nato-miehen paluu. Torvalds on tuonut sävyjä suomalaisen turvallisuuspoliittiseen keskusteluun selkeällä Nato-kannallaan. Ei ollut tänään parhaimmillaan. Erityisesti hailakan epäselväksi jäi, miten Nato-jäsenyys olisi Suomelle suoja Venäjän epävakautta ja synkkää tulevaisuutta vastaan.

Asiaosaaminen:


Tänään Torvalds oli vahvimmillaan puhuessaan EU:n tulevaisuudesta. Totesi selkeästi, että liittovaltiota ei tule suuren vastustuksen vuoksi. Merkittävin anti näissä vaaleissa on ollut turvallisuuspoliittisen keskustelun ravistelu. Persoona, asiaosaaminen ja tausta eivät ole vakuuttaneet mielipidetiedusteluissa edes oman puolueen perususkollisia äänestäjiä.

Esiintyminen:


Arvostan sitä, että Torvalds pääsääntöisesti vastaa selkeästi ja kursailematta siihen, mistä häneltä kysytään. Tänään Torvaldsilta nähtiin vaisuhko perussuoritus ja kuivakka huumori oli jäänyt valitettavasti narikkaan. Tiputtelee vastauksensa rauhallisella tyylillä, eikä kiusaannu SKP-taustansa kaivelusta.   

Varmista oma ehdokkaasi MTV:n vaalikoneesta.

Näin ehdokkaat pärjäsivät kaikille yhteisessä tentissä joulukuun puolivälissä. Katso video:

1:32:20

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja