Poliittiset kirjat ovat Anni Sinnemäen mieleen

Jos kaikki maailman kirjat tuhottaisiin, niin minkä kirjan Anni Sinnemäki pelastaisi?

Uusimmassa Kirjapiiri-jaksossa lauantaina 26. lokakuuta kansanedustaja Anni Sinnemäki paljastaa lukusuosikkinsa. Sinnemäki kertoo Doris LessinginGolden Notebookin olevan yksi hänen lempikirjoistaan.

Golden Notebook on yksi hienoimpia kirjoja ja tärkeä minulle. Kirjassa on muutamia pääteemoja, ja on hauskaa, että sen vastaanotto on muuttunut vuosien varrella. Ilmestyessään kirja oli jopa skandaalinomainen, mutta se ei olisi sitä enää, Sinnemäki kuvailee.

– Se on ehkä erikoista, että vaikka tässä kirjassa puhutaan paljon naisen elämästä ja naisen elämään liittyvistä asioista, niin oikeastaan mikään ei näistä tunnelmista, tilanteista ja vaikeista kysymyksistä ole muuttunut.

Golden Notebookissa Sinnemäkeä kiinnostaa myös poliittisuus. Mitä on olla puolueen jäsen ja vakaumuksellinen kommunisti? Sinnemäki kertoo nuoruudessaan itse seuranneensa, kuinka hänen vanhempansa luopuivat puolueen jäsenyydestä, ja hän epäilee teeman kiinnostavan häntä tämän takia. Toiseksi suosikkikirjakseen kansanedustaja valitsi Elias Canettin sosiaalipsykologian alan teoksen Joukko ja valta. Sinnemäkeä kiehtoo, miten kirjassa kuvataan ihmisyhteisöjen tarvetta muodostaa joukkoja ja edetä kohti jotakin, mikä juuri sillä hetkellä tuntuu yhteiseltä päämäärältä.

Proustin kyky jäsentää aikaa teki vaikutuksen Sinnemäkeen

Selkeästi kaunokirjallinen teos, joka on tehnyt Sinnemäkeen vaikutuksen, on Marcel ProustinKadonnutta aikaa etsimässä.

– Proust on käsitellyt kaikki ne asiat, mitkä minulle itselleni kirjoittamisessa ja kirjallisuudessa ovat tärkeitä, ehkä ylipäätään elämässä tärkeitä. Se, miten Proust jäsentää aikaa ja muistoja, ja se analyysin tarkkuus, jolla hän tarttuu mihin tahansa asioihin. Jos minun pitäisi jättää jäljelle vain yksi kirja, niin jättäisin Kadonnutta aikaa etsimässä, Sinnemäki sanoo.

Viimeisemmäksi suosikkikirjakseen Anni Sinnemäki nostaa Konstantinos Kavafiseksen runovalikoiman Barbaarit tulevat tänään, josta hän lukee ääneen runon:

"Siinä on vain se harmi ja hankaluus, että nämä uudistajat tekevät numeron joka asiasta, joka pikkuasiasta he pääsevät perille ja tekevät tutkimuksen ja heti paikalla ehdottavat radikaaleja uudelleenjärjestelyjä ja vaativat, että ne on toteutettava viipymättä, ja mitä enemmän tutkivat, sitä enemmän he löytävät menoeriä, joita on supistettava, vaan menepä panemaan toimeen semmoisia uudistuksia ja kun he vihdoin ovat saaneet työnsä päätökseen ja ovat mitä tunnollisimmin tarkastaneet ja katsastaneet kaiken, he lähtevät, nostettuaan asianmukaisen palkkionsa, ja saapa sitten nähdä, mitä jää käteen, kun ne taitavat leikkaukset on tehty."

Kirjapiiri AVAlla lauantaisin klo 17.30. Uusinnat maanantaisin klo 23.00.

Katso Kirjapiirin uusin jakso

AVA

Kuva: Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja