Poliisitarkastaja: Suomi harkitsee tarvittaessa charter-lentoa isommalle palautusjoukolle

Pakolaisia palautetaan kotimaihinsa 3:03

Poliisihallituksen poliisitarkastajan mukaan Suomi tarvittaessa harkitsee charter-lentoa, jos turvapaikanhakijoita käännytetään isompi joukko kerralla.

Eniten turvapaikanhakijoita Irakista 

Suomeen oli tullut maanantaihin mennessä tämän vuoden aikana kaikkiaan 22988 turvapaikanhakijaa. Turvapaikanhakijoiden viiden kärjessä ovat seuraavat maat:  

-Irak 16385  

-Somalia 1879   

-Afganistan 1483

-Albania 705  

-Syyria 505  

Lähde: stt

– Käännytyspäätöksen saaneista aika moni poistuu maasta omaehtoisesti. Näihin palautuksiin käytetään reittilentoja. Tarvittaessa voidaan harkita charter-koneen käyttöä jos kyseessä on isompi joukko, kuvailee käännytyspäätöksiä poliisitarkastaja Jukka Hertell Seitsemän uutisissa.

Maahanmuuttoviraston tänään julkaistun selvityksen perusteella monien Irakin alueiden turvallisuus-tilanne on parantunut. Päivitetyn turvallisuusarvion takia Irakista tulleet turvapaikanhakijat eivät voi saada turvapaikkaa Suomesta vain sillä perusteella, että tulevat Irakista. Maahanmuuttoviraston mukaan tilanne on ongelmallinen edelleen Bagdadissa, mutta Babylonin läänin ja Kirkukin kaupungin tilanne on olennaisesti parantunut edelliseen arvioon verrattuna.

Hertellin mukaan vielä on mahdotonta arvioida Maahanmuuttoviraston turvapaikkapäätöksiä. Joka tapauksessa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet voivat valittaa päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen ja prosessi voi viedä kuukausia.

Palautus usein lentoteitse

Jos käännytyspäätös tulee, poliisi vastaa sen täytäntöönpanosta.

– Näissä päätöksissä mainitaan kohdemaa mihin henkilö palautetaan.

Suomen maantieteellinen sijainti on Hertellin mukaan sellainen, että suurin osa palautuksista tehdään lentoteitse. Hertellin mukaan on tapauskohtaista, miten kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet käännytetään. 

– Normaalisti käännytyspäätöksen saaneet on palautettu, jos kyseessä on isompi ryhmä, niin sitten harkitaan charter-palautuslentoa. Suomi on myös osallistunut Frontexin palautusoperaatioihin, toteaa Hertell.

Hertellin mukaan poliisi käännytti maasta viime vuonna yli 2800 ihmistä, joista noin 400 niin sanotulla pakkopalautuksella. 

– Eli poliisi saattoi kohdemaahan asti tämän henkilön.

Lue myös:

    Uusimmat