Mainos

"Björkqvist on koko ajan muistanut surmayön tapahtumat"

Vaimonsa surmanneen Jarmo Björkqvistin murhatuomion pituus olisi 14 vuotta, mutta taposta hän istuisi ensikertalaisena vain 5,5 vuotta.

Jämsäläisen kunnallispoliitikko Paula Björkqvistin murhan oikeuskäsittely on alkanut tänään Vaasan hovioikeudessa. Jämsän käräjäoikeudessa murhasta tuomittu aviomies vaatii murhatuomion kumoamista. Jarmo Björkqvist on myöntänyt surmanneensa vaimonsa, mutta katsoo teon olevan tappo.

Björkqvistin puolustusasianajajan Henry Salevan mukaan mies on muistanut surmayön tapahtumat koko ajan, vaikka aluksi väittikin päinvastaista.

Asianajajan mukaan tämänpäiväisessä istunnossa Björkqvist kertoikin kaiken tapahtuneen "sekunnilleen" ja tarkensi niitä seikkoja, jotka olivat jääneet käräjäoikeudessa epäselviksi. Näihin kuuluu muun muassa kysymys siitä, milloin surmayön tapahtumat saivat alkunsa. Jarmo Björkqvistin ja yhden todistajan mukaan tapahtumat saivat alkunsa, kun Paula Björkqvist huusi tuuletusikkunan kautta apua, mistä hänen miehensä raivostui. Käräjäoikeus katsoi kuitenkin aikoinaan, että tapahtumat olisivat alkaneet jo ennen tätä, koska ei katsonut avunhuutamisen olevan todennäköistä ilman syytä.

Paula Björkqvist surmattiin kotonaan heinäkuussa 2006. Talossa oli aiemmin illalla vietetty perheen tyttären kaksivuotissyntymäpäiviä. Yöllä vanhemmat riitelivät ja aviomies löi vaimoaan veitsellä kaikkiaan 69 kertaa. Valtaosa osui rintakehään.

Jämsän käräjäoikeus katsoi joulukuussa 2006 antamassaan päätöksessä teon murhaksi, koska surmaaminen tapahtui raa'alla ja julmalla tavalla.

Björkqvistin asianajaja Henry Saleva moitti käräjäoikeuden päätöstä jo tuoreeltaan viime joulukuussa. Hänen mukaansa käräjäoikeus ei perustellut päätöstään riittävällä tavalla; veitseniskujen määrä ei tee taposta murhaa eikä myöskään se, että teko on erityisen raaka ja kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Tuomio annetaan 30 päivän kuluessa

Todistajina kuultiin kahta naapuria, poliisia, joka tuli surmapaikalle ensimmäisenä sekä kahta hoitohenkilöä sairaalasta. Todistajien esittämät seikat olivat riidattomia, mutta antoivat tapahtumista selkeämmän kuvan.

Käsittelyn jälkeen Jarmo Björkvist viedään takaisin Kuopion vankilaan. Tuomio annetaan 30 päivän kuluessa.

Murhasta Björkvist tulisi istumaan murhasta 14 vuotta mutta taposta ensikertalaisena vain 5 ja puoli vuotta.

Jarmo Brörkvistille tehtiin käräoikeuskäsittelyn jälkeen mielentilatutkimus, jossa hänen todettiin olleen täydessä ymmärryksessä.

Björkvistin asianajaja Henry Saleva kertoo, että hän ei olisi lähtenyt valitusprosessiin mukaan jos ei uskoisi sen auttavan. Hän onkin vakuuttunut siitä, että oli tuomio mikä hyvänsä, asia menee vielä Korkeimman oikeuden käsiteltäväksi. Toisaalta hän sanoo, että on olemassa oikeuskäytäntöjä, joiden mukaan kumpikin ratkaisu -murha tai tappo- olisi perusteltu. Salevan mukaan pääasia on, että rangaistus tulee siitä teosta, mikä tehdyksi todetaan.

Huoltajuutta ei käsitellä

Käräjäoikeus määräsi 2-vuotiaalle tyttärelle korvauksia. Oikeuden mukaan tytär kykenee yhdistämään kokemansa tapahtuman ja äidin poissaolon. Korvaussumma on 15 000 euroa. Niihin ei haeta muutoksia. Paula Björkqvistin omaiset sen sijaan hakevat kymmenien tuhansien eurojen korvausta.

Jyväskylässä käytävässa Vaasan hovioikeuden istunnossa käsitellään henkirikosta. Siellä ei käsitellä Björkqvistien tyttären huoltajuusriitaa. Björkqvistin omaiset ovat hakeneet lapsen huoltajuutta isältä Paula Björkqvistin siskolle. Asia tullee esille Jämsän käräjäoikeudessa vielä tänä vuonna.

(MTV3 / Jarkko Sipilä / Kati Savander)

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja