"Poliitikot kaipaavat apua imagonrakennuksessa"

Julkisuuden pelisäännöt ovat muuttuneet sekä julkkisten itsensä että median osalta vuosikymmenien saatossa. Viihdemaailman osaaja Wille Wilenius kertoo, mitä menestys tänä päivänä vaatii.

Viestintäkonsultti Wille Wilenius korostaa, että muutos on tapahtunut sekä toimittajien keskuudessa että mediaympäristössä.

− Median viihteellistymisen myötä kriittisyys on hävinnyt. Media on yhä enemmän skandaalihakuista ja kilpailu kovaa. Uutiset pyörivät 24 tuntia vuorokaudessa, Wilenius kuvaa.

Siinä missä ennen kansa omaksui uutisensa muutaman tv-kanavan, lehden ja radion välityksellä, nyt uutisia tulee joka tuutista aina internetiä ja sosiaalista mediaa myöten.

− Niiden hallitseminen on julkisen henkilön kannalta tarkkaa peliä, ja tässä kohtaa tarvitaan ammattiapua.

Tarkkaan hiottu koneisto

Julkisuuteen haikailevista ei tänä päivänä ole pulaa. Niin sanottuja turhia julkkiksia, jotka ovat esillä julkisuuden itsensä vuoksi, on yhä enemmän. Wilenius ei näe asiaa suorilta käsin negatiivisena.

− "Vanhan koulun julkut" 60-, 70- ja 80-luvuilta ovat ehkä sitä mieltä, että heitä on liikaa. Nykyään mediakulutus on kuitenkin isompaa ja viihteellisempää. Tarvitaan enemmän julkkiksia, jotta on mistä kirjoittaa, Wilenius sanoo.

Monipuolisessa mediaviidakossa luoviminen vaatii taitoa; etenkin, jos haluaa pitää julkisuuskuvansa puhtoisena. Menestyneen brändin taustalla on aina tarkkaan hiottu koneisto.

Wilenius mainitsee hyvänä esimerkkinä dramaturgisesta lähestymistavasta laulaja Jenni Vartiaisen.

− Hänen kohdallaan on rakennettu odotuksen tunnelma, joka johtaa kliimaksiin. Kaikki on suunniteltu ennalta: missä lehdessä ja tv-ohjelmassa esiintyä milloinkin, mitä kohderyhmää tavoitellaan. Näitä on todella tärkeää miettiä, Wilenius sanoo.

Tämän päivän viihdeympäristössä uutta on se, että myös poliitikot ryvettyvät viihdeskandaaleissa.

− Olen saanut viime aikoina yhteydenottoja melkein jokaisesta puolueesta. He kaipaavat tietoa siitä, miten alkaa rakentaa sekä uusia että vanhoja hahmoja. Ennen ei ole tullut näin paljon kyselyitä, Wilenius kertoo.

Räikkönen ykkösjulkkis

Pitkään viihdealalla vaikuttanut Wilenius toimi takavuosina muun muassa Linda Lampeniuksen managerina. Nykypäivän Suomen ykkösjulkkiksesta viestintäkonsultilla ei ole epäselvyyttä.

Kimi Räikkönen, ei siitä pääse mihinkään. Mutta hänen luotsaamisensa vaatii kansainvälistä osaamista.

− Minulta on kysytty, kuka olisi unelma-asiakkaani. Vastasin, että Marja Tiura ja Vesa Keskinen. Henkilöt, jotka ovat ajautuneet kauas siitä mitä he olivat ennen, ovat kiehtovia, Wilenius sanoo.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja