Mainos

Poliisit raivoissaan hallituksen uudistuksista: "Lakko viimeinen keino – valmiudet on"

Poliisit ovat olleet monien muiden alojen työntekijöiden tavoin tyrmistyneitä Juha Sipilän hallituksen uusista työntekijöitä koskevista linjauksista.

Eilen Suomen Poliisijärjestöjen Liiton puheenjohtaja Yrjö Suhonen kirjoitti blogissaan, että jos mikään muu ei auta, poliisien tulisi mennä lakkoon.

– Lakko on viimeinen keino, niin kuin ylipäätäänkin aina työmarkkinoilla. Kyllähän siinä käydään aina kaikki muut neuvottelutiet ja vaihtoehdot hyvin tarkasti. Eivät nämä lakot mitään huvijuttuja ole, Suhonen selventää.

Hänen mukaansa lakkoon olisi kuitenkin valmiuksia, jos muu ei auta.

– Kun tässä olen kuunnellut vajaan pari vuorokautta tätä keskustelua eri suunnilta palkansaajarintamasta, valmiutta tuntuu valmiutta, ellei todellakaan löydy sitten parempia keinoja ja tahtotilaa ratkaista tämä pattitilanne, hän sanoo.

Kaikki eivät voi mennä lakkoon 

Poliisia koskevat suojelutyömääräykset, joten mahdollisen lakon alkaessa kaikki poliisit eivät voisi mennä lakkoon.

– Osa porukasta joutuu joka tapauksessa jäämään töihin. Ei sillä tavalla turvallisuutta raunioiteta ainakaan kokonaan. Se varmastikin heikkenee, mutta ei mene ihan kuralle, Suhonen sanoo.

Suhonen kuitenkin korostaa, että mahdollinen työtaistelu ei ole yksittäisen ammattiliiton urakka. 

– Se on laajempi tai useitten erillisten työtaistelujen summa. Hartaasti toivon, että järki voittaa tässä asiassa ja yhteiskuntasopimukseen tähtäävät neuvottelut alkaisivat uudestaan. Mutta niitä on turha aloittaa, jos työantajat eivät tuo sinne mitään, eivätkä suostu sanomaan mitään, vaan luottavat siihen, että Sipilä puhuu työnantajan puolesta, Suhonen kommentoi.

Rankka työ vaatii vastapainoa

Suhosen mukaan kaikki hallituksen kaavailemat uudistukset iskevät pahasti poliiseihin.

– Selkeästi se tarkoittaa ansiotason heikkenemistä eli siinä kyllä näillä Sipilän ehdotuksilla leikkaantuvat menneet, nykyiset ja tulevatkin olemattomat palkankorotukset, eli kyllä tämä käy kovasti kukkarolle, Suhonen sanoo.

Hän haluaa korostaa myös, että poliisin työ, kuten hoitoalakin, on rankka. Vastapainoksi pitäisi olla kunnon lomat.

– Koko ajan ollaan työikää nostamassa, eläkeikä karkaa entistä kauemmaksi. Siihen vastapainoksi täytyy olla myöskin elementtejä, jotka pitävät työkykyä ja työkuntoa yllä ja asiallinen loma on yksi vaihtoehto, koska ei työnantaja mitään muutakaan tällä hetkellä juuri tarjoa.

Poliisit saavat nyt 15 vuoden työkokemuksen jälkeen 38 päivän loman. Hallitus haluaisi lyhentää lomaoikeuden 30 päivään.

Suhosen mukaan esimerkiksi sunnuntailisän ja ylityökorvausten pienentäminen vaikuttaisi hyvin eri tavalla erilaisiin poliisiryhmiin työn luonteesta riippuen.

– On esimerkiksi toimistotyötä tekeviä ja sitten näitä ankaraa vuorotyötä tekeviä, jotka ovat töissä päivällä, yöllä ja viikonloppuna, milloin tahansa. Vaihteluväli on myöskin tätä kautta aika suuri.

Poliisin keskimääräinen ansio kuukaudessa lisineen on runsaat 3000 euroa. Poliisin lähtöpalkka on henkilökohtaisine osuuksineen 2200-2300 euroa kuukaudessa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.