Polkujuoksusta on tullut trendilaji

Suomalaiset ovat löytäneet taas poluilla juoksemisen hyödyt ja hienouden. Trail running eli polkujuoksu on kasvattanut viime vuosina suosiotaan nopeasti. 

Polkujuoksun nousua trendilajiksi todistaa mm. se, että tänä vuonna eri puolilla maata järjestetään jo noin 80 erilaista polkujuoksutapahtumaa tai -kilpailua. Määrä on kaksinkertainen viime vuoteen verrattuna.

Metsäänmeno kannattaa

Polkujuoksu tarkoittaa yksinkertaisesti juoksemista erilaisilla ei-rakennetuilla poluilla vaihtelevassa maastossa.  Poluilla juokseminen luonnollisesti vahvistaa sydäntä ja verisuonistoa, mutta erityisesti se kehittää koordinaatiota ja lihasvoimaa. Luonnossa liikkumisesta on paljon muutakin iloa ja hyötyä.

–Metsässä oleminen ja luonnossa liikkuminen rauhoittavat mieltä ja laskevat verenpainetta. Niillä on myös hyvä vaikutus masennukseen ja stressiin, kertoo polkujuoksua itsekin harrastava liikuntalääketieteen erikoislääkäri Katja Mjösund.

–Polkujuoksu on hieno yhdistelmä kestävyysurheilua ja luontoelämyksiä, hehkuttaa puolestaan polkujuoksutapahtumien järjestäjä Terho Lahtinen.

Lahtinen nauttii sekä yksin että porukalla juoksemisesta luonnossa. Polkujuoksukilpailutkin ovat hänen mielestään rentoja, sillä harva edes miettii tavoiteajan rikkomista kivien ja puunjuurien yli hyppiessään.

–Kyllä kärkimiehet tietysti kilpailussa juoksevat kovaa ja taistelevat sijoituksista, mutta suurimmalle osalle kyse on elämyksestä ja yhteisestä hienosta kokemuksesta, Lahtinen kertoo. 

Poluista ei ole pulaa

Vaikka esimerkiksi luonnonpuistot ovat hieno ympäristö polkujuoksulle, sopivia polkuja löytyy kaikkialta.

–Suomessa oikeastaan kaikki taajamametsät ovat täynnä polkuja, jotka ovat esimerkiksi koiran ulkoiluttajien tekemiä. Ne ovat helppoja ja hyviä vaihtoehtoja retkeilyalueiden merkityille reiteille, kokenut polkujuoksija Terho Lahtinen opastaa.

Osa puolestaan epäröi lähteä poluille juoksemaan sen takia, että pelkää kompastuvansa ja loukkaavansa itsensä. 

–Tietenkin se riski on olemassa, mutta itse pidän nilkan nyrjähdysvaaraa aika pienenä murheena sen rinnalla, että polkujuoksu auttaa pitämään sydämen, verisuoniston, lihakset ja mielen kunnossa, liikuntalääketieteen erikoislääkäri Katja Mjösund painottaa.

Lue myös:

    Uusimmat