7 faktaa palautuslennoista: Mikä on lentojen hinta ja kuka ne maksaa?

STT on kerännyt seitsemän faktaa palautuslennoista, jotka ovat puhuttaneet eilisiltaisen palautuslennon tiimoilta.

– Palautuslennoilla palautetaan kotimaihinsa ihmisiä, jotka eivät ole saaneet turvapaikkaa Suomesta. Viime vuonna poistettiin ennätykselliset 6600 ihmistä. Suurin osa poistui vapaaehtoisesti.

– Suomi on tehnyt tänä vuonna 6 palautuslentoa, joista puolet Afganistaniin. Viime vuonna lentoja tehtiin 30, joista Irakiin 17.

– Tästäkin vuodesta saattaa tulla vilkas palautuslentojen suhteen. Turvapaikkaprosessissa on vireillä paljon afganistanilaisten hakemuksia, ja ratkaisujakin on odotettavissa runsaasti. Suomi ei palauta ihmisiä, joiden hakemusten käsittely on kesken.

– Ihmisiä palautetaan Suomesta sekä reittilennoilla että tilauslennoilla. Tilauslennoilla on ollut 1–120 palautettavaa, yleensä puhutaan kymmenistä.

– Tilauslennot Irakiin maksoivat noin 150000-200000 euroa per lento. Lennot Afganistaniin ovat samassa haarukassa. Palautuslennot Euroopan ulkopuolelle maksaa EU:n rajaturvallisuusvirasto Frontex.

– Kielteisen päätöksen saaneiden ihmisten palauttaminen lähtömaihinsa on osa EU:n yhteistä politiikkaa. Viime viikolla mm. Saksa palautti Afganistaniin ihmisiä, joilla ei ollut oikeutta turvapaikkaan.

– Myös lapsia voi palauttaa, jos heidän perheensä palautetaan. Raskaana olevat naisetkin voidaan palauttaa, kun ilmailusäännöt sen sallivat.

 

Lue myös:

    Uusimmat