Poliitikkovaimonsa raa'asta murhasta elinkautiseen tuomittu Jarmo Björqvist vapautuu pian – surmasi Paula-vaimonsa kymmenillä veitseniskuilla 2-vuotiaan tyttären nähden

Poliitikkovaimonsa raa'asta murhasta vuonna 2007 elinkautiseen vankeuteen tuomittu Jarmo Niilo Björkqvist vapautuu ensi kuussa vankilasta.

Helsingin hovioikeus päätti viime vuoden syyskuussa, että Björkqvist pääsee ehdonalaiseen vapauteen 14. heinäkuuta 2020, jolloin hän on istunut vankilassa 14 vuotta.

Hovioikeuden mukaan Björkqvistin vapauttamista puolsivat muun muassa hänen käyttäytymisensä sekä vankeusaikana suorittamansa opinnot. Lisäksi oikeus katsoi, että Björkqvist suhtautui myönteisesti yhteiskuntaan sekä viranomaisiin, ja hänellä oli vankilan ulkopuolella hyviä läheissuhteita.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Hovioikeuden mukaan Björkqvistin vapauttamista vastaan puhui vain hänen elinkautiseen vankeusrangaistukseen johtanut tekonsa.

Rikosseuraamuslaitos puolsi Björkqvistin hakemusta ja katsoi, että Björkqvistillä on edellytykset elää rikoksetonta elämää vankilan ulkopuolella.

Jämsän käräjäoikeus tuomitsi Jarmo Björkqvistin elinkautiseen vankeusrangaistukseen vuonna 2006 tehdystä murhasta. Vaasan hovioikeus piti käräjäoikeuden tuomion ennallaan eikä korkein oikeus antanut hänelle valituslupaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Surma tapahtui erityisen raa'alla ja julmalla tavalla

Oikeuden mukaan Jarmo Björkqvist surmasi vaimonsa Paula Björkqvistin erityisen raa'alla ja julmalla tavalla lyömällä tätä 68 kertaa veitsellä pariskunnan omakotitalossa Jämsässä Keski-Suomessa.

Paula Björkqvist toimi tuolloin Jämsän kunnanvaltuuston puheenjohtajana ja oli nimetty ehdokkaaksi vuoden 2007 eduskuntavaaleissa.

Uhrille aiheutui iskuista pisto- ja viiltohaavoja, ja hän kuoli runsaaseen verenvuotoon.

Oikeuden mukaan väkivalta jatkui, vaikka uhri yritti puolustautua ja huutaa apua.

Oikeus katsoi, että teko oli erityisen julma myös sen vuoksi, että teko tapahtui parin tuolloin 2-vuotiaan tyttären nähden.

Mielentilatutkimuksen mukaan Björkqvist todettiin syyntakeiseksi, eli hän ymmärsi, mitä teki.

Björkqvist itse myönsi tapon, mutta kiisti murhan.

Pariskunnalla oli vireillä avioero

MTV Uutiset kertoi joulukuussa 2006, että henkirikoksen taustalla olivat avioparin riitaisuudet ja avioeroaikeet. Henkirikosta edelsi riita, josta osan Paula Björkqvist oli nauhoittanut matkapuhelimeensa.

Syyttäjä kertoi käräjäoikeudessa, että pariskunnan avioliitossa oli ollut pitkään vaikeuksia. Avioerohakemus oli tehty, mutta sitä ei ollut jätetty.

Viikkoa ennen surmaa avioliitto oli kariutumassa, ja äiti ja tytär olivat lähteneet kotitalosta, mutta he palasivat sittemmin takaisin.

Surmatyötä edeltäneenä heinäkuun 17. päivänä Björkqvistin perhe vietti tyttären 2-vuotissyntymäpäivää sukulaisten kanssa, minkä jälkeen tapahtumat johtivat yöllä kohtalokkaaseen riitaan.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja