Tutkija: Perussuomalaisten hajaannus ei välttämättä ala vielä

Viime päivien tapahtumat ovat aiheuttaneet perussuomalaisissa hajaannusta, joka ei välttämättä näy vielä tänään, erikoistutkija Erkka Railo Eduskuntatutkimuksen keskuksesta uskoo.

Hän lisää, että puolueessa moni on tyytymätön uuteen johtoon ja hallitusyhteistyön päättymiseen, mutta tilanteen kanssa yritetään todennäköisesti ensin tulla toimeen.

– Eduskuntaryhmässä ja puoluehallituksessa on paljon soinilaisia, jotka halusivat jatkaa hallituksessa. He voivat olla pettyneitä siihen, että Jussi Halla-aho valittiin puheenjohtajaksi ja että hän ei pystynyt pitämään puoluetta hallituksessa.

Railon mukaan ratkaisevaa on, miten tänään järjestettävässä eduskuntaryhmän kokouksessa käy. Puolueesta lähtö tai eduskuntaryhmän vaihtaminen voi olla jollain vielä edessä, Railo sanoo.

Hän viittaa esimerkiksi puolueen kansanedustajien Pentti Oinosen ja Tiina Elovaaran eilisiin ulostuloihin. Elovaara sanoi STT:lle, ettei ole harkinnut muihin puolueisiin siirtymistä, mutta hänen jatkonsa perussuomalaisissa ratkaisee tämänpäiväinen eduskuntaryhmän kokous. Oinonen kertoi taas Ylellä jättävänsä eduskunnan tämän kauden jälkeen Jussi Halla-ahon valinnan takia.

Tänään kansanedustaja Kari Kulmala kertoi Karjalaisessa eroavansa perussuomalaista. Kulmala perustelee päätöstään sillä, että perussuomalaiset ei ole enää sama puolue, johon hän liittyi, Karjalainen kertoo. Kulmalan mukaan tällä hetkellä hänellä ei ole poliittista kotia.

Kauppalehden päätoimittaja: Perussuomalaisista luvassa loikkaajia –"SDP suurin hyötyjä" 8:35

Puolue joutuu kritisoimaan aloitteita, joissa ollut itse mukana

Railo uskoo, että puolueella tulee olemaan suuria vaikeuksia sopeutua oppositioasemaan etenkin tilanteissa, joissa hallitus tuo aloitteita, joissa perussuomalaiset ovat olleet mukana.

– Miten niitä sitten aiotaan kritisoida, siinä on perussuomalaisilla paljon ihmeteltävää.

Perussuomalaisten tuore puheenjohtaja Halla-aho sanoi ennen valintaansa, että voisi johtaa puoluetta Brysselistä. Railon mukaan tämä voi vaikeuttaa suurimman oppositiopuolueen työskentelyä eduskunnassa.

– Puolueella ei esimerkiksi ole kyselytunnilla johtajaa. Se tekee tilanteesta oudon.

Huhtasaari: Olemme valmiita äänestämään hallitusohjelmaa vastaan 7:19

Lue myös:

    Uusimmat